Το Brexit μπορεί να πάρει ακόμη και έξι χρόνια

Gazzetta team
Το Brexit μπορεί να πάρει ακόμη και έξι χρόνια
Ο Φίλιπ Χάμοντ κατέστησε σαφές ότι είναι ιδιαίτερα περίπλοκη η διαδικασία με την οποία η Μ. Βρετανία θα αποδεσμευτεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας τόνισε μάλιστα ότι η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και σε έξι χρόνια, σημειώνοντας ότι θα είναι περιορισμένη η πιθανότητα υπογραφής διμερών εμπορικών συμφωνιών στο μεσοδιάστημα.

Ο Χάμοντ μίλησε στο Κοινοβούλιο την Τρίτη, όπου δέχθηκε πιέσεις για να εξηγήσει το πώς μπορεί να γίνει αυτή η διαδικασία. Ο υπουργός- που είχε ταχθεί ενάντια στο Brexit- είχε δηλώσει κατά την καμπάνια για το δημοψήφισμα ότι η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Μία εκτίμηση στην οποία επέμεινε και την Τρίτη.

«Αν μία μελλοντική συνθήκη ανάμεσα στη Μ. Βρετανία και την ΕΕ των 27 θεωρηθεί μικτή αρμοδιότητα, θα πρέπει να επικυρωθεί από 27 κοινοβούλια. Νομίζω ότι σωστά λέω ότι το λιγότερο διάστημα στο οποίο μπορεί να γίνει αυτό είναι κάτι λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Και αυτό έχοντας λάβει υπόψη τον χρόνο διαπραγμάτευσης».

Η εκτίμηση του Χάμοντ, εξηγεί ο Guardian, είναι ότι η Μ. Βρετανία θα περάσει δύο χρόνια- αρχής γενομένης από τον χειμώνα, υποθέτοντας ότι τότε θα ενεργοποιηθεί το Αρθρο 50 που προβλέπει τη διαδικασία αποχώρησης- διαπραγματευόμενη τη συμφωνία εξόδου και μετά θα περιμένει άλλα τέσσερα χρόνια προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία.

Παράλληλα ο Χάμοντ υπογράμμισε τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει η Μ. Βρετανία στη διαπραγμάτευση νέων διμερών εμπορικών συμφωνιών ενώ παραμένει μέλος της ΕΕ. «Μέχρι να ενεργοποιήσουμε το Αρθρο 50, παραμένουμε πλήρες μέλος της ΕΕ και η ικανότητά μας να διαπραγματευτούμε νέες εμπορικές συμφωνίες περιορίζεται από την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ, μέχρι να διαπραγματευτούμε την έξοδό μας από την Ένωση», εξήγησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: iefimerida.gr