Μεγάλη ανακάλυψη! Στο φως ψηφιδωτό που αναπαριστά τους Άθλους του Ηρακλή (pics)

Gazzetta team
Μεγάλη ανακάλυψη! Στο φως ψηφιδωτό που αναπαριστά τους Άθλους του Ηρακλή (pics)
Ψηφιδωτό 20 μέτρων που αναπαριστά τους άθλους του Ηρακλή βρέθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια έργων αποχέτευσης στη Λάρνακα. Τι λένε οι αρχαιολόγοι;

Μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και σπάνιας ομορφιάς είναι το ψηφιδωτό της ρωμαϊκής εποχής, μήκους περίπου 20 μέτρων, που βρέθηκε εντελώς τυχαία στη Λάρνακα, κατά τη διάρκεια έργων αποχέτευσης.

Τα πρώτα σημάδια του ψηφιδωτού είχαν εντοπιστεί πριν από αρκετό καιρό κατά τη διάρκεια των εργασιών για το αποχευτευτικό. Στην συνέχεια την ανασκαφή ανέλαβαν οι αρχαιολόγοι, που έφεραν στο φως όλο το ψηφιδωτό διαστάσεων 20 Χ 4,5 μέτρα.

«Τέτοιες ανακαλύψεις γίνονται κάθε εκατό χρόνια» δήλωσε στην εφημερίδα «Φιλελευθερος» ο έφορος Αρχαιοτήτων Γιώργος Φιλοθέου, ο οποίος είπε ότι το εύρημα αξιολογείται και μελετάται, ενώ φαίνεται ότι αναπαριστά τους άθλους του Ηρακλή.

Το ψηφιδωτό διατηρήθηκε σε πολύ καλή κατάσταση και κατά πρώτη εκτίμηση φαίνεται να χωρίζεται σε πλαίσια που παριστάνουν τους άθλους του Ηρακλή

Πρόκειται για μια ανασκαφή με πολλές ιδιαιτερότητες, σύμφωνα με τον Γ. Φιλοθέου λόγω του δρόμου που περνά πάνω από την ανασκαφή, αλλά και των πολυκατοικιών που υπάρχουν στα πέριξ.

Για λόγους προστασίας το ψηφιδωτό έχει καλυφθεί με ειδικό χαλίκι.

Στο μεταξύ, ομάδα πολιτών προωθεί διαδικτυακό ψήφισμα με αφορμή την ανακάλυψη του ψηφιδωτού και ζητούν ενημέρωση τόσο απο το Δήμο Λάρνακας όσο και από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, για όλες τις αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στην πόλη , με αφορμή τις εργασίες για το αποχετευτικό, καθώς και ενημέρωση αναφορικά με την πολιτική που ακολουθείται σε τέτοιες περπτώσεις.

Βρίσκουν αρχαία παντού

Οι πρώτες ενδείξεις για σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη Λάρνακα ήρθαν στο φως τον Νοέμβριο του 2014 κατά τη διάρκεια των έργων πραγματοποίησης της Β φάσης του αποχετευτικού στη Λάρνακα. Καθόλου τυχαίο καθώς από το τέλος της 3ης χιλιετίας π.χ μέχρι σήμερα, για τέσσερις δηλαδή χιλιετίες, o χώρος της πόλης της Λάρνακας –από τον σημερινό οικισμό των Αγίων Αναργύρων στα βόρεια μέχρι την Αλυκή στα νότια και από τα δυτικότερα όρια της πόλης μέχρι τη θάλασσα– κατοικήθηκε σχεδόν αδιάκοπα. Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα που εντοπίστηκαν είναι το τμήμα του τείχους της αρχαίας πόλης του Κιτίου στην οδό Τεύκρου.

Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, στα ανατολικά, εντός του τειχισμένου οικισμού, εντοπίστηκαν επιβλητικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα από την πόλη: μια σειρά από οκτώ παράλληλους τοίχους καθ’ όλο το μήκος της οδού Κωνσταντίνου Ζαχαριάδη, πιθανώς της κλασικής περιόδου, ένα μνημειακό κτήριο στην οδό Ευφροσύνης Ταρσή, άγνωστης χρήσης, πιθανώς ρωμαϊκής περιόδου, καθώς και δύο πλακόστρωτα δάπεδα, τα οποία θα ανήκαν σε πλούσιες οικίες των ρωμαϊκών ίσως χρόνων, τμήμα ενός τετράγωνου κτηρίου με πήλινους αγωγούς και βοτσαλωτό δάπεδο στην οδό Ορφέως (στη συμβολή με την οδό Κυριάκου Μάτση), που ίσως αποτελούσε τμήμα ενός αρχαίου ή μεσαιωνικού υδραγωγείου, καθώς και μια σύνθετη αλληλουχία από τοίχους στην οδό Δημητράκη Διανέλλου. Αμέσως βορειότερα, δοκιμαστικές τομές που ανοίχτηκαν στην οδό Τέρρα Σάντας επιβεβαίωσαν ότι η αρχαία ακτογραμμή βρισκόταν πολύ δυτικότερα σε σχέση με τη σύγχρονη: ένα παχύ στρώμα με βότσαλα λίγο κάτω από το σημερινό οδόστρωμα, σε συνδυασμό με την υψηλή στάθμη του νερού, κατέδειξαν ότι η θάλασσα περιέβαλλε από τη βόρεια πλευρά το τείχος της αρχαίας πόλης του Κιτίου.
Ο Έφορος του Τμήματος Αρχαιοτήτων Γιώργος Φιλοθέου, ανέφερε ότι εξίσου σημαντικό με το ψηφιδωτό που εντοπίστηκε πέρσι στο Ακάκι είναι και αυτό της Λάρνακας. Το εντυπωσιακό επιδαπέδιο ψηφιδωτό που ήρθε στο φως στη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας στην τοποθεσία Πιάθκια, στο Ακάκι της επαρχίας Λευκωσίας του 4ου αι. μ.Χ., απεικονίζει παράσταση αρματοδρομιών σε εξέλιξη εντός ιπποδρόμου και πλούσιο γεωμετρικό διάκοσμο. Η εικονική σκηνή περιλαμβάνει τέθριππα, στα οποία απεικονίζεται όρθιος ο ηνίοχος, τα οποία αγωνίζονται γύρω από τον εύριπο (spina). Κάθε άρμα συνοδεύεται από δύο επιγραφές. Στην ανατολική άκρη του εύριπου διακρίνεται η meta, δηλαδή το σημείο στροφής των αρμάτων, η οποία αποδίδεται ως ένα κυκλικό βάθρο, πάνω στο οποίο στηρίζονται τρεις κώνοι που απολήγουν σε ωό. Πάνω στον εύριπο απεικονίζονται, επίσης, τρεις κίονες που απολήγουν σε τρία χάλκινα δελφίνια, από τα οποία ρέει νερό, και ένας ναΐσκος. Ανάμεσα στα άρματα εμφανίζονται ένας έφιππος άνδρας και δύο πεζοί άνδρες που κρατούν ο ένας μαστίγιο και ο άλλος αγγείο με νερό.
Πηγή: thetoc.gr