Οργή στην Κίνα για την απόφαση της Χάγης υπέρ των Φιλιππίνων

Gazzetta team
Οργή στην Κίνα για την απόφαση της Χάγης υπέρ των Φιλιππίνων
Yπέρ των Φιλιππίνων αποφάνθηκε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη διαφορά με την Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα...

Yπέρ των Φιλιππίνων αποφάνθηκε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη διαφορά με την Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα. Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε σήμερα ότι η Κίνα δεν έχει "ιστορικά δικαιώματα" επί του μεγαλύτερου μέρους των στρατηγικής σημασίας υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα, δίνοντας δίκιο στη Μανίλα στην απόφασή του επί της προσφυγής των Φιλιππίνων κατά της Κίνας σχετικά με τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

«Το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάρχει καμιά νομική βάση ώστε η Κίνα να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα επί των πόρων στις θαλάσσιες ζώνες εντός της “γραμμής με τις 9 παύλες” (Nine Dash Line)», ανακοίνωσε το Δικαστήριο.

Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας δήλωσε πως το Τόκιο θα παρακολουθεί στενά την κινεζική δραστηριότητα στη γειτονική Ανατολική Σινική Θάλασσα μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης ενώ κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές «να αντιδράσουν με τρόπο που δεν αυξάνει την ένταση». Η προσφυγή της Μανίλας έγινε το 2013 και αφορά σε 15 διαφορετικά ζητήματα. Το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί σε επτά από αυτά, καθώς σε τόσα έκρινε ότι έχει αρμοδιότητα και αφορούν περισσότερο σε διεκδικούμενες θαλάσσιες ζώνες.

Ήδη η Κίνα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα λάβει υπόψη μια απόφαση που μπορεί να διακυβεύσει τις αξιώσεις κυριαρχίας της στη θάλασσα αυτή, διαμηνύοντας εδώ και μήνες ότι το δικαστήριο αυτό δεν έχει αρμοδιότητα στη συγκεκριμένη υπόθεση.


Πηγή: newsbeast.gr