Το Ισλαμικό Κράτος έχασε έδαφος ίσο με το μέγεθος της Ιρλανδίας

Gazzetta team
Το Ισλαμικό Κράτος έχασε έδαφος ίσο με το μέγεθος της Ιρλανδίας
Μέσα σε 18 μήνες οι τζιχαντιστές απώλεσαν το ένα τέταρτο των εδαφών τους - Πώς αναμένεται αυτό να επηρεάσει τις επόμενες κινήσεις των τζιχαντιστών.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει το ένα τέταρτο των εδαφών του στην Συρία και το Ιράκ, μια έκταση που ισούται με το μέγεθος της Ιρλανδίας και αυτό συνέβη τους τελευταίους 18 μήνες. Την παραπάνω αποκάλυψη κάνει η αμερικανική εταιρεία ερευνών IHS, που έχει την έδρα της στο Κολοράντο.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών, τα εδάφη που ήταν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών συρρικνώθηκαν από 90.800 τ.μ. τον Ιανουάριο του 2015 σε 68.300, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει τους τζιχαντιστές να εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον αμάχων σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο Columb Strack, κορυφαίος αναλυτής της IHS, δήλωσε για το θέμα συρρίκνωσης του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού χαλιφάτου: «Καθώς το Ισλαμικό χαλιφάτο συρρικνώνεται γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι το σχέδιο που είχε για διακυβέρνηση αποτυγχάνει και η οργάνωση αναθεωρεί την στάση της. Ως αποτέλεσμα αυτού, δυστυχώς, αναμένουμε αύξηση στις μαζικές επιθέσεις και σαμποτάζ σε οικονομικές δομές στην Συρία, στο Ιράκ και αλλού συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης».



Η κατάσταση για το Ισλαμικό Κράτος χειροτέρεψε με την ανακατάληψη της Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, από τις ιρακινές δυνάμεις τον περασμένο μήνα, μιας πόλης που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών από το 2014 και αποτελούσε προπύργιο της τρομοκρατικής οργάνωσης

Έτσι, το Ισλαμικό Κράτος ενέτεινε τις επιθέσεις του σε σιιτικούς μουσουλμανικούς στόχους και μόλις πριν μία εβδομάδα σχεδόν 300 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, όταν βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο της Βαγδάτης. Η επίθεση θεωρήθηκε ως μία από τις χειρότερες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους μέχρι σήμερα.

Τον Φεβρουάριο οι συριακές δημοκρατικές δυνάμεις (SDF) με την βοήθεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, κατέλαβαν την πόλη al Shadadi, στην ανατολική Συρία, μια πόλη στρατηγικής σημασίας για τους τζιχαντιστές και τον Μάρτιο η Συρία με την βοήθεια των συμμαχικών δυνάμεων και των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, ανακατέλαβε την αρχαία πόλη της Παλμύρας και τις γύρω περιοχές.


Πηγή: protothema.gr