Ανατροπές σε ασφαλιστικό, εργασιακά και φόρους για να έρθουν τα λεφτά

Gazzetta team
Ανατροπές σε ασφαλιστικό, εργασιακά και φόρους για να έρθουν τα λεφτά
Σε στάση αναμονής οι δανειστές για την εφαρμογή των μέτρων - Στο τέλος του πλησιάζει «ο μήνας του μέλιτος» κυβέρνησης και δανειστών μετά τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Μπορεί σήμερα στο Eurogroup να μην υπάρχει επισήμως στην ατζέντα το ελληνικό ζήτημα, αλλά οι δανειστές δίνουν ραντεβού τον Σεπτέμβρη -καθώς τον Αύγουστο κλείνουν οι υπηρεσίες σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον- για τα επόμενα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, πριν αρχίσει η β΄αξιολόγηση. Προαπαιτούμενα που ισοδυναμούν με κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, με μέτρα όπως η κατάργηση της συμμετοχής του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση, όπως ρητά αναφέρεται και στο «Τεχνικό Μνημόνιο» που συνοδεύει τη συμφωνία του Ιουνίου.

Στο κείμενο αυτό (Technical Memorandum of Undestranding) που συνοδεύει τη συμφωνία για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ από τον ΕΜΣ, επεξηγούνται όλα τα απαιτούμενα για την ολοκλήρωση της α΄αξιολόγησης. Στην σελίδα 10 και στο κεφάλαιο για την μεταρρύθμιση των συντάξεων (Pension eforms) δίνεται ο ορισμός όλων των προαπαιτουμένων για το Ασφαλιστικό.

Εκεί αναφέρεται ότι η τριμερής συμμετοχή θα καταργηθεί (tripartite funding will be abolished) και η κρατική χρηματοδότηση θα μειωθεί σταδιακά (phased-out).

Πίεση θα ασκηθεί και για τα εργασιακά, αφού προ ημερών το ΔΝΤ σε έκθεσή του για την Ευρωζώνη τόνιζε πως ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, ως ποσοστό του κατακεφαλήν εισοδήματος, είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ (at the top end of the EU countries).

Στη φορολογία επίκεινται επίσης νέες ανατροπές, και στον ΕΝΦΙΑ και του 2016 και του 2017. Έως τις 31 Νοεμβρίου η ΓΓΔΕ θα έχει παραδώσει προτάσεις για τις αλλαγές που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου.

Πηγή: protothema.gr