Η εφαρμογή των μέτρων φέρνει γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ

Gazzetta team
Η εφαρμογή των μέτρων φέρνει γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ
Η περικοπή του ΕΚΑΣ και η επερχόμενη φοροκαταιγίδα προκαλεί…ζαλάδα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αλλάζουν γνώμη για μέτρα που έχουν ψηφίσει

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν την τακτική της …καταγγελίας των μέτρων που ψήφισαν στην βουλή. Μετά το… κλάμα των υπουργών για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων την οποία υπερψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στην βουλή και την καταγγελία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι αντισυνταγματική λίγες ώρες μετά την ψήφισή της, ήρθε η ώρα του… ΕΚΑΣ.

Οι περικοπές στις συντάξεις και η απώλεια του ΕΚΑΣ για χιλιάδες συνταξιούχους μετά από την ψήφιση του τρίτου μνημονίου έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Βουλευτές δηλώνουν ότι δεν ήξεραν την ταχύτητα με την οποία θα εφαρμοστεί το μέτρο και υπό την πίεση των πολιτών και την αγανάκτηση των συνταξιούχων η κυβέρνηση προσπαθεί να αναδιπλωθεί με την λήψη μέτρων ελάφρυνσης των ευπαθών ομάδων.

Τα πυρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατάλαβαν κατόπιν εορτής ότι το ΕΚΑΣ δίδονταν σε χαμηλοσυνταξιούχους, «έπεσαν» στον υφυπουργό Εργασίας Τ. Πετρόπουλο στην βουλή.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στογαννίδης, Σιμορέλης, Παπαηλιού και Θεωνάς επιτέθηκαν στον υφυπουργό Εργασίας στην βουλή ζητώντας να αποκατασταθούν οι απώλειες των χαμηλοσυνταξιούχων.

«Είναι άδικη η περικοπή του ΕΚΑΣ και πρέπει να αντικατασταθεί διότι το λάμβαναν χαμηλοσυνταξιούχοι» δήλωσε ο Γρηγόρης Στογιαννίδης. Ο Χρήστος Σιμορέλης μιλώντας για τις δεσμεύσεις περί αποκατάστασης των απωλειών από το 2018-2019, παρατήρησε δηκτικά: «Ποιος ζει ποιος πεθαίνει μέχρι το 2018; Άμεσα πρέπει να επανορθώσουμε».

Και όλα αυτά λίγες μόλις ημέρες μετά την ψήφιση των περικοπών στις συντάξεις που στήριξαν όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες για το αλαλούμ με τις συντάξεις, το Μ. Μαξίμου έχει εκφράσει την δυσφορία του για τους χειρισμούς του υφυπουργού Εργασίας που φαίνεται ότι θα είναι το …εξιλαστήριο θύμα σ΄ έναν ενδεχόμενο μίνι ανασχηματισμό.

Ο κ. Πετρόπουλος είχε προκαλέσει με τις δηλώσεις του για την περικοπή του ΕΚΑΣ διερωτώμενος γιατί τόση αναστάτωση για το ΕΚΑΣ ενώ στην ίδια λογική κινήθηκε και η αν. υπουργός Θ. Φωτίου η οποία έχει σημειώσει ότι «όλοι ήξεραν ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ» εμφανίζοντας τις περικοπές ως αναμενόμενη ενέργεια, ξεχνώντας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών που μέχρι το 2015 έκαναν λόγο για κοινωνικά απαράδεκτη πράξη αναφερόμενοι στην περικοπή του επιδόματος.

Χαρακτηριστικό της…ζαλάδας που επικρατεί στην κυβερνητική πλειοψηφία είναι οι παλαιότερες δηλώσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καρακώστα η οποία έκανε λόγο για δίκαιη περικοπή του ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους που δεν το δικαιούνταν γιατί ήταν…φοροφυγάδες.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά αφού και η ίδια ψήφισε τα μέτρα για τις περικοπές των συντάξεων ανακάλυψε πρόσφατα ότι η μείωση των αποδοχών 100.000 συνταξιούχων ξεκίνησε από την καταβολή των συντάξεων τον Ιούλιο. Κάτω από την γενική κατακραυγή για τις μειωμένες συντάξεις η κ. Βαγενά απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας ζητώντας να βρεθεί ισοδύναμο μέτρο με αντίστοιχη περικοπή των υψηλά αμειβόμενων δημόσιων λειτουργών. Και όλα αυτά πάλι λίγες ημέρες μετά την ψήφιση των μέτρων και από την ίδια….
Η δημιουργική ασάφεια που συντηρούν οι βουλευτές και το κυβερνών κόμμα είναι εμφανής ακόμα και στα προσυνεδριακά κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ψήφιση του 3ου Μνημονίου το κυβερνών κόμμα στα προσυνεδριακά του κείμενα, με ορολογία ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80, έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο τον κοινωνικό μετασχηματισμό και την μετάβαση στον… σοσιαλισμό καταγγέλλοντας παράλληλα τις ..νεοφιλελεύθερες επιλογές των Μνημονίων οι οποίες όμως ψηφίζονται στην βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Πηγή: thetoc.gr