Υπέρ της δραχμής ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Gazzetta team
Υπέρ της δραχμής ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Ο κ. Μπέλκα το 2012 είχε δηλώσει στους γερμανικούς «Financial Times» ότι η Ελλάδα «θα πρέπει να εξετάσει διπλό νόμισμα».

Ο Πολωνός τραπεζίτης και μετέπειτα διευθυντής του ΔΝΤ αφού έχασε τη μάχη για την ηγεσία του Ταμείου από τον Ντομινίκ Στρος Καν το 2009, Μάρεκ Μπέλκα φέρεται ως ο νέος επικεφαλής του ΤΧΣ.

Ως ο άνθρωπος δηλαδή που θα αναλάβει στα χέρια του μέρος της εποπτείας των ελληνικών τραπεζών. Μόνο που, όπως αποκαλύπτει το σημερινό «Πρώτο Θέμα» ο κ. Μπέλκα το 2012 με την ιδιότητα του κεντρικού τραπεζίτη της Πολωνίας, είχε δηλώσει στους γερμανικούς «Financial Times» ότι η Ελλάδα «θα πρέπει να εξετάσει διπλό νομισματικό σύστημα».

Με απλά ελληνικά ο άνθρωπος που θα έχει λόγο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα ελέγχει τη ροή του χρήματος στις επιχειρήσεις, είχε ταχθεί στο πρόσφατο παρελθόν υπέρ της δραχμής ή αλλιώς υπέρ μιας ελεγχόμενης εξόδου από την ΟΝΕ -όπως είχε ζητήσει και ο Β. Σόιμπλε- αφού «διπλό νομισματικό σύστημα» σημαίνει αυτόματα και έξοδο από την ΟΝΕ.

Ο κ. Μάρεκ φαίνεται πως είναι «εραστής» των εθνικών νομισμάτων και πολέμιος του Ευρώ. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο σε ομιλία του στο συνέδριο Wroclaw Global Forum, υποστήριξε ότι «Για την Πολωνία -σε σχέση με τη Λετονία- είναι διαφορετικά τα πράγματα, γιατί έχουμε κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία, το ζλότι κινείται ελεύθερα και χρησιμεύει σαν ένα είδος μαξιλαριού, σαν ένας σταθεροποιητής για την οικονομία. Επιπλέον, η ευρωζώνη έχει ακόμα έναν αριθμό από δισεπίλυτα προβλήματα».

Ο 64χρονος Μ. Μπέλκα, αν και loser όταν πρόκειται να διεκδικήσει την ηγεσία ενός μεγάλου διεθνούς οργανισμού (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ), δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Λοτζ στην Πολωνία, συνέχισε τις σπουδές του στο Κολούμπια στις ΗΠΑ, στο Σικάγο και στο London School of Economics. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Πολωνίας, υπουργός Οικονομικών και σήμερα είναι πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας.

Θεωρείται άνθρωπος του ΔΝΤ, με το Ταμείο κατά πολλούς να θέλει να ελέγξει τη ροή του χρήματος, μέσω των τραπεζών, στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Πηγή: thetoc.gr