Με μέγα-deals επέστρεψε από την Κίνα ο Τσίπρας

Gazzetta team
Με μέγα-deals επέστρεψε από την Κίνα ο Τσίπρας
Το «κεφάλι του δράκου» στις σχέσεις Κίνας και Ευρώπης θα αποτελέσει η Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό να επιστρέφει έχοντας συμφωνίες και επίσημες δεσμεύσεις για ένα γενναίο πακέτο επενδύσεων.

Στόχος είναι η χώρα μας να αποτελέσει «πύλη εισόδου» στη Γηραιά Ηπειρο για την Κίνα, με τη συνεργασία να ξεκινά από τις μεταφορές και να επεκτείνεται στην τεχνολογία, στον τουρισμό, στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων.

Η αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν εμφανής κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής της αποστολής μετά από πέντε ημέρες επαφών πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος σε Πεκίνο και Σανγκάη. Πηγή που παρακολούθησε τις συναντήσεις στην Κίνα τόνιζε πως επρόκειτο για ένα ταξίδι που δεν θύμιζε παλαιότερες αποστολές, προσθέτοντας πως αυτό φάνηκε και από το αποτέλεσμα. Μέσα σε πέντε ημέρες υπήρξαν σημαντικές συμφωνίες με την Cosco, με τον κινέζικο κολοσσό Alibaba, καθώς και με την εταιρεία προηγμένης τεχνολογίας ZTE.

Η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα -που συνέπεσε με τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά- σηματοδότησε το κλείσιμο της πρώτης φάσης της εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Κίνας και στόχος είναι η συνεργασία να περάσει πλέον σε ένα νέο επίπεδο. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο πρώτος σταθμός του κινέζικου δρόμου προς την Ευρώπη, η γέφυρα που θα συνδέσει την Ασία με την Ευρώπη, την Κίνα με τον δυτικό κόσμο» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού.

Καταρχήν η συμφωνία με τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο, που απασχολεί 120.000 εργαζόμενους, την COSCO, προβλέπει περισσότερες επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά. Το ύψος τους ξεκινά από τα 500 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 1 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά έγινε σαφές ότι οι επενδύσεις, όπως αυτή της COSCO στον Πειραιά είναι πιο σημαντικές από το τίμημα παραχώρησης.

Το σχέδιο της εταιρείας ξεδιπλώνεται σε πολλά επίπεδα και μεταξύ άλλων προβλέπει για το λιμάνι πρόσθετες επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ. Αυτές αφορούν υποδομές για κρουαζιερόπλοια, ενώ θα υπάρξει επένδυση για τον χώρο υποδοχής τουριστών, καθιστώντας τον Πειραιά το πρώτο λιμάνι στην κρουαζιέρα στη Μεσόγειο.

2,5 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ο κύκλος εργασιών του κλάδου των logistics (διαχείριση εμπορευμάτων που μπορεί να περιλαμβάνει αποθήκευση, μεταφορές, συσκευασία προϊόντων κ.λπ.) έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Μάλιστα εκτιμάται πως από τα 400 εκατομμύρια μπορεί σταδιακά να αγγίξει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στον χώρο των κοντέινερ (προβλήτες 1, 2 και 3) θα γίνουν επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ. Αυτήν τη στιγμή διακινούνται 3 εκατ. κοντέινερ, στο επόμενο στάδιο θα πάμε στα 7 εκατ. και απώτερος στόχος είναι τα 10 εκατ. κοντέινερ τον χρόνο. Το σχέδιο προβλέπει και ένα μεγάλο διώροφο πάρκινγκ για 20.000 οχήματα στο λιμάνι του Πειραιά

Σημαντικό ενδιαφέρον από την COSCO εκδηλώθηκε για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, όπου το ύψος της επένδυσης μπορεί να φτάσει και τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη ευνοεί τα μικρά ιδιωτικά ναυπηγεία που έχουν ήδη ανανεώσει τις συμβάσεις τους με τον ΟΛΠ. Οπως τονίστηκε θα υπάρξει ακόμα ευρύτερη συνεργασία στη ναυτιλία με τη χρήση εξοπλισμού ελληνικών εταιρειών στη ναυπήγηση πλοίων στην Κίνα, καθώς και στον εφοδιασμό πλοίων, που ανήκουν σε Κινέζους εφοπλιστές, με ελληνικά προϊόντα. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ η επένδυση της COSCO θα συνεισφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά +0,8%, ενώ θα δημιουργήσει και 31.000 θέσεις εργασίας

Τέσσερα ακόμα πεδία συνεργασίας ανοίγονται μετά τις επαφές με τους Κινέζους επιχειρηματίες:

• Η αναβάθμιση του Πειραιά, ως διαμετακομιστικού κέντρου με τη δημιουργία εμπορευματικού κόμβου στο Θριάσιο και αξιοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής. Στόχος είναι τα προϊόντα made in China να ταξιδεύουν ταχύτερα προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

• Η συμμετοχή στον διαγωνισμό για το αεροδρόμιο στο Καστέλι Χανίων εταιρειών από την Κίνα.

• Η συμμετοχή της Κίνας στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω της δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας είτε μέσω της έντονης παρουσίας της τράπεζας των BRICKS και της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων στη χώρα μας.

• Η δημιουργία τεχνολογικού πάρκου σε κάποια μεγάλη πόλη της χώρας (όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο).

Πηγή που έχει παρακολουθήσει τις επαφές σημειώνει πως «έγινε εμφανές πως τα στρατηγικά σχέδια των δύο χωρών συγκλίνουν». Και εξηγούσε: «το όραμα του Πεκίνου είναι η «ένωση» της Ευρώπης και της Ασίας στον θαλάσσιο και σιδηροδρομικό δρόμο του μεταξιού, μέσω της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή η χώρα μας φιλοδοξεί να γίνει κόμβος ενέργειας, εμπορίου και ναυτιλίας για όλη τη Μεσόγειο».

Το ενδιαφέρον των Κινέζων δεν περιορίζεται στο λιμάνι αλλά στόχος είναι να υπάρξει στενότερη συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών. Η συμφωνία της Forthnet με τη ZTE -παγκόσμια δύναμη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας των πληροφοριών- ανοίγει τον δρόμο για δίκτυα νέας γενιάς και στη χώρα μας, μέσω μιας επένδυσης ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη ZTE, στα τέσσερα πεδία που συνθέτουν το πλαίσιο ανάπτυξης των συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας: Υποδομές, Μεταφορές, Πολιτισμός και νέες Τεχνολογίες. Από την πλευρά τους Κινέζοι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στα σχέδιά τους για την ανάπτυξη γραμμής συναρμολόγησης προϊόντων καθώς και ερευνητικού κέντρου.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες συναντήσεις ήταν αυτή του Αλέξη Τσίπρα με τον Τζακ Μα που το 2014 κατετάγη ως το 30ό πιο ισχυρό πρόσωπο στον κόσμο.

Η εταιρεία του, Alibaba.com, είναι η μεγαλύτερη online πλατφόρμα συναλλαγών, παγκοσμίως, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα η εταιρεία Alipay είναι μια online πλατφόρμα συναλλαγών χωρίς τέλη συναλλαγής και τα κέρδη της φτάνουν τα 85 εκατομμύρια ευρώ.

Προοπτικές
Στη συνάντηση αυτή ο Τζακ Μα επεσήμανε στον Αλέξη Τσίπρα ότι τον ενδιαφέρει η συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις. Από τις συζητήσεις που έγιναν φάνηκε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το ελληνικό λάδι και το κρασί, τα αγροτικά προϊόντα και φυσικά για συνεργασία στον χώρο του τουρισμού. Αυτήν τη στιγμή από τα επτά εκατομμύρια Κινέζων επισκεπτών στην Ευρώπη έρχονται στη χώρα μας 100.000, αριθμός που εκτιμάται πως μπορεί σημαντικά να αυξηθεί.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Σανγκάη η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπροσώπους της εταιρείας Foshun, η οποία είναι μέτοχος στο σχήμα που θα επενδύσει στο Ελληνικό, στα Folli - Follie καθώς και στο Club Med, στην Κω. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τουρισμό και Real Estate, την εισαγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων στην Κίνα, καθώς και για επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ζορμπάς και Huawei
Υπό τους ήχους του Ζορμπά έγινε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις εγκαταστάσεις της Huawei μία από τις τρεις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο. Απασχολεί 170.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, ενώ επενδύει το 10% των πωλήσεών της. Μια ενδιαφέρουσα πτυχή αυτής της συνάντησης είναι ότι η εταιρεία θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας για την εκπαίδευση Ελλήνων φοιτητών στην τεχνολογία νέας γενιάς.

Πηγή: ethnos.gr