Οι 5 ευρωπαϊκές πόλεις που «σκοτώνονται» για να γίνουν Λονδίνο

Gazzetta team
Οι 5 ευρωπαϊκές πόλεις που «σκοτώνονται» για να γίνουν Λονδίνο
Κόκκινο χαλί στους «εξόριστους» επιχειρηματίες και τραπεζίτες του Σίτι στρώνουν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε.

Την επομένη του Brexit η μία στις πέντε επιχειρήσεις με έδρα το Λονδίνο φαίνεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το Λονδίνο και το Παρίσι -πρώτο- βιάζεται να τις υποδεχθεί.

«Η οικονομία μας είναι ελκυστική και θέλουμε να γίνει ακόμη περισσότερο», διεμήνυσε στις αρχές της εβδομάδας ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ανακοινώνοντας μία σειρά από μέτρα και φοροελαφρύνσεις για να δελεάσει τους επενδυτές και να μετατρέψει την Πόλη του Φωτός ατο νέο χρηματοπιστωτικό κέντρο των... «27». To ήδη ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τους ξένους που εργάζονται am 2" μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα επεκταθεί από τα πέντε χρόνια που είναι σήμερα σοα οκτώ πρώτα χρόνια της παραμονής τους στη χώρα, διευκρίνισε. Και παράλληλα ανακοίνωσε πως η γαλλική κυβέρνηση θα δημιουργήσει μια ενιαία διοικητική θυρίδα για τις ξένες εταιρίες και τους εργαζομένους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη Γαλλία, η οποία θα περιλαμβάνει οδηγίες για τα πάντα, από τους φόρους μέχρι τα κτίρια γραφείων και κατοικιων και τα διεθνή σχολεία για τα παιδιά των ξένων.

To Παρίσι, προσθέτουν οι εγκέφαλοι της πρωτοβουλίας «Καλώς Ηλθατε στην Ευρώπη» όπως ονομάζεται, έχει και άλλα πλεονεκτήματα, όπως είναι οι υποδομές υψηλής ποιότητας, η κουλτούρα, η υψηλή γαστρονομία και μια ζωντανή πολιτιστική σκηνή. Καθώς η Βρετανία θα «ξαναγίνει μια τρίτη χώρα», η δυνατότητα του να προσφέρει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σεην Ευρώπη «θα χαθεί», σημείωνε πρόσφατα και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Στα «μείον» του είναι το γεγονός ότι ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς, ενώ λιγότερο από το 40% των Γάλλων μιλά άπταιστα αγγλικά, καθισεώντας το Παρίσι λιγότερο φιλόξενο για τους νεοεισερχομένους. Η γαλλική πρωτεύουσα βιάζεται να γοητεύσει τους επενδυτές του Σίτι μετά το διαζύγιο Λονδίνου-Βρυξελλών, θα κληθεί ωστόσο να ανταγωνιστεί με άλλους... μνηστήρες, σημαντικές μητροπόλεις της «γηραιάς ηπείρου». Υπάρχουν και εκείνοι που πιστευουν ότι το Λονδινο θα διατηρήσει το στέμμα του και θα παραμείνει η πιο σημαντική παγκόσμια πόλη στην Ευρώπη.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Για πολλούς είναι «το νέο Λονδίνο», όπως το ονόμασε ο συγγραφέας και αρθρογράφος των «New York Times», Τζέιμς Στιούαρτ, λόγω της όμορφης αρχιτεκτονικής, των εξαιρετικών σχολείων και της ενδιαφέρουσας νυχτερινής ζωής. Σχεδόν όλος ο πληθυσμός του μιλάει αγγλικά και έχει αιώνες εμπειρίας ως παγκόσμιο κέντρο εμπορίου, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ελκυσακό. Η διεθνοποιημένη νοοτροπία της πόλης -οι μισοί κάτοικοι κατάγονται από άλλες χώρες- κάνει την πόλη ιδιαίτερα ελκυσακή για startups.

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

Είναι η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που της προσδίδει δύναμη και κύρος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, και την καθι^οτά την οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας. Η ομάδα Frankfurt Main Finance προωθεί την πόλη ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό Κέντρο.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Μεγάλος αριθμός πολυεθνικών έχει ήδη μεταφέρει την ευρωπαϊκή του έδρα στο Λουξεμβούργο, τη δεύτερη ευρωπαϊκή πόλη που εμφανίζεται στο^ παγκόσμιο δείκτη χρηματοπιστωτικών κέντρων (14η θέση), με το Λονδίνο να κατέχει την πρώτη θέση. Είναι μικρό, αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο για την υπόλοιπη Ευρώπη και διαθέτει υψηλή» ποιότητα ζωής.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ

To Δουβλίνο έχει χαμηλούς φορολογικούς συντελεσΕές για τις επιχειρήσεις, αποτελεί offshore xpnματοοικονομικό κέντρο και φιλοξενεί τις μισές από τις 50 κορυφαίες τράπεζες του κόσμου, είναι όμως σχετικά μακριά από το «κέντρο» της Ε.Ε. Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ήδη επικοινωνήσει με τράπεζες και άλλες εταιρίες που εξετάζουν τη μεταφορά τους.

(πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής)