Συμπληρωματικός φόρος-σοκ για ακίνητα άνω των €200.000

Gazzetta team
Συμπληρωματικός φόρος-σοκ για ακίνητα άνω των €200.000
Ο θόρυβος για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ καλύπτουν προσωρινά το πραγματικό σοκ που θα κρύβουν τα ειδοποιητήρια.

O πολύς θόρυβος για τον αριθμό των δόσεων που θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου 6,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες για να αποπληρώσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ κάλυψε –έστω προσωρινά- το πραγματικό σοκ που θα δημιουργηθεί με τα φετινά ειδοποιητήρια για την καταβολή του φόρου κατοχής ακινήτων.

Για περίπου 540.000 ιδιοκτήτες με περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ο συμπληρωματικός φόρος θα είναι έως και τετραπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό.

Οι φορολογικές αρχές, μέσα σε ελάχιστο χρόνο θα κληθούν για πρώτη φορά εδώ και ...δεκαετίες, να υπολογίσουν την αντικειμενική αξία όλων των αγροτεμαχίων της χώρας προκειμένου να επιβάλλουν συμπληρωματικό φόρο ακινήτων και στην τελευταία σπιθαμή γής.

Το ενδεχόμενο να επαναληφθούν φαινόμενα Αυγούστου 2014 είναι ορατά: να αποστέλλονται εκκαθαριστικά με φόρους χιλιάδων ευρώ σε ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων στα... κατσάβραχα μόνο και μόνο επειδή τα αγροτεμάχια έχουν συμπληρωθεί με λάθος τρόπο. Τα λάθη στον λεγόμενο πίνακα 2 του εντύπου Ε9 – εκεί όπου δηλώνονται τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου- ουδέποτε έχουν διορθωθεί και τώρα θα φανούν τα αποτελέσματα.

Το τι δήλωσε και τι όχι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σχετικά με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ελάχιστη σημασία έχει πλέον.

Το ζητούμενο για τους φορολογούμενους είναι ένα: πότε θα ξεκινήσουν να πληρώνουν και πότε θα τελειώσουν. Τα δεδομένα, έχουν ως εξής: οι δανειστές, δεν θέλουν φέτος να υπάρξει η δίμηνη παράταση που δόθηκε πέρυσι ώστε ο ΕΝΦΙΑ να πληρώνεται μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2017.

Αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή (και νομοθετική ρύθμιση καθώς χωρίς τροπολογία η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να παραταθεί πέραν του τέλους του 2016) η οφειλή για τον φόρο ακινήτων θα πρέπει να έχει εξοφληθεί μέχρι τον Δεκέμβριο. Άρα, νομοτελειακά, οι δόσεις θα πρέπει να είναι το πολύ πέντε. Δύο τα ενδεχόμενα για να συμβεί αυτό:

1. Τα εκκαθαριστικά να σταλούν μέσα στον Ιούλιο. Πιθανό αλλά όχι βέβαιο. Θα εξαρτηθεί από το αν η προθεσμία για τη φορολογία εισοδήματος θα τελειώσει στις 15 Ιουλίου (σ.σ υπάρχει εξάρτηση των δηλώσεων εισοδήματος με τις δηλώσεις ΕΝΦΙΑ) και από το αν κατά την εκκαθάριση, θα προκύψουν... δράκοι με τις αξίες των αγροτεμαχίων.

2. Τα εκκαθαριστικά να σταλούν μέσα στον Αύγουστο αλλά να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση ώστε η πρώτη δόση να πληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου δηλαδή μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι δόσεις θα είναι τέσσερις.

Οι μεγάλοι χαμένοι της φετινής εκκαθάρισης, θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσίες άνω των 200.000 ευρώ καθώς θα μοιραστούν πρόσθετα βάρη της τάξεως των 270 εκατ. ευρώ. Τα πρώτα στοιχεία, δείχνουν τα εξής:

· Περίπου 174 χιλιάδες ιδιοκτήτες θα πληρώσουν για πρώτη φορά συμπληρωματικό φόρο καθώς θα βρεθούν πάνω από το νέο όριο των 200.000 ευρώ. Θα προκύψει μια μέση πρόσθετη επιβάρυνση της τάξεως των 23 ευρώ. Στην πράξη, για αρκετές χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτή η διαφορά δεν θα γίνει αισθητή καθώς ενώ από τη μια θα αυξάνεται ο συμπληρωματικός φόρος, από την άλλη θα μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ ανά ακίνητο λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.

· Περίπου 105 χιλιάδες ιδιοκτήτες με περιουσίες από 250 έως 300.000 ευρώ, θα επιβαρυνθούν επιπλέον με 85 ευρώ κατά μέσο όρο.

· Οι μεγάλες επιβαρύνσεις εντοπίζονται στους ιδιοκτήτες με περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ οι οποίοι ανέρχονται συνολικά σε 260691 άτομα. Η μέση επιβάρυνση σε αρκετές περιπτώσεις είναι αυξημένη ακόμη και κατά... 537%. Ειδικότερα:

o Για περιουσίες από 300.000 έως 400.000 ευρώ ο συμπληρωματικός φόρος αυξάνεται από τα 44 ευρώ στα 278 ευρώ για τους 111.983 ιδιοκτήτες της κατηγορίας.

o Για περιουσίες από 400.000 έως 500.000 ευρώ, ο συμπληρωματικός φόρος αυξάνεται από τα 190 στα 766 ευρώ δηλαδή κατά 304%. Οι 55487 ιδιοκτήτες της κατηγορίας, εκεί που πλήρωναν 10,5 εκατ. ευρώ αθροιστικά, θα βρεθούν φέτος να καταβάλουν 42,5 εκατ. ευρώ μόνο για τον συμπληρωματικό φόρο χωρίς στο ποσό να ενσωματώνεται και ο ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται ανά τετραγωνικό.

o Για τις μεγαλύτερες περιουσίες, τα ποσοστά αύξησης του φόρου είναι μικρότερα αλλά οι επιβαρύνσεις σε απόλυτους αριθμούς πολύ μεγάλες. Έτσι, οι «εκατομμυριούχοι» (αυτοί που έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας από ένα έως 1,5 εκατ. ευρώ) θα επιβαρυνθούν κατά μέσο όρο με 8651 ευρώ όταν πέρυσι πλήρωναν 5538 ευρώ.


Πηγή: thetoc.gr