Τσίπρας: Η μείωση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο να γίνει μόνιμη

Gazzetta team
Τσίπρας: Η μείωση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο να γίνει μόνιμη
Τη σταθερότητα στην περιοχή έθεσε ως προτεραιότητα ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως ο κοινός εχθρός είναι η τρομοκρατία, ενώ έκανε αναφορά στην κοινή πρωτοβουλία Γερμανίας-Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο

Την αντιμετώπιση της κρίσης στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή με γνώμονα την εξασφάλιση της σταθερότητας υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «προτεραιότητα αυτής της περιόδου είναι η εξασφάλιση σταθερότητας» που δεν συνάδει με την λογική «επέκτασης ισχύος» στην περιοχή. Πρέπει να βασίζεται και θα ανταποκρίνεται στις εκπεφρασμένες ανάγκες των εταίρων μας στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας κατά του κοινού μας αντιπάλου που είναι η διεθνής τρομοκρατία - και ειδικά ο ISIS. Στο πλαίσιο αυτό:

-Στηρίζουμε, την παροχή AWACS του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας εναντίον αυτής της τεράστιας απειλής.

-Αποδεχόμαστε την συνεισφορά – ιδιαίτερα μέσω της εκπαίδευσης - στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ιράκ αν και η δραστηριοποίηση εντός πολεμικού περιβάλλοντος δημιουργεί επιπρόσθετες προκλήσεις.

-Αποτιμούμε θετικά την αρωγή που προσφέρεται επί του παρόντος από το έδαφος της Ιορδανίας την οποία θεωρούμε εξαιρετικά κρίσιμη χώρα για την περιοχή.

Ειδική αναφορά έκανε στην προσφυγική κρίση επισημαίνοντας:
«Η κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας, για τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, – μαζί με τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές, οι τουρκικές και οι ευρωπαϊκές αρχές επί τη βάσει μιας πολύ καλής συνεργασίας – έχει συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των ροών και των κυρίως των θανάτων στο Αιγαίο.

Οι διακινητές δεν θα διστάσουν να εκμεταλλευθούν τις όποιες αδυναμίες. Η σημαντική μείωση των ροών μπορεί να είναι προσωρινή. Πρέπει να γίνει διατηρήσιμη.

Η πλήρης εφαρμογή της δραστηριότητας είναι αναγκαία, με την επέκτασή της σε όλες τις επίμαχες περιοχές και την χρήση των ελικοπτέρων των πλοίων που συμμετέχουν. Η Ελλάδα αποδεικνύει σταθερά ότι είναι έτοιμη να εργασθεί προς αυτήν την κατεύθυνση».

Αναφερόμενος στη κρίση στην Λιβύη είπε ότι στηρίζουμε τη νέα λιβυκή κυβέρνηση και οποιαδήποτε ανάμειξη του ΝΑΤΟ μπορεί να υπάρξει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβληθεί σχετικό αίτημα των νόμιμων αρχών της χώρας και ότι θα είναι στοχευμένη.

Τέλος είπε ότι η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ, στηρίζει την συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών, σε τομείς όπως οι υβριδικές απειλές, ο κυβερνοχώρος και η θαλάσσια ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση, ότι εξασφαλίζεται η συμπληρωματικότητα των προσπαθειών.

«Η σχέση μεταξύ της Συμμαχίας και της ΕΕ πρέπει να διέπεται από τις εξής αρχές: (α) την προσέγγιση Οργανισμού προς Οργανισμό, (β) την αυτονομία στην λήψη των αποφάσεων, (γ) στον σεβασμό των θεσμικών λειτουργιών και της συμμετοχής σε αυτούς, (δ) τον άνευ όρων σεβασμό της αρχής του μη αποκλεισμού, (ε) την πλήρη διαφάνεια έναντι όλων των κρατών – μελών και (στ) την αναγνώριση και σεβασμό του διακριτού ρόλου και δυνατοτήτων εκάστου οργανισμού», είπε και συνέχισε τονίζοντας πως:
«Σε οποιαδήποτε άλλη βάση η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ δεν μπορεί να αναπτυχθεί, ούτε να βοηθήσει. Είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για την περιοχή».

Πηγή: protothema.gr