Συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν για το προσφυγικό

Gazzetta team
Συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν για το προσφυγικό
Πρώτη επαφή μεταξύ των δύο ηγετών μετά τη διπλωματική ένταση που προκλήθηκε με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική βουλή

Την ευκαιρία να «γεφυρώσουν το χάσμα» και να δώσουν αμοιβαίες εξηγήσεις για την ένταση που προκλήθηκε μεταξύ στις δύο χώρες, με αφορμή την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από του Οθωμανούς, είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

Οι δύο ηγέτες είχαν για πρώτη φορά κατ' ιδίαν συνάντηση μετά τη διπλωματική ένταση που προκλήθηκε. Όπως δήλωσε η κυρία Μέρκελ, η συζήτηση έγινε μέσα σε εποικοδομητικό κλίμα και κάλυψε πολλά από τα κενά που είχαν δημιουργηθεί.

Ωστόσο, το θέμα που κυριάρχησε στην ατζέντα της συζήτησης δεν ήταν άλλο από το προσφυγικό και την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας. Οι δηλώσεις που έχουν προηγηθεί και από τις δύο πλευρές ήταν σκληρές, ενώ ο Ερντογάν είχε καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται να αλλάξει το νόμο περί τρομοκρατίας στην Τουρκία, όπως απαιτούν οι Βρυξέλλες, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους για ανικανότητα στην ασφάλεια, λόγω των επιθέσεων σε Παρίσι και τη βελγική πρωτεύουσα.

«Οι διαφορές δεν εξαφανίζονται έτσι απλά από μία συζήτηση. Όμως ήταν πολύ σημαντικό το ότι μιλήσαμε», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, δίνοντας το στίγμα του κλίματος που επικράτησε. Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ικανοποίησή της για τους χειρισμούς της Τουρκίας στο προσφυγικό, αναφορικά με τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί και γίνεται προσπάθεια να επικυρωθεί, λέγοντας πως έχουν μειωθεί αισθητά οι ροές προς την Ελλάδα, από την οποία, το 2015, πέρασαν πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

Ένα θέμα που απασχόλησε τους δύο ηγέτες, ήταν η απαγόρευση πρόσβασης των Γερμανών διπλωματών στη στρατιωτική βάση Ιντσιρλίκ, στην οποία βρίσκονται τουλάχιστον 250 Γερμανοί στρατιώτες, στο πλαίσιο των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που υποστηρίζουν τις μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η τουρκική πλευρά επέμεινε πως οι στρατιωτικές βάσεις δεν είναι ανοιχτές και πως δεν είναι δυνατόν να δοθεί άδεια σε ξένους διπλωμάτες.

Συζητήθηκε επίσης η συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφόρησης αναφορικά με το θέμα της τρομοκρατίας και ειδικότερα για τους τζιχαντιστές που διασχίσουν την τουρκική επικράτεια και μετακινούνται στην Ευρώπη.

Πηγή: protothema.gr