Η Τουρκία «φιμώνει» ξανά ιστοσελίδες

Gazzetta team
Η Τουρκία «φιμώνει» ξανά ιστοσελίδες
Μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, την εβδομάδα που πέρασε, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 45 ανθρώπων, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει έναν δρόμο που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε στιγμές πολιτικής αναταραχής

Πρόκειται για τον δρόμο της φίμωσης ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Facebook και το Twitter και την αποτροπή πρόσβασης σε αυτές.

Η Τουρκία, φυσικά, αρνείται ότι μπλοκάρει την πρόσβαση στο Ιντερνετ, επιρρίπτοντας τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στη μεγάλη κίνηση που παρουσιάστηκε λόγω της κρισιμότητας των γεγονότων. Ωστόσο, ειδικοί στα διάφορα παρατηρητήρια για την ελευθερία στο Διαδίκτυο υποστηρίζουν ότι το «μπλακ άουτ» της περασμένης εβδομάδας είναι εσκεμμένο και στοχεύει στην παρεμπόδιση της διάδοσης των εικόνων που αναρτούν οι ακραίοι ισλαμιστές όπως εξάλλου και των προπαγανδιστικών μηνυμάτων τους.

Χώρες όπως η Κίνα και το Ιράν ελέγχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σιδηρά πυγμή, αλλά ακτιβιστές και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι παρόμοιες τακτικές ακολουθούν και πιο δημοκρατικά κράτη προκειμένου να καταπνίξουν την ελευθερία του λόγου έχοντας ως προκάλυψη την προσπάθεια πάταξης της τρομοκρατίας.

Η Τουρκία αποδεικνύεται ότι είναι μία από τις χώρες που χρησιμοποιεί την αποκοπή πρόσβασης στο Διαδίκτυο όποτε θέλει να αντιδράσει σε πολιτικά γεγονότα. Η Αγκυρα, άλλωστε, έχει μπλοκάρει πλήρως την πρόσβαση σε ορισμένες ιστοσελίδες τουλάχιστον επτά φορές την περασμένη χρονιά, όπως αναφέρει η οργάνωση Turkish Blocks, μια ομάδα που ελέγχει τη λογοκρισία στην Τουρκία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως μετά την επίθεση εναντίον του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης την περασμένη εβδομάδα, η τουρκική κυβέρνηση ενεργοποίησε τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας προκειμένου να απαγορεύσει τη δημοσιοποίηση συγκεκριμένου υλικού επηρεάζοντας κατά τον τρόπο αυτό και τη λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η χώρα επεμβαίνει και τόνισε ότι η αδυναμία πρόσβασης σε κάποιες ιστοσελίδες οφείλεται στην αυξημένη κίνηση στο Διαδίκτυο.

Περίπου ένα τρίωρο μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο χρήστες από ολόκληρη τη χώρα σχολίαζαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση εικονικών ιδιωτικών δικτύων –που επιτρέπουν την πρόσβαση στο Iντερνετ μέσω τρίτης χώρας– προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες όπως το Facebook, τo YouTube και το Twitter. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι άλλες τουρκικές ιστοσελίδες δεν εμφάνισαν πρόβλημα το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Περίπου την ίδια χρονική περίοδο, το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο επέβαλλε επισήμως περιορισμό στα ΜΜΕ και απαγόρευσε την ανάρτηση φωτογραφιών από τον τρόπο της τραγωδίας. Οπως συνέβη και στο παρελθόν, οι κινήσεις αυτές συνοδεύτηκαν και από περιορισμό της πρόσβασης στα μέσα αυτά.

Ο Αλπ Τοκέρ, συντονιστής της Turkey Blocks, τόνισε ότι από τη χρήση λογισμικού αλλά και στατιστικών αναλύσεων μπορεί με αρκετή βεβαιότητα να πει ότι η πρόσβαση μετά τις βομβιστικές επιθέσεις αποκλείστηκε, κάτι που συνέβη και σε άλλες χρονικές στιγμές, χωρίς, ωστόσο, η αδυναμία πρόσβασης να οφείλεται στην υπερβολική κίνηση του Διαδικτύου.

Πηγή: kathimerini.gr