Το Μαξίμου τρέχει για εκλογικό νόμο, καθημερινότητα και ανασχηματισμό

Gazzetta team
Το Μαξίμου τρέχει για εκλογικό νόμο, καθημερινότητα και ανασχηματισμό
Η απόφαση του πρωθυπουργού να επισπεύσει τις θεσμικές αλλαγές-με πρώτη όλων την τροποποίηση του εκλογικού νόμου- και ταυτόχρονα να δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση σε όλα τα καυτά ζητήματα της καθημερινότητας, συνηγορεί σε μία βασική επιδίωξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, να καταφέρει να διαδραματίσει ρόλο κομβικού «παίκτη» στα πολιτικά δρώμενα το επόμενο διάστημα. Από Φθινόπωρο θα βρίσκεται σε εξέλιξη άλλος ένας κρίσιμος γύρος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές την κατάληξη της οποίας κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα, την ώρα που τα δημοσκοπικά ευρήματα φέρνουν το κυβερνών κόμμα στη δεύτερη θέση. Στοιχείο, που εκ των πραγμάτων κινητοποιεί το Μαξίμου για να ανακόψει τη δυναμική Μητσοτάκη.

Κυνηγούν το 200αρι μέχρι τέλους
Με τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο στην αρμόδια επιτροπή να είναι σε πλήρη εξέλιξη, το άγχος της κυβέρνησης για να τεθεί σε ισχύ από την επόμενη κιόλας αναμέτρηση η κατάργηση του μπόνους χτυπάει κόκκινο.
Παρότι οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δεν είναι ευνοϊκοί, το Μαξίμου ελπίζει. «Μέχρι και την τελευταία στιγμή όλα παίζονται. Είναι πιθανό κάποιοι μεμονωμένα να ψηφίσουν» σημειώνει στο iefimerida.gr πηγή με άμεση γνώση των συνομιλιών στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Πάντως, παρά τη στήριξη του ΚΚΕ (μετά και το σπάσιμο των δύο άρθρων) το Μαξίμου εξακολουθεί να συγκεντρώνει 197, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν υπάρξουν κοινοβουλευτικές εκπλήξεις η εξίσωση θα βγει δύσκολα.

Τα projects της καθημερινότητας
Το μεγάλο στοίχημα βέβαια για το κυβερνητικό στρατόπεδο παραμένει ο τομέας της καθημερινότητας. Ανεξάρτητα δηλαδή από τις όποιες θεσμικές αλλαγές, οι επιτελείς του Μαξίμου γνωρίζουν ότι θα στο τέλος θα κριθούν από τα όσα θα καταφέρουν ή όχι σε επίπεδο καθημερινής δουλειάς.
Ο τομέας της υγείας, η αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και προβλήματα όπως η καταπολέμηση της ανεργίας αποτελούν βασικές προτεραιότητες. Όπως ανέφερε μάλιστα ανώτατη κυβερνητική πηγή «θα κριθούμε από την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα της διακυβέρνησης».

Και στο βάθος ανασχηματισμός
Τέλος, η συζήτηση για τον ανασχηματισμό βρίσκεται μονίμως στο επίκεντρο, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός είναι αυτός που θα αποφασίσει αν και πότε θα τραβήξει αυτό το χαρτί. Προς ώρας πάντως, το Μαξίμου διευκρινίζει ότι «δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες».
Το σίγουρο ωστόσο, είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει μια πολύ καλή εικόνα για το ποια υπουργεία είναι παραγωγικά και ποια όχι. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι που είναι πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό να καταγράφουν τις επιδόσεις υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών. Στοιχεία που προφανώς και θα συνυπολογίσει όταν έρθει η ώρα της κρίσης.

Πηγή: iefimerida.gr