+slo-gun

Σύμφωνα με καταγγελίες ΜΚΟ, αστυνομικοί στη Βραζιλία σκοτώνουν και απαγάγουν

Σύμφωνα με καταγγελίες ΜΚΟ, αστυνομικοί στη Βραζιλία σκοτώνουν και απαγάγουν

Η ΜΚΟ κάνει λόγο για 645 δολοφονίες σε έναν χρόνο και για περισσότερες από 8.000 τα τελευταία 10 χρόνια  

Σύμφωνα με καταγγελίες ΜΚΟ, αστυνομικοί στη Βραζιλία σκοτώνουν και απαγάγουν

Σε μία απίστευτη καταγγελία, η οποία αν αποδειχθεί αναμένται να προκαλέσει παγκόσμιες αντιδράσεις, προχώρησε την Πέμπτη μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, υποστηρίζοντας ότι αστυνομικοί έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 645 άτομα τον τελευταίο χρόνο και πάνω από 8.000 ανθρώπους τα τελευταία 10 χρόνια!

Μερικές εβδομάδες πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, την 5η Αυγούστου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) καταγγέλλει σε μια μακροσκελή έκθεσή του ότι δεκάδες εξωδικαστικές εκτελέσεις έχουν διαπραχθεί από αυτούς που υποτίθεται πως προστατεύουν τους πολίτες και ότι οι πράξεις αυτές σε πολλές περιπτώσεις έμειναν ατιμώρητες.

Η ΜΚΟ κάνει λόγο για 64 υποθέσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών στις οποίες η αστυνομία προσπάθησε να συγκαλύψει δολοφονίες. Σε αυτές τις υποθέσεις έχασαν τη ζωή τους συνολικά 116 άνθρωποι, ανάμεσά τους 24 παιδιά.

«Το να σκοτώνονται εγκληματίες ήταν κάτι που ενεθάρρυναν οι ανώτεροί μου, για να επιδεικνύεται μια καλή επίδοση» της αστυνομίας, εκμυστηρεύτηκε στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο ένας από τους 30 και πλέον αστυνομικούς των οποίων μαρτυρίες συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση. Ο αστυνομικός αυτός μίλησε με ψευδώνυμο, λόγω του φόβου ότι θα υποστεί αντίποινα.

Ο «Ντανίλο», κατά το ψευδώνυμο με το οποίο αναφέρεται ο αστυνομικός αυτός στην έκθεση της ΜΚΟ, διατάχθηκε να αναλάβει υπηρεσία αμέσως μετά την αποφοίτησή του από τη σχολή σε μια από τις πιο φτωχές και επικίνδυνες συνοικίες του Ρίου ντε Ζανέιρου. Όπως αφηγήθηκε, πήρε μέρος σε εκτελέσεις λαθρέμπορων ναρκωτικών με στόχο να μειωθεί η εγκληματικότητα.Κατά τον αστυνομικό, ο οποίος παραμένει ακόμη εν ενεργεία, ορισμένοι συνάδελφοί του απήγαγαν εμπόρους ναρκωτικών, αποσπούσαν λύτρα και κατόπιν τους εκτελούσαν.

Στην έκθεση, η οποία έχει τίτλο «Οι καλοί αστυνομικοί φοβούνται», διατυπώνεται η κρίση πως είναι δύσκολο να παραμείνει κανείς έντιμος μέσα σε αυτή την κατάσταση.
«Οι παράνομες εκτελέσεις τις οποίες διαπράττουν αστυνομικοί κάνουν ακόμη πιο δυσχερές για τους συναδέλφους τους ένα έργο που ήταν ήδη» εξαιρετικά δύσκολο και τροφοδοτούν το μίσος των πολιτών εναντίον της δυνάμεων επιβολής της τάξης, υπογραμμίζει το HRW.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτειακής κυβέρνησης, Μαρφάν Μαρτίνς Βιέιρα, δήλωσε στους ερευνητές της μη κυβερνητικής οργάνωσης ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δολοφονιών που αποδίδονται στην αστυνομία δεν έχουν διαπραχθεί από στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, παραδέχθηκε πάντως ότι οι υπηρεσίες του έχουν ασκήσει διώξεις για έναν «πολύ μικρό αριθμό» φόνων που διαπράχθηκαν από αστυνομικούς.

Ο Βιέιρα κατηγόρησε την διεύθυνση της αστυνομίας η οποία είναι αρμόδια για να ερευνά αυτές τις ανθρωποκτονίες ότι κάνει ανεπαρκώς τη δουλειά της. Μολαταύτα, η HRW σημειώνει ότι «η ευθύνη για να τερματιστεί αυτή η ατιμωρησία ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης της πολιτείας του Ρίου, το οποίο έχει τη νομική δικαιοδοσία για να επιτηρεί το έργο των ερευνητών».

Από τις 64 υποθέσεις που κατέγραψε η HRW, μόλις οκτώ έφθασαν ενώπιον βραζιλιάνικων δικαστηρίων και μόνο στις τέσσερις από αυτές επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης σε αστυνομικούς που διέπραξαν φόνους.

Πηγή protothema.gr

Best of internet