Ξεκινάει η δίκη-«μαμούθ» για το «παραδικαστικό 2» με 104 κατηγορούμενους

Gazzetta team
Ξεκινάει η δίκη-«μαμούθ» για το «παραδικαστικό 2» με 104 κατηγορούμενους
Παραπέμπονται, μεταξύ άλλων, οι Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος, ο Ιάκωβος-Παύλος Γιοσάκης και ο δικηγόρος Πέτρος Λεωτσάκος.

Δικηγόροι, επιχειρηματίες και συμβολαιογράφοι συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των 104 ατόμων που παραπέμπονται να δικαστούν ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για κατηγορίες που αφορούν στο αποκαλούμενο παραδικαστικό κύκλωμα «νούμερο 2».

Έπειτα από χρόνια ερευνών από ειδικούς εφέτες-ανακριτές, η συγκεκριμένη υπόθεση παίρνει το δρόμο για το ποινικό ακροατήριο με το υπ' αριθμ. 1143/2016 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Με το βούλευμα σε δίκη παραπέμπονται μεταξύ άλλων οι Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος, ο Ιάκωβος-Παύλος Γιοσάκης, ο δικηγόρος Πέτρος Λεωτσάκος, καθώς και άλλοι δικηγόροι, επιχειρηματίες και συμβολαιογράφοι.

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τα αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της απάτης από κοινού, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, της απόπειρα εκβίασης, της ψευδούς βεβαίωσης, κ.ά. Πρόκειται για σοβαρά κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα, που αν αποδειχθούν επισύρουν πολυετείς καθείρξεις.

Από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι φέρονται ως μέλη του κυκλώματος που εντόπιζε ακίνητα-φιλέτα, ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα. Στη συνέχεια καταλάμβαναν αυθαίρετα τα ακίνητα και ιδρύοντας εικονικές εταιρίες τα εμφάνιζαν ως ιδιοκτησία άλλων μελών του κυκλώματος. Επιπλέον, φέρονται να εξαπατούσαν δικαστήρια, αλλά και να υπόσχονταν, έναντι «δώρου», απεμπλοκή από υποθέσεις επικαλούμενοι διασυνδέσεις στη Δικαιοσύνη.

Τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών που εξέδωσαν το παραπεμπτικό βούλευμα διατάσσουν τη διατήρηση ισχύος για 36 συνολικά εντάλματα σύλληψης σε βάρος εμπλεκομένων στην υπόθεση, που μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί από τις Αρχές.

Επιπλέον διατάσσουν τη σύλληψη ενός ακόμη κατηγορούμενου και την προσωρινή του κράτηση του έως την οριστική εκδίκαση των σε βάρος του κατηγοριών.

Τέλος, με το ίδιο βούλευμα διατάσσεται η διαβίβαση εγγράφων στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων.

Πηγή: protothema.gr