Παράταση του ΕΝΦΙΑ και «κούρεμα» των δόσεων

Gazzetta team
Παράταση του ΕΝΦΙΑ και «κούρεμα» των δόσεων
Σε περισσότερες δόσεις ώστε να μην κινδυνεύσει η είσπραξη εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ, προσανατολίζεται η κυβέρνηση και έχει ήδη καταθέσει πρόταση στους θεσμούς.

Σύμφωνα με τον Ελεύτερο Τύπο η «σολομώντειος λύση» στην οποία καταλήγει η κυβέρνηση, είναι πως αφού ο φόρος ακινήτων δεν καταργείται, αλλά προσαυξάνεται, θα πρέπει να επιμηκυνθεί η περίοδος καταβολής των δόσεων, από Δεκέμβριο που θα έληγε κανονικά, έως τον Φεβρουάριο του 2017. Και ο λόγος είναι ότι από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί ταυτόχρονα και ο φόρος εισοδήματος, με προφανή κίνδυνο να χάσουν τον λογαριασμό τα νοικοκυριά και να κηρύξουν «στάση πληρωμών» των φόρων, αδυνατώντας να πληρώνουν είτε τους άμεσους φόρους, είτε τους φόρους περιουσίας -ή και όλους τους φόρους ενδεχομένως.

Η ελληνική πρόταση στηρίζεται στην διαπίστωση ότι η πρώτη δόση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ δεν φαίνεται πως προλαβαίνει να ξεκινήσει να καταβάλλεται τον Αύγουστο. Μέχρι 29 Ιουλίου θα γίνονται διορθώσεις στα Ε9 για επαναϋπολογισμό του φόρου ιδιοκτησίας, ενώ τα εκκαθαριστικά εκτιμάται πως θα εμφανιστούν κοντά στον Δεκαπενταύγουστο. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση πληρωμής θα μετατεθεί κατά πάσα πιθανότατα στο τέλος Σεπτεμβρίου, αντί στο τέλος Αυγούστου, δεδομένων και των απωλειών που έχουν υποστεί από την περασμένη εβδομάδα στις αποδοχές που είχαν και υπολόγιζαν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι (λόγω αύξησης παρακράτησης φόρου και ασφαλιστικών εισφορών, διακοπής του ΕΚΑΣ, καθυστέρησης στην πληρωμή συντάξεων και μερισμάτων κλπ).

Μια τέτοια εξέλιξη όμως σημαίνει ότι ο αριθμός των δόσεων περιορίζεται αυτομάτως από 5 που θα μπορούσε να ήταν (από Αύγουστο έως Δεκέμβριο) σε μόλις 4 δόσεις! Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται το ποσό της μηνιαίας δόσης, σε μια εποχή όμως που μειώνονται τα διαθέσιμα εισοδήματα.

Αν οι δανειστές δεχθούν να παραταθεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ έως τον Φεβρουάριο, τότε οι μηνιαίες δόσεις «κουρεύονται» κατά περίπου 30%, όσο σχεδόν και τα μηνιαία εισοδήματα που είχαν πριν τις περικοπές οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ως τον Ιούνιο. Θα μπορούσαν έτσι ενδεχομένως περισσότεροι να συνεχίσουν να πληρώνουν τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις τους, όσοι τα φέρνουν ήδη δύσκολα με τις παλαιότερες.

Και αυτό κρίνεται αναγκαίο γιατί τουλάχιστον 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών, θα πληρώσουν σημαντικά μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι.

Και αυτό γιατί:

– Μειώνεται το αφορολόγητο για τον συμπληρωματικό φόρο κατά 30%, δηλαδή από τις 300.000 ευρώ που ίσχυε σε μόλις 200.000 ευρώ.

-Προστίθενται πλέον και τα αγροτεμάχια στην αξία των ακινήτων στην οποία επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος.

-Αυξάνεται κατά 20% ο βασικός φόρος στα οικόπεδα

-Φορολογούνται με ΕΝΦΙΑ στο 100% και τα κενά μη ηλεκροδοτούμενα διαμερίσματα

Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους για τα προηγούμενα έτη 2010 και μετά, έχουν προθεσμία να το πράξουν μέχρι τις 29 Ιουλίου με έκπτωση 50% στο αυτοτελές πρόστιμο το οποίο διαμορφώνεται στα 50 ευρώ από 100 ευρώ για κάθε έτος.


Πηγή: topontiki.gr