Η συναρπαστική ιστορία της δυναστείας Μαμιδάκη (pics)

Gazzetta team
Η συναρπαστική ιστορία της δυναστείας Μαμιδάκη (pics)
Η ιστορία της δυναστείας Μαμιδάκη που πριν από λίγες μέρες προσέφυγε στο άρθρο 99.

Η είδηση ότι η εταιρεία Mamidoil - Jetoil προσέφυγε στο άρθρο 99, έπεσε σαν βόμβα στην επιχειρηματική Ελλάδα. Ωστόσο, σοκ προκάλεσε η είδηση της αυτοκτονίας του Κυριάκου Μαμιδάκη στα 83 του χρόνια href="http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/autoktonise-o-epixeirimatias-kuriakos-mamidakis" target="_blank" rel="sponsored nofollow">, ο οποίος βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του ενώ δίπλα του είχε ένα όπλο.

Η ιστορία του ομίλου Μαμιδάκη

Η δυναστεία Μαμιδάκη ξεκίνησε από την Ανώσκελη Χανίων, ένα χωριό της επαρχίας Κισσάμου, που το χειμώνα μετράει- δεν μετράει δέκα κατοίκους.

Ο πατριάρχης της οικογένειας και του Ομίλου, ο Γιώργος Μαμιδάκης, λέγεται ότι πριν ασχοληθεί με τα πετρελαιοειδή, πουλούσε ροδέλαιο. Μετά την κατοχή, ίδρυσε την εταιρεία που θα γινόταν η αρχή για τον Όμιλο Mamidoil- Jetoil.

Εκμεταλλευόμενος την κρίση του Σουέζ στράφηκε στην Ανατολή και έχοντας καλή σχέση με τους Ρώσους έκλεισε συνεργασία για την αποκλειστική αντιπροσώπευση των πετρελαίων τους μέχρι το 1981.

Η εταιρεία καυσίμων, έφτασε να αποτελεί την τρίτη δύναμη της αγοράς, με μερίδιο 8,5%, με δίκτυο 600 πρατηρίων, με πέντε θυγατρικές στα Βαλκάνια.

Ταυτοχρόνως, η οικογένεια δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία, την εμπορία αυτοκινήτων, τα ξενοδοχεία, τους πολυχώρους, την παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου και κρασιού.

alt="" data-file="articles/3/article_110175/upl577903e1ac647.jpg" data-isnew="0" src="http://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_110175/upl577903e1ac647.jpg" style="border:0px;vertical-align:middle;width:547px;">

Mία μεγάλη οικογένεια

Εδώ και πολλά χρόνια, επτά αδέρφια τρέχουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Ο Κυριάκος (ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του σήμερα σε ηλικία 84 ετών), ο Νίκος, ο Μανόλης, η Κατερίνα, η Ερασμία, η Ελευθερία και ο Γιώργος (ο οποίος δεν είναι στη ζωή). Αποκτούν δέκα εφτά παιδιά και είκοσι τέσσερα εγγόνια. Σχεδόν όλοι ασχολούνται με τις επιχειρήσεις. Στο τιμόνι, βρισκόταν ο Κυριάκος Μαμιδάκης και μαζί του ο Νίκος, ο ισχυρός άνδρας της Jet Oil.

Η αρχή των προβλημάτων

Τα οικονομικά προβλήματα για τη Jet Oil εμφανίζονται το 2008. Τα κέρδη γίνονται ζημίες ύψους 538.000 ευρώ το 2009.

Ταυτόχρονα, οι αδελφοί Μαμιδάκη προσπαθούν να ξεμπλοκάρουν μια μεγάλη επένδυση, ύψους 20 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στη Σούδα της Κρήτης, που έχει κολλήσει από το 2006.

Ωστόσο, τα μεγάλα προβλήματα για τη Jet Oil αρχίζουν πέρυσι, όταν η εταιρεία αναγκάζεται να διακόψει την τροφοδοσία στη Νότια Ελλάδα και τα πρατήρια αλλάζουν σήμα. Η εταιρεία προσπαθεί να κρατήσει το δίκτυο της βόρειας Ελλάδας και των νησιών, αλλά τα προβλήματα κορυφώνονται στο τέλος τους περασμένου χρόνου, με αποτέλεσμα το δίκτυο να την εγκαταλείπει με ταχείς ρυθμούς.

Τα ξενοδοχεία M- hotels

Η εμπλοκή της οικογένειας με τα ξενοδοχεία αρχίζει το 1996, όταν αποκτά το Coral στον Άγιο Νικόλαο και στη συνέχεια το Ermis, δύο από τις παλαιότερες αλλά πλήρως ανακαινισμένες μονάδες που λειτουργούν όλον τον χρόνο.

Στη συνέχεια έρχονται και τα άλλα: τα Miramare Wonderland στη Ρόδο και Arina Sand στην Κρήτη και η αλυσίδα Aquis Hotels & Resort. Σε συνεργασία με ένα ισχυρό εταίρο από το εξωτερικό, την Iberostar, αποκτούν και τον έλεγχό των «Mirabello Hotel» και «Mirabello Village».

Η Μαριλένα Μαμιδάκη, εκτός από τα ξενοδοχεία επένδυσε και στον πολιτισμό. Ο πολυχώρος «Αθηναΐς» στο Γκάζι, που ανήκει στον όμιλο Μαμιδάκη φιλοξένησε πολιτιστικά δρώμενα διεθνούς εμβέλειας, φιλοξενώντας εκθέσεις και εκδηλώσεις υψηλού κύρους. Η επένδυση ήταν ύψους 15 εκατ. ευρώ, ώστε να ανακαινιστούν όλοι οι χώροι.

Τέλος, μια άγνωστη δραστηριότητα της οικογένειας είναι η παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία κρασιού και ελαιόλαδου από τη γενέτειρά τους, την Κρήτη, μέσω της εταιρείας «Ανώσκελη», που δίνει και το όνομα στα προϊόντα.

alt="" data-file="articles/3/article_110175/upl577904191070e.jpg" data-isnew="0" src="http://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_110175/upl577904191070e.jpg" style="border:0px;vertical-align:middle;width:547px;">

Πριν από λίγες μέρες, η εταιρεία Mamidoil -Jetoil έκανε αίτηση για υπαγωγή στην προπτωχευτική διαδικασία του άρθρου 99 με το συνολικό χρέος να ανέρχεται περίπου στα 340 εκατ. ευρώ.

Αν και αυτή η είδηση σόκαρε την ελληνική κοινωνία πριν από δύο ημέρες, η σημερινή είδηση της αυτοκτονίας του Κυριάκου Μαμιδάκη στα 83 του χρόνια, προκάλεσε σοκ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: href="http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/i-istoria-tou-omilou-mamidaki" rel="sponsored nofollow">thetoc.gr