«Ωάρια» δίχρονου κοριτσιού με καρκίνο καταψύχονται για να μπορέσει στο μέλλον να αποκτήσει παιδιά

Gazzetta team
«Ωάρια» δίχρονου κοριτσιού με καρκίνο καταψύχονται για να μπορέσει στο μέλλον να αποκτήσει παιδιά
Θα υποβληθεί σε χημειοθεραπεία που ενδέχεται να επηρεάσει την γονιμότητά του.

Ένα κοριτσάκι δύο ετών που πάσχει από καρκίνο θα γίνει ο νεότερος άνθρωπος στην Μεγάλη Βρετανία που θα καταψύξει ωοθηκικό ιστό- ωοκύτταρα, ώστε εργαστηριακά να γίνει η ωρίμανσή τους σε ωάρια. Σύμφωνα με βρετανική μέσα ενημέρωσης, το κοριτσάκι θα υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, κάτι που ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην γονιμότητά του. Την λύση σε αυτό το ζήτημα έδωσαν ερευνητικές από το κέντρο γονιμότητας της Οξφόρδης, που θα καταψύξουν ωάρια του κοριτσιού για να μπορέσει στο μέλλον να τεκνοποιήσει.

Σύμφωνα πάντως με ιατρικές πηγές που επικαλούνται τα βρετανικά δίκτυα, αυτή η διαδικασία μπορεί να ενέχει τον κίνδυνο να επανέλθουν στον οργανισμό καρκινικά κύτταρα που ενδεχομένως βρίσκονται στον ωοθηκικό ιστό. Η τελευταία τεχνική είναι η αφαίρεση ωοκυττάρων και η in vitro ωρίμανσή τους με σκοπό να μειωθεί η πιθανότητα ύπαρξης καρκινικών κυττάρων.

Αυτή η νέα τεχνική δίνει ελπίδα σε πολλές γυναίκες που λόγω της υποβολής τους σε χηειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία έχουν αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας, αυξάνοντας τις πιθανότητες να αποκτήσουν μια μέρα παιδιά. Το τελευταίο επιτυχημένο παράδειγμα αυτής της διαδικασίας ήταν μια 28χρονη στο Βέλγιο που κατάφερε να τεκνοποιήσει με ιστό που της είχε αφαιρεθεί πριν από 13 χρόνια.

Πηγή: protothema.gr