Η άνοδος και η πτώση του Μαρινόπουλου (pics)

Gazzetta team
Η άνοδος και η πτώση του Μαρινόπουλου (pics)
Η ιστορία του μεγαλύτερου «λιανέμπορα» στην Ελλάδα - Ποια είναι η οικογένεια που απασχολεί 12.500 εργαζόμενους

Ο Μαρινόπουλος με μια ιστορία 120 χρόνων αποτελεί ένα όνομα που βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο της ελληνικής επιχειρηματικής πραγματικότητας.

Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα το όνομα των Μαρινόπουλων βρίσκεται στο επίκεντρο δυσάρεστων ειδήσεων με επίκεντρο τα σούπερ μάρκετ του ομίλου και την υπαγωγή στο πτωχευτικό δίκαιο.

Πρόκειται ίσως για τον μεγαλύτερο «λιανέμπορο» της χώρας, έναν όμιλο σούπερ μάρκετ με 12.500 εργαζόμενους, δηλαδή έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της Ελλάδας αν αναλογιστεί κανείς ότι οι τράπεζες δουλεύουν με 15.000 εργαζόμενους.

Η Αγγλοσαξωνική φράση «too big to fail» «κουμπώνει» απόλυτα στα σούπερ μάρκετ του Μαρινόπουλου. Κανείς δεν μπορεί να αντέξει έναν τέτοιο αριθμό εργαζομένων στο δρόμο μέσα σε μια νύχτα, αλλά και η αγορά δεν μπορεί να ελέγξει τα χρέη 1,3 δισ. ευρώ σε τράπεζες και 2.500 προμηθευτές.

Μια επιχείρηση με 12.500 εργαζόμενους, 820 καταστήματα, 1,32 δισ. ευρώ χρέη και 2.500 προμηθευτές που κινδυνεύει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αποτελεί ουσιαστικά μια βόμβα στα θεμέλια της αγοράς.

2553356

Η υπόθεση της Μαρινόπουλος ΑΕ που υπέβαλε αίτημα υπαγωγής της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα για την προστασία από τους πιστωτές της και για να αποφύγει τον «ξαφνικό θάνατο» χάρη σε ένα σχέδιο εξυγίανσης αποτελεί ένα κρίσιμο «στοίχημα δισεκατομμυρίων» για την ελληνική οικονομία.

Η Μαρινόπουλος παίρνει το φιλί της ζωής έως τις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση των προληπτικών μέτρων μαζί με την έγκριση ή μη του σχεδίου εξυγίανσης διάρκειας 15 ετών που η αλυσίδα έχει προτείνει, ενώ στο παιχνίδι μπήκε και ο Σκλαβενίτης. Αν τελικά ο «λευκός ιππότης» θα καταφέρει να σώσει την εταιρεία, αλλά και σε ποιο μέγεθος μένει μόνο να αποδειχθεί, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως τις τράπεζες, τους προμηθευτές, αλλά κυρίως τους καταναλωτές.

Το δικαστήριο αποφάσισε την προστασία της περιουσίας του ομίλου απαγορεύοντας κατασχέσεις από τους πιστωτές. Παράλληλα παγώνει κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου, απαγορεύοντας τη διάθεση των ακινήτων και του εξοπλισμού.
Από το καθεστώς προστασίας εξαιρούνται οι εργαζόμενοι (οι οποίοι το είχαν ζητήσει ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους) και οι μισθώσεις.

Σημειώνεται ότι πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων του ομίλου για χορήγηση προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές είχαν ασκήσει -μεταξύ άλλων- οι τράπεζες (Παγκρήτια, Πανγαια κ.ά.), το Σωματείο Εργαζομένων, το ΙΚΑ και μεμονωμένες επιχειρήσεις, ενώ παρέμβαση κατά του αιτήματος του ομίλου «Μαρινόπουλος» έγινε από το ελληνικό Δημόσιο.

Οι καταναλωτές είναι αυτοί που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα και ουσιαστικά θα δείξουν τις εξελίξεις για το μέλλον. Είναι αυτοί που θα δείξουν αν παραμένουν πιστοί στην αλυσίδα ή απαιτούνται άλλες εμπορικές κινήσεις. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο site του ομίλου Μαρινόπουλου δεν δεσπόζει κάποια διαφήμιση ή μια προσφορά. Αυτό που βλέπει κανείς μπαίνοντας στο site είναι ενημέρωση με μεγάλα και καθαρά γράμματα ότι τα καταστήματα του Μαρινόπουλου είναι κανονικά ανοιχτά.

φδσδ

Η εταιρεία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπήρχαν ελλείψεις προϊόντων και τα άδεια ράφια έδωσαν ενδεχομένως το κύριο πλήγμα στον Μαρινόπουλο.

Τα ράφια ξαναγέμισαν πριν λίγο χρονικό διάστημα, όμως οι καταναλωτές δεν επέστρεψαν και τελικά η εταιρεία οδηγήθηκε στον πτωχετικό κώδικα.

Ποια είναι η οικογένεια Μαρινόπουλου

marinopoulosOLF

Ήταν Νοέμβριος του 1893 όταν ο Δημήτριος Μαρινόπουλος, από την Ελίκη Αιγιαλείας, άνοιξε ένα φαρμακείο στα Εξάρχεια. Λίγα χρόνια αργότερα μεταφέρει το φαρμακείο του σε μεγαλύτερο κατάστημα στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Ζωοδόχου Πηγής. Οι δουλειές πάνε τόσο καλά που αποφασίζει με το αδερφό του Πάνο να ανοίξουν άλλο ένα φαρμακείο στην οδό Φιλελλήνων. Έγραφαν τότε οι εφημερίδες για το φαρμακείο: «αληθινά αριστοκρατικόν και ευρωπαϊκόν, με πολυτελεστάτην επίπλωσιν».

Εκεί λοιπόν στις αρχές του 1900 το φαρμακείο των αδελφών Μαρινόπουλου γίνεται σημείο αναφοράς. Γίνονται αποκλειστικοί αντιπρόσωποι ξένων εταιρειών και φτάνοντας στο 1908 δημιουργούν ένα φαρμακείο κόσμημα στην πλατεία Ομονοίας. Το δε φαρμακείο έφερε με περηφάνια το διακριτικό »προμηθευτής της Α.Μ του Βασιλέως και του Διαδόχου», προσελκύοντας με αυτό τον τρόπο πολλές επιφανείς προσωπικότητες της εποχής.

Αργότερα οι δύο γιοι του Πάνου Μαρινόπουλου αποφασίζουν ότι έχει έρθει η ώρα για να περάσουν στη βιομηχανική παραγωγή φαρμάκων, ιδρύοντας το 1949 τη φαρμακοβιομηχανία ΦΑΜΑΡ με αντικείμενο την παραγωγή φαρμάκων και καλλυντικών για λογαριασμό τρίτων στην Ευρώπη.

Τα σούπερ Μάρκετ Μαρινόπουλος

837655

Η Μαρινόπουλος Α.Ε. ιδρύθηκε το 1962 και αποτελεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα. Χρονιά ορόσημο για την εταιρεία είναι το 2012. Αυτή ήταν μία κομβική χρονιά καθώς οι Γάλλοι φεύγουν και αναλαμβάνει αποκλειστικός μέτοχος της Carrefour Μαρινόπουλος στη χώρα μας και, ταυτόχρονα, master franchise των γαλλικών σημάτων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Ο γαλλικός όμιλος εισήλθε στην Ελλάδα το 1992 με τα καταστήματα Continent, ενώ οι Έλληνες κι οι Γάλλοι «συγκατοίκησαν» ως μέτοχοι υπό την Carrefour Μαρινόπουλος από το 2000.

Τα πρώτα προβλήματα με τα άδεια ράφια, η ΕΒΟΛ και ο Σκλαβενίτης

2553361

Μέχρι και την έλευση της κρίσης στην ελληνική οικονομία η Μαρινόπουλος ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην αγορά των σούπερ μάρκετ. Διέθετε το μεγαλύτερο δίκτυο όλων των τύπων καταστημάτων και είχε την συνεργασία με την Carrefour.

Ο πρώτος κόκκινος συναγερμός χτύπησε πριν από ένα περίπου χρόνο. Τα ράφια άδειαζαν και υπήρχαν προϊόντα που δεν ήξερε η αγορά. Τα Χριστούγεννα πλέον τα καταστήματα είχαν σοβαρό πρόβλημα.

Τότε, τον Ιανουάριο του 2016 γίνεται η πρώτη ηχηρή κίνηση. Οι συνεταιριστές της ΕΒΟΛ από το Βόλο στις 7 Ιανουαρίου ανακοίνωσαν ότι σταματάει να προμηθεύει γάλα την αλυσίδα. Στην ανακοίνωση της η ΕΒΟΛ έλεγε ότι: «Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου οδηγήθηκε στην αναγκαστική αυτή απόφαση μετά από το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησαν τα συσσωρευμένα προβλήματα αδυναμίας της Μαρινόπουλος να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της προς την ΕΒΟΛ».

ΓΦΔΦ

Ένα μήνα αργότερα πάλι η ΕΒΟΛ θα προχωρούσε ένα βήμα ακόμη πιο πέρα με στόχο να πάρει τα χρωστούμενα. Στις 9 Φεβρουαρίου «θα σφράγιζε» επιταγές της Μαρινόπουλος. Τότε η διοίκηση του Μαρινόπουλου έδρασε και ήρθε σε συμφωνία με την ΕΒΟΛ...

Την ίδια περίοδο, στα μέσα Φεβρουαρίου ανακοινώνεται το deal με τον Σκλαβενίτη.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας μαζί με κάποια χρήματα που έδωσαν οι τράπεζες βοήθησε να υπάρξει μία σχετική ομαλοποιήση, καθώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι προμηθευτές έβλεπαν πέρα από τον εκπρόσωπο της Μαρινόπουλος και αυτόν της Σκλαβενίτης αλλά και των τραπεζών. Η αλυσίδα έφτασε στο Πάσχα με μισογεμάτα καταστήματα και τους εργαζόμενους πληρωμένους.

Τα προβλήματα άρχισαν να φαίνονται ξανά από τα τέλη Μαΐου όταν οι προμηθευτές άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι το σχέδιο σωτηρίας της αλυσίδας και αποπληρωμής τους, δεν έβγαινε. Η συμφωνία με στον Σκλαβενίτη πάγωνε και οι εξελίξεις έκτοτε είναι γνωστές...

Η προστασια από το δικαστήριο

Η υπαγωγή στο πτωχευτικό δίκαιο και ολόκληρος ο θόρυβος που ξέσπασε σίγουρα δεν είναι θετικές ειδήσεις. Ωστόσο η εταιρεία πήρε μια ανάσα, αλλά θα πρέπει να πληρώνει εργαζόμενους και όσα ακίνητα νοικιάζει. Το δικαστήριο έκανε δεκτές τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων της εταιρίας μέχρι τη συζήτηση των κύριων προσφύγων για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, στις 21 Σεπτεμβρίου 2016.

Το δικαστήριο αποφάσισε την προστασία της περιουσίας του ομίλου απαγορεύοντας κατασχέσεις από τους πιστωτές. Παράλληλα «παγώνει» κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου απαγορεύοντας τη διάθεση των ακινήτων και του εξοπλισμού του.

Από το καθεστώς προστασίας εξαιρούνται οι εργαζόμενοι ,οι οποίοι το είχαν ζητήσει ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, αλλά και οι μισθώσεις.

«Σήμερα (σ.σ. χθες Παρασκευή) πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, σε συνέχεια του αιτήματος που κατατέθηκε από την Μαρινόπουλος ΑΕ την Τρίτη 28 Ιουνίου για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης, η οποία και ενέκρινε το σχετικό αίτημα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία Μαρινόπουλος ευχαριστεί τους εργαζομένους της για τη στήριξή τους τόσο κατά τη σημερινή συνεδρίαση αλλά και σε όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα που διανύει η εταιρεία.

Παράλληλα, εκφράζει την βαθιά εκτίμησή της προς το σημαντικό ποσοστό του 45% των προμηθευτών της, οι οποίοι δήλωσαν τη συναίνεσή τους για τη σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών είναι σημαντική για τη διασφάλιση της μελλοντικής μας λειτουργίας, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη ρύθμιση των οφειλών προς τους προμηθευτές.

Η έγκριση της υπαγωγής της Μαρινόπουλος σε διαδικασία εξυγίανσης δίνει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο στην εταιρεία ώστε το επόμενο διάστημα να καταφέρει, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, να οδηγηθεί σε μια βιώσιμη λύση».

Η εταιρεία Μαρινόπουλος Α.Ε.

Η Μαρινόπουλος Α.Ε. ιδρύθηκε το 1962 και αποτελεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα. Από το 2012, η Μαρινόπουλος Α.Ε. κατέστη αποκλειστική δικαιοδόχος των σημάτων Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια. Πρόκειται για μια 100% ελληνική εταιρεία.

Μέσω δικτύου περισσότερων από 823 καταστημάτων (31.3.2016), η Μαρινόπουλος Α.Ε. διατηρεί παρουσία στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο δυναμικό της εντάσσονται πάνω από 12.500 εργαζόμενοι ενώ διατηρεί και πολυετείς συνεργασίες με περισσότερους από 2.000 Έλληνες προμηθευτές και παραγωγούς, σε κάθε σημείο της Ελλάδας.

Το δίκτυο της εταιρείας αριθμoύσε στις 31/3/2016 συνολικά 406 εταιρικά καταστήματα και 329 καταστήματα σε καθεστώς δικαιόχρησης (franchise).

Πηγή: newsbeast.gr