Στην Κίνα ο Τσίπρας αναζητά ενίσχυση οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεις

Gazzetta team
Στην Κίνα ο Τσίπρας αναζητά ενίσχυση οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεις
Στρατηγική επιλογή η ενίσχυση των διμερών σχέσεων τονίζει σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός - Στο Πεκίνο έφτασε ξημερώματα Σαββάτου η κυβερνητική αποστολή - Συνοδεύεται από πλειάδα πολιτικων στελεχών και επιχειρηματιών

Πενθήμερη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από το μισό υπουργικό συμβούλιο και πλειάδα επιχειρηματιών.

Μετά από μία δύσκολη πολιτικά περίοδο και ακολουθώντας την πεπατημένη των προκατόχων του ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά επενδύσεις και γενικότερα επέκταση και ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας που εφέτος συμπληρώνουν δέκα χρόνια από την στιγμή που εγκαινίασαν την Ολοκληρωμένη Στρατηγική Εταιρική Σχέση.

Κατά την συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον κινέζο ομόλογό του Λι Κεκιάνγκ θα υπογράψουν κοινή δήλωση με την οποία θα διακηρύσσουν την αναβάθμιση και επέκταση της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.


Όπως αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Xinhua -και αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- “βασιζόμενοι στις παραδοσιακά εξαιρετικές μας σχέσεις, θεωρούμε ως στρατηγική μας επιλογή, την ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας, η οποία, από το 2006, διέπεται από τη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση”.

Δίνοντας το πλαίσιο της επίσκεψής του ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι η επίσκεψή του στο Πεκίνο και στη Σαγκάη «σηματοδοτεί την κοινή βούληση Ελλάδας και Κίνας να πάμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά με εφαλτήριο τη σημαντική συνεργασία μας στο λιμάνι του Πειραιά, στη βάση μίας νέας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας και την ολοκλήρωση του Έτους Ναυτιλιακής Συνεργασίας. Να γίνουμε πραγματικά στρατηγικοί εταίροι με αναβαθμισμένες εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις σε σειρά τομέων, αλλά και να αναπτύξουμε ένα νέο επίπεδο πολιτικού διαλόγου σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις”. Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ακόμη ότι “προσβλέπουμε σε αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου καθώς καίτοι Μεσόγειος και η Άπω Ανατολή βρίσκονται μακριά, γεωγραφικά, σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές φορές κοινές και ολοένα και πιο αλληλένδετες”.

Ακολούθως και ενώ οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις βρίσκονται σε καλό επίπεδο, ότι η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει ιδιαίτερα περαιτέρω αύξηση των ήδη σημαντικών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη μεγάλη κινεζική αγορά- κυρίως στο αγροδιατροφικό τομέα- και στην υλοποίηση του ισχυρού ενδιαφέροντος των κινεζικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα- κυρίως στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών”. Ο πρωθυπουργός επαναφέρει και το παλαιότερο σχέδιο για απευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών που θα ενισχύσει και τον τουρισμό.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα υπογραφούν συμφωνίες συνεργασίας στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, όπως και τις επενδύσεις και εξαγωγές.


Εκδρομή σε Πεκίνο-Σαγκάη


Η πολυμελής κυβερνητική αποστολή βρίσκεται ήδη από σήμερα Σάββατο στο Πεκινό αν και το επίσημο πρόγραμμα αρχίζει την Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός, συνοδεύεται από σειρά υπουργών μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Γιώργος Σταθάκης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Κοτζιάς, Σία Αναγνωστοπούλου, Αριστείδης Μπαλτάς, την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και περίπου 40 επιχειρηματίες και εκπροσώπους θεσμικών φορέων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης Θα πραγματοποιηθούν δεκάδες επαφές με κινέζικες εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ κατά το επιχειρηματικό φόρουμ θα υπάρξουν συναντήσεις και θα υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους τρεις ισχυρούς θεσμικούς παράγοντες της Κίνας όπως γίνεται πάντα στις επισκέψεις ξένων ηγετών. Την Δευτέμε θα συναντηθεί με τον τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, Ζάνγκ Ντετζιάνγκ και στην συνέχεια θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ. Την Τρίτη θα συναντηθεί με τον έτερο ισχυρό άνδρα, τον Πρόεδρο Ξι Γινπίνγκ. Την Τρίτη η κυβερνητική αποστολή θα αναχωρήσει για την Σαγκάη. Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις και με οικονομικούς παράγοντες μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της COSCO, o Πρόεδρος του Wanda Group, ο Διευθύνων Σύμβουλος της HUAWEI, ο πρόεδρος της ΖΤΕ.

Φυσικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει και όλο το τουριστικό πακέτο-όπως άλλωστε συνέβη και με τους προκατόχους του που επισκέφθηκαν την Κίνα- με επισκέψεις στο Σινικό Τείχος, την Κόκκινη Πλατεία, την Απαγορευμένη Πόλη κλπ.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Παρασκευή, 1 Ιουλίου
17:00 Αναχώρηση από Αθήνα προς Πεκίνο

Σάββατο, 2 Ιουλίου
09:00 Άφιξη στο Πεκίνο
18:30 Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της ΚίναςCCTV
20:00 Παράθεση δείπνου από τον Πρωθυπουργό προς τα μέλη της επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής αποστολής

Κυριακή, 3 Ιουλίου
10:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Wanda Group
11:45 Επίσκεψη στο τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI και συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της HUAWEI
14:30 Επίσκεψη στο Σινικό Τείχος

Δευτέρα, 4 Ιουλίου
10:15 Συνάντηση με Κινέζους δημοσιογράφους
15:40 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λ.Δ. της Κίνας, κ. Ζάνγκ Ντετζιάνγκ
16:30 Επίσημη τελετή υποδοχής
16:45 Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Λ.Δ. της Κίνας, κ. ΛιΚεκιάνγκ
17:15 Διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών
17:45 Υπογραφή διμερών συμφωνιών
18:00 Επιχειρηματικό Φόρουμ

Τρίτη, 5 Ιουλίου
10:30 Επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου
15:45 Τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιέν Αν Μεν
16:00 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας, κ. Ξι Γινπίνγκ
18:00 Αναχώρηση από Πεκίνο προς Σαγκάη

Τετάρτη, 6 Ιουλίου
8:45 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της κινεζικής εταιρίας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba
9:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της COSCO
10:30 Επίσκεψη στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ και συνάντηση με τον πρόεδρο της ΖΤΕ
11:45 Συνάντηση με το Δήμαρχο Σαγκάης, κ. Γιανγκ Ξιόνγκ
13:45 Επίσκεψη στο Μουσείο της Σαγκάης
15:00 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρίας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες
17:00 Αναχώρηση από Σαγκάη προς Αθήνα

Πηγή protothema.gr