+slo-gun

H Oυγγαρία θα κάνει δημοψήφισμα για τη μετανάστευση

H Oυγγαρία θα κάνει δημοψήφισμα για τη μετανάστευση

Αξιωματούχος του Orban δηλώνει ότι η απόφαση θα είναι τελικά υπέρ ή κατά της παραμονής!

H Oυγγαρία θα κάνει δημοψήφισμα για τη μετανάστευση

Ενθαρρυμένος από το δημοψήφισμα στη Βρετανία που οδήγησε στο Brexit, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban προχωρά προαναγγέλλοντας δικό του δημοψήφισμα σχετικά με τη μετανάστευση, σε μια προσπάθεια να αντιπαρατεθεί με τα σχέδια των Βρυξελλών για την κατανομή προσφύγων ανά χώρα της Ε.Ε..  

Ο Orban, που από το 2010, οπότε και ανέλαβε την πρωθυπουργία έχει συγκρουστεί πολλές φορές με την Ε.Ε. αντιτίθεται στην πολιτική των ποσοστώσεων στην κατανομή προσφύγων θεωρώντας σχεδόν «εχθρική» την απόφαση των Βρυξελλών, -ουσιαστικά ως μια προσπάθεια να σφετεριστούν την ανεξαρτησία των εθνικών αρχών.  

«Πρέπει να αγωνιστούμε για να αποδείξουμε στους ανθρώπους ότι είναι δυνατόν να σχηματιστεί μια μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, που είναι σύμφωνη με την ουγγρικό εθνικό συμφέρον», είπε ο Ορμπάν, λίγες ημέρες  μετά την ψηφοφορία για το Brexit και πρόσθεσε: "Αυτός θα είναι ένας μακρύς αγώνας, για τον οποίο θα χρειαστεί μια ισχυρή εντολή, που δεν δεν μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς δημοψήφισμα».  

Ο Orban έχει στρατολογήσει συμμάχους, όπως η γειτονική Σλοβακία, η οποία αντιτίθεται επίσης τις ποσοστώσεις και αυτή την εβδομάδα προσχώρησε σε κάλεσμα των ανατολικών κρατών της ΕΕ, ζητώντας από την Κομισιόν να χαλιναγωγήσει τις εξουσίες της.   "Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου», δήλωσε στο ίδιο κλίμα ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο.  

Ο Orban δηλώνει ότι η κρίση της μετανάστευσης θα μπορούσε να αυξήσει τις χώρες εκτός της ΕΕ. Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι: «Συμφωνείτε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι σε θέση να καθορίζει την υποχρεωτική κατανομή μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου;"  

Την Πέμπτη, ο Janos Lazar, διευθυντής του π.γ. του Ούγγρου Πρωθυπουργού προχώρησε ακόμη περισσότερο, καθώς έγινε ο πρώτος ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που είπε ότι το δημοψήφισμα θα είναι υπέρ ή κατά της παραμονής συνολικά στην ΕΕ, αν και σημείωσε ότι πρόκειται για την  προσωπική του μόνο άποψη.  

Οι ξένοι διπλωμάτες εκτιμούν πάντως ότι παρά τη ρητορική για ένα "Huxit», ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξακολουθεί να φαίνεται απίθανο. Η Ουγγαρία εξαρτάται από τα ταμεία της ΕΕ, ενώ η νέα γενιά που έχει απομακρυνθεί από το κομμουνιστικό παρελθόν, εξακολουθεί να είναι ως επί το πλείστον υπέρ της ένταξης.   «Λέω στους ανθρώπους γύρω μου: αν ποτέ συναντήσετε Ούγγρο ο οποίος θα προτιμούσε να πάει πίσω στη Σιβηρία από όπου οι Ούγγροι προέρχονται, αντί να μείνει στην ΕΕ, θα του αγοράσω σαμπάνια και θα τον κεράσω ένα ξεχωριστό γεύμα. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν εμφανίστηκε", είπε ένας διπλωμάτης.  

"Εντάξει, ίσως η ΕΕ είναι λίγο άρρωστη, ίσως έχει μια γρίπη. Αλλά εγώ δεν θα προσπαθούσα να θεραπεύσω τη γρίπη με χημειοθεραπεία. Και αυτό είναι που φαίνεται να προσπαθεί ο Orban με τη στάση του. Και το Brexit μπορεί να ενισχύσει τους πολιτικούς, όπως αυτόν σε όλη την Ευρώπη", τόνισε ένα άλλος. 

 
 
Πηγή: www.lifo.gr

Best of internet