Σάλος στο Βέλγιο για την καταδίκη αυτών που αποκάλυψαν τα LuxLeaks

Gazzetta team
Σάλος στο Βέλγιο για την καταδίκη αυτών που αποκάλυψαν τα LuxLeaks
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Soir, οι ειδικοί στις φορολογικές απάτες και οι πελάτες τους μπορούν εκ νέου να κοιμούνται ήσυχοι, αφού η Δικαιοσύνη μόλις συνέστησε σιωπή.

Η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου του Λουξεμβούργου για τους δύο πρώην εργαζομένους της PricewaterhouseCoopers (PwC), οι οποίοι αποκάλυψαν τις φορολογικές πρακτικές των μεγάλων πολυεθνικών που εδρεύουν στο Μεγάλο Δουκάτο, υπόθεση γνωστή ως ?LuxLeaks? βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών μέσων ενημέρωσης στο Βελγιο.

Η εφημερίδα Le Soir στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο σημειώνει ότι οι Αντουάν Ντελτούρ και Ραφαέλ Αλτ καταδικάστηκαν για την αποκάλυψη ενός φορολογικού σκανδάλου, ενώ στο κύριο άρθρο της, με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Κλείστε τα μάτια, περνούν δισεκατομμύρια", υιοθετεί μια ιδιαίτερα επικριτική στάση απέναντι στην συγκεκριμένη απόφαση, σχολιάζοντας ότι οι ειδικοί στις φορολογικές απάτες και οι πελάτες τους μπορούν εκ νέου να κοιμούνται ήσυχοι, αφού η Δικαιοσύνη μόλις συνέστησε σιωπή.

Για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα L’ Echo, στο κύριο άρθρο της, ζητά την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, προκειμένου αυτή να υπηρετεί τη Δικαιοσύνη και το δημόσιο συμφέρον, προστατεύοντας όσους τολμούν τέτοιου είδους αποκαλύψεις με γνώμονα το κοινό καλό.

Η La Libre Belgique, τέλος, επίσης στο κύριο άρθρο της, κάνει λόγο για μία πικρή γεύση που αφήνει η εν λόγω καταδίκη, όχι μόνο στους δύο άμεσα ενδιαφερόμενους, αλλά και σε όλους όσους ονειρεύονται μία Ευρώπη, όπου η στρατηγική ο καθένας για το συμφέρον του θα έδινε τη θέση της σε μία νέα φορολογική κουλτούρα, περισσότερο διαφανή και πιο δίκαιη.


Πηγή: protothema.gr