Συνταγματικά δίκαιο τελικά το χαράτσι της ΔΕΗ

Gazzetta team
Συνταγματικά δίκαιο τελικά το χαράτσι της ΔΕΗ
Συνταγματικό το χαράτσι της ΔΕΗ με μειοψηφία της Β. Θάνου!

Μόνο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και η αρεοπαγίτης Μαρία Χυτήρογλου , μειοψήφησαν απο τους 22 ανωτάτους δικαστές της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου , στην απόφαση με την οποία ανατράπηκε η απόφαση του Δ' Τμήματος του Δικαστηρίου και τελικά κρίθηκε συνταγματικό και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το πρώτο χαράτσι (έκτακτο ειδικό τέλους ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών) το οποίο είχε εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Μάλιστα οι Δικαστές, παρά την αντίθετη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, έκριναν ότι είναι συνταγματική ακόμα και η είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ κάτι που είχε επικριθεί έντονα απο τους Συμβούλους Επικρατείας. Έτσι 5 χρόνια μετά την επιβολή του τ0ο χαράτσι πήρε "διαβατήριο" νομιμότητας, φράζοντας ουσιαστικά τον δρόμο στους πολίτες που είχαν ετοιμαστεί να προσφύγουν στα δικαστήρια ζητώντας πίσω τα χρήματα τους.

Μειοψήφισε η Θάνου

Από τα 22 μέλη της Ολομέλειας μειοψήφησαν μόνο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και η αρεοπαγίτης Μαρία Χυτήρογλου.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, καθώς το Δ΄ Τμήμα του ίδιου δικαστηρίου με πλειοψηφία 3 υπέρ και 2 κατά τάχθηκε με την υπ΄ αριθμ. 293/2014 απόφασή του, υπέρ της αντισυνταγματικότητας του χαρατσιού και λόγω της διαφοράς μίας ψήφου αναγκαστικά παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Τώρα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αρθμ. 7/2016 απόφασή της έκρινε ότι το χαράτσι είναι φόρος με προσωρινό χαρακτήρα και επιβλήθηκε για σοβαρούς δημοσιονομικούς λόγους (έλλειμμα) και για το λόγο αυτό κρίθηκε ότι είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα.

Παράλληλα, στο ερώτημα αν μπορεί να γίνεται η είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ η πλειοψηφία των αρεοπαγιτών είπε "ναι" ενώ τέσσερεις είπαν "όχι".

Στον Άρειο Πάγο έχουν προσφύγει κατά της επιβολής του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών (χαράτσι) καταναλωτικές οργανώσεις (ΙΝΚΑ, κ.λπ.) και ο δικηγόρος Γεώργιος Κόκκας.

Πηγή: ethnos.gr