Σοκαρισμένοι χιλιάδες συνταξιούχοι στα ΑΤΜ! Ακόμα δεν μπορούν να το πιστέψουν (pic & vid)

Gazzetta team
Σοκαρισμένοι χιλιάδες συνταξιούχοι στα ΑΤΜ! Ακόμα δεν μπορούν να το πιστέψουν (pic & vid)
Απώλειες έως και 230 ευρώ από την κατάργηση του ΕΚΑΣ - Από Δευτέρα αλλά κουτσουρεμένες και οι επικουρικές - Αυξημένη και η παρακράτηση φόρου.

Μπορεί ο Νίκος Βούτσης να δηλώνει πως η κυβέρνηση έβαλε φόρους για να μην κόψει τις συντάξεις αλλά προφανώς στο ΙΚΑ δεν το γνώριζαν, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι που πήγαν στις τράπεζες να εισπράξουν τις (πενιχρές ούτως ή άλλως) συντάξεις τους να τις βρουν κουτσουρεμένες.

Ουσιαστικά πρόκειται για τον αποκλεισμό από το ΕΚΑΣ 160.000 συνταξιούχων, που λαμβάνουν συντάξεις από 664 έως 766 ευρώ, με κάποιους από αυτούς να χάνουν 230 ευρώ τον μήνα!

Η πρώτη ψυχρολουσία για τους συνταξιούχους ήρθε χθες, όταν βρέθηκαν μπροστά στα ΑΤΜ και είδαν τις συντάξεις τους πετσοκομμένες, αφού για πρώτη φορά εφαρμόστηκε η περικοπή του ΕΚΑΣ.
Κάποιοι εισέπραξαν ψαλιδισμένο το επίδομα, ενώ όλοι υπέστησαν και τις συνέπειες της αυξημένης παρακράτησης φόρου εισοδήματος.
Οι περικοπές τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου, ωστόσο λόγω τεχνικών προβλημάτων οι περικοπές θα εφαρμοστούν από τις συντάξεις Ιουλίου, ενώ έως το τέλος του έτους θα πρέπει να επιστραφούν τα αναδρομικά ποσά που ήδη καταβλήθηκαν.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων οι μειώσεις θα είναι ανάλογες του ποσού της κύριας σύνταξης ενώ από 1/1/2017 αναμένεται να περικοπεί σε όλους η καταβολή του.

Από Δεύτερα οι επικουρικές που... «αναπλαισιώνονται»

Την ίδια στιγμή αναστάτωση προκλήθηκε και από τη μη καταβολή των επικουρικών συντάξεων, αφού για πρώτη φορά η καταβολή των επικουρικών δεν έγινε όπως είθισται μαζί με την κύρια σύνταξη. Οι περισσότερο αγνοούσαν ότι σύμφωνα με απόφαση του του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το ποσό της επικουρικής θα κατατίθεται κάθε 2η εργάσιμη ημέρα του μήνα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις.

Και μπορεί τη Δευτέρα 4 Ιουλίου οι χαμηλοσυνταξιούχοι να πάρουν μία ανάσα καθώς θα δουν την επικουρική σύνταξη στους λογαριασμούς τους ωστόσο σε περίπου 250.000 δικαιούχους με μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές από 1.300 ευρώ μεικτά (περίπου 1.180 καθαρά) και άνω πρόκειται να υπάρχουν περικοπές.

Σύμφωνα με τον κ. Σεβαστάκη του ΣΥΡΙΖΑ οι συντάξεις θα «αναπλαισιωθούν» κάτι που στην πράξη μεταφράζεται σε περικοπές που θα κυμαίνονται από 5% έως και 40% ανάλογα με το ύψος της επικουρικής σύνταξης.

Πηγή: protothema.gr