Την Παρασκευή στο Πρωτοδικείο συνεχίζεται το θρίλερ του Μαρινόπουλου

Gazzetta team
Την Παρασκευή στο Πρωτοδικείο συνεχίζεται το θρίλερ του Μαρινόπουλου
«Πόκερ» για γερά νεύρα αναμένεται να διεξαχθεί την Παρασκευή 1η Ιουλίου στις 11 το πρωί στο Πρωτοδικείο Αθηνών όπου οι δικηγόροι της αλυσίδας Μαρινόπουλος και των αντίδικων πλευρών θα ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Από τη μια μεριά στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι να «παγώσει» τον χρόνο και κατ´ επέκταση τις αναγκαστικές εκτελέσεις προμηθευτών της, οι οποίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση.

Από την άλλη, πολυάριθμοι προμηθευτές θα ζητήσουν να απορριφθεί η αίτηση της Μαρινόπουλος για υπαγωγή στο άρθρο 99, χαρακτηρίζοντάς την «μη νόμιμη, καταχρηστική, αβάσιμη και αναληθή», καθώς όπως υποστηρίζουν η εταιρεία βρίσκεται ήδη από καιρό σε κατάσταση παύσης πληρωμών για υποχρεώσεις που φτάνουν τα 1,324 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο οι μεταχρονολογημένες επιταγές αντιστοιχούν σε 553 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιστώτριες Τράπεζες και όχι μόνο θα καταθέσουν πρόσθετες παρεμβάσεις «υπέρ» της αίτησης της Μαρινόπουλος για υπαγωγή στο άρθρο 99.

Σημειώνεται ότι η «Μαρινόπουλος Ανώνυμη Εταιρεία Γενικού Εμπορίου» (διακριτικός τίτλος Μαρινόπουλος ΑΕ) στην αίτηση προστασίας επικαλείται την ύφεση που χτύπησε την ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, η οποία «έπληξε ποικιλοτρόπως και σφοδρά τον τομέα της» και η οποία οδήγησε σε «πρόσκαιρη ταμειακή δυσχέρεια».

Σημειώνει δε ότι «με τη ρύθμιση των οφειλών της εταιρείας λόγω της υπαγωγής σε διαδικασία εξυγίανσης, προκύπτει ότι η εταιρεία μας μπορεί να επανέλθει και πάλι στην κατηγορία των υγιών οικονομικά επιχειρήσεων».

Στην αίτησή της η εταιρεία κάνει αναλυτική περιγραφή των όσων συνέβησαν μετά την υπογραφή του Μνημονίου και το PSI, την πτώση των εισαγωγών, την εσωτερική υποτίμηση κ.ά.

Σε ό,τι αφορά στην ίδια την εταιρεία, γίνεται λόγος για σταδιακή μείωση του τζίρου τα τελευταία χρόνια, προβλήματα τροφοδοσίας και σταδιακή αποδόμηση της φήμης της εταιρείας. Υποστηρίζει ότι υπήρξε μείωση λειτουργικών δαπανών, αλλά «ήταν δυσανάλογη ως προς τις πωλήσεις».

Η Μαρινόπουλος καταγράφει μια διαδικασία κατά την οποία τα κέρδη μετατράπηκαν σε ζημίες μετά το 2011, «με αποκορύφωμα το 2015».

Στο σημείο αυτό πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι εν μέσω κρίσης η εταιρεία συνέχισε την επεκτατική της πολιτική. Συγκεκριμένα το 2014 απέκτησε το 51% των μετοχών της εταιρείας «CRETAN RETAIL MANAGEMENT ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.» και ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρείας.

Προηγήθηκαν, επίσης, συμφωνίες:

-Δικαιόχρησης με την Αρβανιτίδης για την ένταξη στο δίκτυο franchise της εταιρείας, 149 καταστημάτων

-Δικαιόχρησης με την Elite – Αριάδνη για την ένταξη στο δίκτυο franchise της εταιρείας, 7 σούπερ μάρκετ

- Με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ΜΑΡΚΕΤΑ και Παλαμάρης για την εξαγορά 8 καταστημάτων

-Με την αλυσίδα Τοξότης, για τη συμφωνία συνεργασίας για 2 καταστήματα στη Σάμο

-Με την αλυσίδα ΚΡΟΝΟΣ για την ένταξη 18 νέων σημείων πώλησης υπό την επωνυμία της Carrefour

Τα χρέη-μαμούθ προς προμηθευτές, Δημόσιο, τράπεζες

Στην αίτηση αποκαλύπτεται ότι με βάση τα στοιχεία της εταιρείας για τον Δεκέμβριο του 2015, οι υποχρεώσεις φτάνουν το 1,324 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο οι μεταχρονολογημένες επιταγές αντιστοιχούν σε 553 εκατ. ευρώ.

Υπάρχουν υποχρεώσεις 100 εκατ. ευρώ προς τον δημόσιο τομέα, 49 εκατ. σε ΔΟΥ και 51 εκατ. σε ασφαλιστικά Ταμεία. Τα δάνεια ανέρχονται σε 337 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από leasing σε 159 εκατ. ευρώ. Ως προς τους εργαζόμενους, οι οφειλές αντιστοιχούν σε 4,4 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στα τραπεζικά δάνεια, οι οφειλές προς την Alpha Bank διαμορφώνονται σε 78 εκατ. ευρώ, προς τη Eurobank σε 17,9 εκατ. ευρώ, στην Εθνική 48,86 εκατ. ευρώ και την Πειραιώς σε 15,5 εκατ. ευρώ. Οι προσημειώσεις είναι αξίας 108 εκατ. ευρώ.

Δάνεια υπάρχουν και προς την Εθνική Πανγαία (99,3 εκατ. ευρώ), προς την Αφοί Μαρινόπουλοι (65,3 εκατ. ευρώ), την Hermes (32,4 εκατ. ευρώ) και προς τη Helens (125,7 εκατ. ευρώ), χωρίς να προσδιορίζεται στην αίτηση ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των τελευταίων εταιριών.

Στην αίτησή της η Μαρινόπουλος αναφέρει ότι οι συνολικές απαιτήσεις της ανέρχονται σε 498 εκατ. ευρώ, αλλά το Ταμείο τον περασμένο Νοέμβριο είχε μόλις 6,1 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με την επιχείρηση, δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις καθώς δεν μπορεί να πάρει νέα δάνεια και οι μέτοχοι «δεν διαθέτουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να χρηματοδοτήσουν επιπλέον την εταιρεία».

«Τι θα γίνει αν πτωχεύσουμε»

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της Μαρινόπουλος, σε περίπτωση πτώχευσης το ποσό που μπορεί να συγκεντρωθεί από την εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων δεν θα ξεπεράσει τα 279,1 εκατ. ευρώ, ποσό που αρκεί για την κάλυψη μόλις του 21,7% των απαιτήσεων των πιστωτών της.

Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, ΙΚΑ, εργαζόμενοι και Εφορία θα ικανοποιηθούν σε ποσοστό 100% (51,7 εκατ., 4,28 εκατ. και 49 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ οι εννέγγυοι πιστωτές (σ.σ. κυρίως τράπεζες κ.λπ.) μπορούν να εισπράξουν το 93,46% του ποσού που τους οφείλεται. Ωστόσο οι ανέγγυοι πιστωτές (σ.σ. πρακτικά οι προμηθευτές) θα χάσουν σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεων, καθώς θα μοιραστούν μόλις το… 5,09% απ' όσα έχουν λαμβάνειν.

Η ίδια η εταιρεία κάνει λόγο για εμφάνιση ντόμινο στην αγορά, με συνεργαζόμενες εταιρείες να οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Η επιχείρηση υποστηρίζει ότι έχει ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης για αναδιοργάνωση και ζητά ρύθμιση και αποπληρωμή των οφειλών σε βάθος 15ετίας, χωρίς ωστόσο να προτείνει εμφανώς κούρεμα χρεών.

Συγκεκριμένα εισηγείται:

• Εξόφληση τραπεζών/Leasing σε 15 χρόνια με επιτόκιο euribor +3%

• Εξόφληση προμηθευτών με ορίζοντα 15ετίας

• Αποπληρωμή υποχρεώσεων σε ΔΟΥ και Ταμεία σε 180 δόσεις

• Αποπληρωμή εργαζομένων σε ένα έτος.

Σημειώνεται ότι για να πετύχει το σχέδιο θα πρέπει η εταιρεία να πετύχει μικτό περιθώριο κέρδους 27%,δραστική μείωση εξόδων, θετικά EBITDA και πωλήσεις που αρχικά θα είναι αντίστοιχες του 2015 και σταδιακά θα βελτιωθούν.

Ιστορική διαδρομή

Η «Μαρινόπουλος» χρονολογείται στην ελληνική αγορά από το 1962. Μεγάλοι σταθμοί στην πορεία της ήταν:

• Το 1995 όταν έφερε τη γαλλική Carrefour στην Ελλάδα,

• Το 2012 οπότε και αποχώρησε η πολυεθνική,

• Το μπαράζ εξαγορών μικρότερων αλυσίδων που ακολούθησε μέχρι και το 2015,

• Το μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε πέρυσι το καλοκαίρι και

• Ο Απρίλιος του 2016, όταν ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς των 33 υπερμάρκετ από τη «Σκλαβενίτης».

Το deal με τον «Σκλαβενίτη» φαίνεται κατά κάποιους ότι «πάγωσε» και κατά άλλους ότι «ναυάγησε». Οι πληροφορίες θέλουν τον «Σκλαβενίτη» να αποκτά τον «Μαρινόπουλο», όλα τα καταστήματα, αφού η εταιρεία εκκαθαριστεί έχοντας τουλάχιστον υποχρεώσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Τρεις νέες αιτήσεις από τον Μαρινόπουλο για υπαγωγή στο άρθρο 99

Νέες αιτήσεις για προστασία του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα υπέβαλε το πρωί, στο Πρωτοδικείο, η διοίκηση του Ομίλου Μαρινόπουλος.

Με την προσφυγή ζητείται η υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, για όλα τα σούπερ μάρκετ του Ομίλου, καθώς και για τρεις συνδεδεμένες εταιρείες.

Η εταιρία αιτήθηκε χθες προληπτικά μέτρα προστασίας, προσφυγή που θα συζητηθεί την Παρασκευή, 1η Ιουλίου, και υπαγωγή στο άρθρο 99 των καταστήματων σούπερ μάρκετ.

Με τρεις σημερινές προσφυγές ζητείται το ίδιο καθεστώς και για τις εταιερίες του Ομίλου:

1. Αφοι Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ. Η εταιρεία θεωρείται «μητρική», καθώς ασκεί διοίκηση επί του Ομίλου και διαχειρίζεται τα οικονομικά και είναι αυτή που δανείζεται και δανείζει για τις ανάγκες του Ομίλου.

- Οι συνολικές υποχρεώσεις για τις οποίες ζητεί δικαστική προστασία είναι 196.000.000 ευρώ (έως τις 31/12/2015) τα οποία αφορούν χρέη: Στο Δημόσιο 320.000 ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 23.000 ευρώ, σε τράπεζες 180.000.000 ευρώ και σε προμηθευτές 16.000.000 ευρώ.

2. Express m ΑΕ. Πρόκειται για την εταιρεία, στην οποία ανήκουν 160 καταστήματα (20 σούπερ μάρκετ και 139 express stores) σε όλη την Ελλάδα, με συνολικές υποχρεώσεις 275.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα: Στο Δημόσιο 840.000 ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 3,12 εκατομμύρια ευρώ, στους εργαζόμενους 800.000 ευρώ, στις τράπεζες 4.000.000 ευρώ και σε προμηθευτές 266.000.000 ευρώ.

3. ΞΥΝΟΣ ΑΕ. Εταιρεία, στην οποία ανήκουν 19 μικρά σούπερ μάρκετ, σε Αθήνα και Ήπειρο, που είχε εξαγοράσει πριν από χρόνια η «Μαρινόπουλος». Οι συνολικές υποχρεώσεις φτάσουν τα 19,6 εκατομμύρια ευρώ: Στο Δημόσιο 280.000 ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 290.000 ευρώ, στους εργαζόμενους 260.000 ευρώ (σύμφωνα με την εταιρεία οι εργαζόμενοι έχουν εξοφληθεί μέχρι και τον Μάιο του 2016), σε γραμμάτια και επιταγές 4.000 ευρώ και σε προμηθευτές 14,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το δικαστήριο έχει δώσει, με εντολή του, προστασία στον Όμιλο έως και την 1η Ιουλίου, οπότε θα συζητηθούν όλες οι αιτήσεις της «Μαρινόπουλος» για την έκδοση προσωρινής διαταγής προστασίας έως την κύρια συζήτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99.

Η αίτηση για τα σούπερ μάρκετ θα συζητηθεί στις 16 Νοεμβρίου, ενώ οι υπόλοιπες αιτήσεις έλαβαν δικάσιμο για τις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται να συνεκδικαστούν όλες μαζί.

Μαρινόπουλος: Κανονικά λειτουργούν τα καταστήματα

Με κανονικούς ρυθμούς διεξάγεται η λειτουργία των καταστημάτων Μαρινόπουλος Α.Ε. σε συνέχεια της κατάθεσης αιτήματος, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, για την υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης, που εκδικάζεται την Παρασκευή 1 Ιουλίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Μαρινόπουλος, «τα καταστήματα και οι εργαζόμενοι τους καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εύρυθμή λειτουργία και την άρτια εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Παράλληλα, συνεχείς είναι οι συζητήσεις με τις τράπεζες για τη διαμόρφωση του πλαισίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας.»

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «υπενθυμίζεται ότι η υπαγωγή σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της εταιρείας και των θέσεων εργασίας καθώς και τη διασφάλιση των οφειλών προς τους προμηθευτές.»

Κορκίδης: Ελπίζουμε ότι δεν θα καταρρεύσει η Μαρινόπουλος

«Θλιβερή αλλά και ηχηρή είδηση η αίτηση της Μαρινόπουλος Α.Ε. για ένταξή της στον πτωχευτικό κώδικα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, εκφράζοντας τις ελπίδες ότι δεν θα υπάρξει κατάρρευση της εταιρείας.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης: «...Δυστυχώς, η χθεσινή "μαύρη" επέτειος για τον ένα χρόνο από την επιβολή των capital controls συνέπεσε με το άκουσμα μίας ακόμα θλιβερής είδησης, που αφορούσε στην κατάθεση προσωρινής αίτησης αναστολής καταδιωκτικών μέτρων της μεγαλύτερης λιανεμπορικής αλυσίδας της Ελλάδας, της Μαρινόπουλος Α.Ε., έναντι των πιστωτών της, γεγονός που πρέπει να υπενθυμίζει στους αρμόδιους την τεράστια έκταση της επιχειρηματικής καταστροφής που έχει συντελεστεί στη χώρα μας, τα χρόνια των Μνημονίων.

Ειδικότερα, από το 2008 έως σήμερα, έχουν χαθεί 244.714 ιδιωτικές επιχειρήσεις. Από 858.685 που καταμετρήθηκαν το 2008, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχαν μειωθεί στις 613.973 στα τέλη του 2015. Μαζί τους χάθηκαν και 842.670 χιλιάδες θέσεις, ενώ σε όρους προστιθέμενης αξίας, η «εξαφάνιση» αυτών των εταιρειών αφαίρεσε και 30,31 δισ. ευρώ προϊόντος. Η καταστροφή αυτή συνεχίζεται όμως και φέτος, αφού τα "λουκέτα" στα 45 καταστήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών στα μέσα του Απριλίου ήταν το αμέσως προηγούμενο συμβάν από τον Μαρινόπουλο.

Αυτή τη στιγμή, προέχει η διασφάλιση των 12.500 εργαζομένων στη Μαρινόπουλος, καθώς επίσης και η αποπληρωμή χιλιάδων μικρών προμηθευτών της εταιρείας. Ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρξει "κατάρρευση" της εν λόγω εταιρείας, καθώς κάτι τέτοιο θα στείλει σε αχαρτογράφητα νερά ολόκληρη την αγορά, που στενάζει υπό το βάρος των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων και της συνεχούς οικονομικής περιδίνησης της ελληνικής οικονομίας...».

Πηγή: ethnos.gr