Προθεσμία ως τον Σεπτέμβριο για έναρξη του Brexit έδωσαν οι «27»

Gazzetta team
Προθεσμία ως τον Σεπτέμβριο για έναρξη του Brexit έδωσαν οι «27»
«Δεν θα περιμένουμε την Βρετανία να διαλογισθεί» ήταν το αιχμηρό σχόλιο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Προειδοποιήσεις στον Κάμερον για την μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

Καμία διαπραγμάτευση για την έξοδο της Βρετανίας δεν πρόκειται να αρχίσει εάν το Λονδίνο δεν δηλώσει επισήμως ότι ενεργοποιεί το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής συνθήκης. Σε αυτό το συμπέρασμα συμφώνησαν η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ηγέτες των 27 χωρών μελών και ο πρωθυπουργός της Βρετανία;ς Ντέιβιντ Κάμερον,στο δείπνο εργασίας που διήρκεσε 6 ώρες.

Κάμερον: Παραμένουμε πλήρες μέλος μέχρι να φύγουμε

Ο βρετανός πρωθυπουργός αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αυτή ήταν η τελευταία φορά που έρχεται σε σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. μετά από 6 χρόνια και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η χώρα του θα πρέπει να σταματήσει ναι είναι μέλος αυτού του οργανισμού, όπως χαρακτήρισε την Ε.Ε.

Ο κ. Κάμερον τόνισε ότι δεν ασκήθηκε καμία πίεση από τους άλλους ηγέτες να ενεργοποιηθούν αμέσως οι προβλέψεις του άρθρου 50 και πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι αρμοδιότητα του επόμενου πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου.

Ο βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα του έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόδου θα εξακολουθήσει αν είναι ένα πλήρες μέλος, με όλες τις υποχρεώσεις και τις οφέλη. Προειδοποίησε ωστόσο ότι μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης, η χώρα του δεν είναι δυνατόν να έχει τα ίδια οφέλη που απολαμβάνει σήμερα. Εσπευσε πάντως να συμπληρώσει ότι στην διαπραγμάτευση που θα αρχίσει, το Λονδίνο θα επιδιώξει την μέγιστη δυνατή συνεργασία με την Ε.Ε.

Γιούνκερ: Εχουμε κατανόηση αλλά μην αργείτε

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι στο δείπνο έγινε μια ειλικρινής και ανοικτή συζήτηση και τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν ενεργοποιηθούν οι προβλέψεις του άρθρου 50, οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να αρχίσουν καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο.

«Η Βρετανία δεν θα έχει στη διάθεσή της μήνες για να διαλογισθεί» ήταν η αιχμηρή προειδοποίηση του κ. Γιούνκερ και τόνισε ότι πρέπει σύντομα να αναληφθεί δράση.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι στο δείπνο ο Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε την εκτίμηση πως αν ο νέος πρωθυπουργός προέρχεται από το στρατόπεδο του Brexit η ενεργοποίηση θα είναι άμεση.

Κίνδυνοι για τις τράπεζες

Αναφερόμενος στις άμεσες επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι έχουν εκφραστεί ανησυχίες από τον Ιταλό πρωθυπουργό, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι Βρυξέλλες «θα κάνουν το παν για να μην προκληθεί ένα bankrun».

Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενημέρωσε τους ηγέτες της Ε.Ε. πως το Brexit θα έχει αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.

Αυστηρές προειδοποιήσεις από Μέρκελ και Ολάντ

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η ατμόσφαιρα στο δείπνο των ηγετών ήταν πολύ σοβαρή αλλά φιλική και ότι ο βρετανός πρωθυπουργός ήταν σαφής όταν δήλωνε ότι προτιμούσε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας.

Η κα. Μέρκελ ρωτήθηκε αν υπάρχει η πιθανότητα μιας στορφής 180 μοιρών στο Λονδίνο και απάντησε ότι μετά την συζήτηση με τους άλλους ηγέτες είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναστροφής. Πρέπει όλοι να δούμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση. Δεν είναι ώρα για ευσεβείς πόθους», απάντησε η Αγκελα Μέρκελ.

Ιδιαίτερα σκληρός στις δηλώσεις ου ήταν και ο πρόεδρος της Γαλλίας. Ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι εάν το Λονδίνο επιθυμεί να έχει ένα ειδικό καθεστώς σχέσεων με την Ε.Ε., όπως αυτό της Νορβηγίας, δηλαδή να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά τρων 27 θα πρέπει να αποδεχθεί την αρχή της ελεύθερης διακίνηση των πολιτών. «Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει ότι η χώρα θα πρέπει να σέβεται τις 4 ελευθερίες, της διακίνησης αγαθών, κεφαλαίων, εργαζομένων και υπηρεσιών» είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

Πηγή: thetoc.gr