Βαρουφάκης προς Podemos: Μη γίνετε σαν τον Τσίπρα

Gazzetta team
Βαρουφάκης προς Podemos: Μη γίνετε σαν τον Τσίπρα
Το κίνημα του Γιάνη Βαρουφάκη, το DiEM 25, πήρε επίσημη θέση αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα της Ισπανίας και τα απογοητευτικά ποσοστά που συγκέντρωσαν οι Podemos.

Στο άρθρο, που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του DiEM25, αναφέρονται τα εξής:

Θα υπάρξει μετέπειτα χρόνος για μακροσκελείς αναλύσεις και αυτοκριτική στο στρατόπεδο των προοδευτικών στην Ισπανία για τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής αλλά για την ώρα τόσο το «Brexit» όσο και η απουσία ενός σαφούς πλάνου από τους Podemos αναφορικά με την Ευρώπη είναι οι βασικοί λόγοι που έφταιξαν.

Το βασικότερο στρατηγικό λάθος των Podemos και των συμμάχων τους είναι το ότι επέλεξαν να σιωπήσουν αναφορικά με τα Ευρωπαϊκά θέματα και να μην παρουσιάσουν μια στρατηγική. Οι ψηφοφόροι, χωρίς να έχουν μια σαφή ιδέα του πως σκοπεύουν να κινηθούν οι Podemos στα Ευρωπαϊκά συμβούλια και τα Eurogroup, στράφηκαν είτε στο κόμμα των Σοσιαλιστών είτε απείχαν πλήρως από τις εκλογές.

Υπάρχουν δυο βασικά προβλήματα με την απουσία ενός σαφούς πλάνου για την Ευρώπη. Καταρχάς, στέλνει το χειρότερο δυνατό σήμα στο εκλογικό σώμα, την αβεβαιότητα. Για να είμαστε ειλικρινείς, χωρίς σαφείς προγραμματικές δηλώσεις το Ισπανικό εκλογικό σώμα δεν είχε άλλη επιλογή από το να υποχωρήσει και να ψηφίσει τα κόμματα που κάνουν τη χώρα «τον καλό μαθητή» της ΕΕ. Για τους Ισπανούς ψηφοφόρους που οποίοι έχουν ισχυρές Ευρωπαϊκές πεποιθήσεις και περιμένουν εναγωνίως τα οικονομικά αποτελέσματα, ζώντας με το φόβο περισσότερων μέτρων λιτότητας, μια ενδεχόμενη ψήφος στους Podemos θα ισοδυναμούσε με χάος.

Κατά δεύτερον, η αδυναμία των Podemos να παρουσιάσουν ένα σαφές Ευρωπαϊκό πλάνο ενίσχυσε την εντύπωση στο εκλογικό σώμα πως το Λαϊκού κόμμα αποτελεί «τον θεματοφύλακα της Ευρωπαϊκής ταυτότητας» της Ισπανίας. Οι Podemos αυτή τη στιγμή κρίνονται ως «απειλή» προς την Ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ως «ακατάλληλοι» να κυβερνήσουν. Άρα οι Podemos έχασαν τελείως την ευκαιρία να αποσαφηνίσουν την αλήθεια, να δείξουν δηλαδή ότι στην ουσία το Λαϊκό κόμμα είναι αυτό που οδηγεί, μαζί με τους ομοϊδεάτες, την Ευρώπη στην καταστροφή της.

Η κυβέρνηση υπό τον Ραχόι θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο τη δύναμη του Σόιμπλε και θα τον ενισχύσει στην προσπάθεια του να μετατρέψει την Ευρώπη σε ένα «Σιδερένιο Κλουβί Μόνιμης Λιτότητας» γνωστό και ως «πλάνο Σόιμπλε» κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Το ερώτημα τώρα είναι το εξής: Θα καταλάβουν οι Podemos το λάθος του να πάνε στις εκλογές χωρίς μια σαφή Ευρωπαϊκή ατζέντα; Θα συνεργαστούν με το DiEM 25, όπως ήδη τους έχουμε προτείνει, για να φτιάξουν μια σωστή πολιτική για τα ευρωπαϊκά ζητήματα; Ή θα ακολουθήσουν την τακτική Τσίπρα; Nα μιλάνε δηλαδή για «αλλαγή της Ευρώπης» χωρίς να έχουν τίποτα να αντιπροτείνουν στη στρατηγική του Σόιμπλε και του Ντάισελμπλουμ;

H μόνη πιθανή «καλή» είδηση του τραγικού εκλογικού αποτελέσματος είναι πως οι Podemos θα είναι η αντιπολίτευση και δε θα εξαναγκαστούν σε συμφωνία με το διάβολο όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά για να αξιοποιήσουν επιτυχώς το χρόνο τους ως αντιπολίτευση πρέπει να συνεργαστούν με το DiEM 25 για τη δημιουργία μιας σαφούς Ευρωπαϊκής ατζέντας.


Πηγή: topontiki.gr