Αντιδράσεις για την απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Αντιδράσεις για την απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Συνεχίζονται και εντείνονται οι σφοδρές αντιδράσεις ατμιστών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Αντιδράσεις για την απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Συνεχίζονται και εντείνονται οι σφοδρές αντιδράσεις ατμιστών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο κατά του σχεδίου ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής Οδηγίας περί καπνικών στην εθνική νομοθεσία.

Το νομοσχέδιο, κατά παράβαση του πνεύματος της Οδηγίας όπως καταγγέλλουν, προβλέπει απαγόρευση ατμίσματος σε δημόσιους χώρους και εμπορικής επικοινωνίας για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Στην πιο πρόσφατη διαμαρτυρία ενάντια στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου, όπου απέρριψε το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο ως «απειλή για τη δημόσια υγεία, ανάχωμα για την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και πρόκληση για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι νόμοι στην χώρα». Εκπρόσωποι των καταναλωτών, εξάλλου, καταγγέλλουν για παράλογη και τιμωρητική πολιτική που στερεί από τους πολίτες μία πολύτιμη εναλλακτική του παραδοσιακού καπνίσματος. 

Τιμωρία … χωρίς έγκλημα

Ως τιμωρία και δη βαριά εκλαμβάνουν οι 200.000 περίπου Έλληνες ατμιστές τη σχεδιαζόμενη απαγόρευση χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου δημοσίως. Και αυτό, γιατί το νέο νομοσχέδιο αφενός τους εξισώνει με τους καπνιστές και αφετέρου τορπιλίζει τη μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει να κόψουν το συμβατικό τσιγάρο αντικαθιστώντας το με το ηλεκτρονικό. Η αναγκαστική συνύπαρξή τους με τους καπνιστές τους μετατρέπει, όπως υποστηρίζουν, σε παθητικούς καπνιστές, ενώ ταυτόχρονα τους εκθέτει στον πειρασμό να υιοθετήσουν εκ νέου την εξαιρετικά βλαβερή συνήθεια της κατανάλωσης παραδοσιακών καπνικών προϊόντων. Κύκλοι της αγοράς δε, σχολιάζοντας την τάση ποινικοποίησης του ατμίσματος θυμίζουν ότι συχνά τέτοιου είδους πολιτικές έχουν τα αντίθετα ακριβώς από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, οδηγώντας σε έξαρση της παραοικονομίας που μεταφράζεται –μεταξύ άλλων– σε διαφυγόντα έσοδα για το κράτος.
Στο σκοτάδι οι καταναλωτές, σε κίνδυνο η δημόσια υγεία 
Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της εμπορικής επικοινωνίας, η ένσταση από πλευράς καταναλωτών και επαγγελματιών του χώρου αφορά σε δύο βασικά σημεία: αφενός απαξιώνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέσο για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του ανεπιτυχούς αντικαπνιστικού νόμου και για τη μείωση της βλάβης στη δημόσια υγεία· και αφετέρου στερεί από τους ενήλικους καπνιστές το δικαίωμα να λάβουν ενημέρωση για εναλλακτικά του συμβατικού καπνού προϊόντα, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας τους. Αυτό έχουν καταδείξει επιστημονικές έρευνες που κάνουν λόγο για προϊόντα κατά 95% λιγότερο επιβλαβή από το συμβατικό καπνό, αλλά και κυβερνήσεις που έχουν εντάξει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην εθνική αντικαπνιστική πολιτική τους – είτε επιτρέποντας το άτμισμα στους δημόσιους χώρους (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία), είτε ενθαρρύνοντας τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως αποτελεσματικού μέσου διακοπής του καπνίσματος και διάσωσης εκατομμύρια ανθρώπων με στοχευμένη ενημέρωση ενηλίκων.  

Πηγή: thetoc.gr

 

Best of internet