Κάμερον προς Κοινοβούλιο: Φεύγουμε, μην βάλετε εμπόδια

Gazzetta team
Κάμερον προς Κοινοβούλιο: Φεύγουμε, μην βάλετε εμπόδια
Προειδοποίηση προς τη Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας να μη θέσει προσκόμματα στη διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. απηύθυνε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στην πρώτη ομιλία του μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Ο Κάμερον σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα. [...] Είμαι σαφής, και το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε σήμερα το πρωί, ότι η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή», τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να επιχειρηθεί από το κοινοβούλιο να τεθούν εμπόδια στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν πρέπει να στρέψει την πλάτη του στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. […] Πρέπει να καθορίσουμε το είδος της σχέσης που θέλουμε να έχουμε στο εξής με την Ε.Ε.» και εξήγησε ότι επαφίεται στον διάδοχό του να το κάνει αυτό. Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η επόμενη κυβέρνηση είναι το πώς θα έχει η χώρα την καλύτερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, εξήγησε, ενώ σημείωσε ότι μετά την έξοδο η Βρετανία θα θέλει να έχει όσο πιο ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τους Ευρωπαίους γείτονές της. Ο Κάμερον προσέθεσε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας και το υπουργείο Οικονομικών δεν θα διστάσουν να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να σταθεροποιήσουν τις χρηματαγορές, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε να ξεκινήσουν «τώρα» οι διαπραγματεύσεις, δηλαδή, όταν ο Κάμερον μεταβεί στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι η Βρετανία δεν μπορεί να μείνει σε κατάσταση «παράλυσης» τους επόμενους τρεις μήνες. Ταυτόχρονα, ο Κόρμπιν (ο οποίος αμφισβητείται έντονα από το ίδιο του το κόμμα) είπε ότι οι Εργατικοί αποδέχονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και χαρακτήρισε την εκστρατεία «διχαστική και αρνητική». Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας προειδοποίησε τον απερχόμενο Βρετανό πρωθυπουργό ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί να δει τη Σκωτία να αποχωρεί από την Ε.Ε. χωρίς τη θέλησή της.

Πηγή: topontiki.gr