Φυλακή και εξοντωτικά πρόστιμα στους φοροφυγάδες που βρίσκονται στις λίστες

Gazzetta team
Φυλακή και εξοντωτικά πρόστιμα στους φοροφυγάδες που βρίσκονται στις λίστες
Έρχεσαι και πληρώνεις φόρο 40 ή 45% του κρυμμένου εισοδήματος ή ερχόμαστε εμείς σε εσένα πληρώνεις 90% και κινδυνεύεις να μπεις φυλακή;

Το δίλημμα αυτό θα αντιμετωπίσουν σε λίγο καιρό οι φοροφυγάδες που έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό και βρίσκονται στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Λουξεμβούργου, Άμστερνταμ και λοιπά, που σημαίνει ότι απειλούνται με φυλακή και εξοντωτικά πρόστιμα όσοι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα για αυτοκαταγγελία.

Ήδη, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, οι εισαγγελείς σχημάτισαν 1.000 περίπου δικογραφίες και με την ψήφιση του νόμου για την αυτοκαταγγελία θα ενεργοποιηθούν τα ειδοποιητήρια που θα θέτουν το προαναφερόμενο στην αρχή δίλημμα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως επήλθε τελικά συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου και το νομοσχέδιο για την αυτοκαταγγελία θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες δύο εβδομάδες και θα ψηφιστεί αμέσως μετά το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο στα καπνικά προϊόντα.

Αμέσως μετά θα κληθούν οι ευρισκόμενοι στις λίστες να πληρώσουν.

Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει κανένα ειδικό κίνητρο για να δηλώσουν τα ¨μαύρα” εισοδήματα και να πληρώσουν το φόρο. Η ρύθμιση προβλέπει τη φορολόγηση με βάση την κλίμακα που ίσχυε όταν αποκτήθηκε το εισόδημα. Εκείνοι που θα σπεύσουν να κάνουν χρήση των διατάξεων θα πληρώσουν το φόρο που αναλογεί.

Όσοι δεν προχωρήσουν στην αυτοκαταγγελία, θα πληρώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις που θα ανεβάσουν το λογαριασμό μέχρι και το 90% του εισοδήματος που έχουν αποκρύψει, ενώ αιωρείται και απειλή της φυλακής.

Και όπως έλεγε στο newsit.gr υψηλόβαθμος παράγοντας αυτή τη φορά ελπίζουμε ότι θα έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα, γιατί γνωρίζουμε πρόσωπα και ποσά, οπότε εκείνοι που είναι στις λίστες έχουν κάθε συμφέρον να προσέλθουν και να πληρώσουν. Αν δεν το κάνουν οικειοθελώς, θα πάμε εμείς σε αυτούς και ο λογαριασμός θα είναι πολύ πιο βαρύς.

Στο μεταξύ οι εισαγγελείς συνεχίζουν με ταχείς ρυθμούς τις ταυτοποιήσεις προσώπων και οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών τους φορολογικούς ελέγχους.

Μάλιστα για τους τελευταίους προβλέπονται ταχύρρυθμα σεμινάρια στη Γερμανία. Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα αναχωρήσουν για το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας δύο κλιμάκια των 25 ελεγκτών από το ΣΔΟΕ, τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και την Οικονομική Αστυνομία για δεκαήμερη εκπαίδευση στις νέες μεθόδους εντοπισμού του ¨μαύρου¨χρήματος, των οφ-σορ εταιρειών και της δικαστικής διερεύνησης.

Στη συνέχεια αυτοί θα εκπαιδεύσουν τους Έλληνες συναδέλφους τους και έτσι προσδοκούν ότι το κυνήγι όσων βρίσκονται στις λίστες, έχουν οφ-σορ εταιρείες και διαπράττουν φοροδιαφυγή, διακινούν ¨μαύρο¨ χρήμα, θα γίνει πιο αποτελεσματικό και προσοδοφόρο για τα δημόσια ταμεία.


Πηγή: newsit.gr