+slo-gun

Ολοκληρώθηκε η 1η πανελλαδική συνδιάσκεψη της Λαϊκής Ενότητας

Ολοκληρώθηκε η 1η πανελλαδική συνδιάσκεψη της Λαϊκής Ενότητας

Ολοκληρώθηκε η 1η πανελλαδική συνδιάσκεψη της Λαϊκής Ενότητας

Σε μετωπικό φορέα της σύγχρονης Ριζοσπαστικής Αριστεράς συγκροτήθηκαν οι πολιτικές κινήσεις που συμμετείχαν στην 1η πανελλαδική ιδρυτική συνδιάσκεψη της Λαϊκής Ενότητας, με την ολοκλήρωση των εργασιών και την ψήφιση της πολιτικής απόφασης, του κανονισμού λειτουργίας και την εκλογή πολιτικού συμβουλίου.  

Στο κείμενο της πολίτικης απόφασης τονίζεται ότι «η ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος, στη βάση ενός ριζοσπαστικού, προοδευτικού προγράμματος, αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα για οποιοδήποτε βήμα ουσιαστικής ανακούφισης και αναδιανομής, στο δρόμο για τον κοινωνικό μετασχηματισμό».

Η  ΛΑΕ ορίζει ως «πρώτιστο» καθήκον της, την πρωτοποριακή συμβολή της στον αγώνα γι' αυτή την ανατροπή της οποίας, προϋπόθεση είναι «η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, η ανυπακοή στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και το αντιδημοκρατικό πλαίσιο της Ε.Ε.. Έξοδος για την οποία απαιτείται ένα λαϊκό κίνημα και μια Αριστερά που θα προετοιμαστούν στη βάση ενός καλά προετοιμασμένου προγράμματος, για τη «νικηφόρα πολιτική και κοινωνική σύγκρουση». 

Αναφορικά με την εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας που έκλεισε η κυβέρνηση με τους θεσμούς, υποστηρίζεται, ότι θα ενταθούν τα οικονομικά αδιέξοδα ενώ η επικείμενη συμφωνία για τα εργασιακά, θα πλήξει καίρια τον ιδιωτικό τομέα.

Εκτιμάται ότι τα μνημόνια επιφέρουν στη χώρα «καθεστώς μακροπρόθεσμης αιχμαλωσίας και υποδούλωσης της κοινωνίας που με μοχλό το χρέος την μετατρέπει σε προτεκταράτο των πιστωτών και του διεθνούς και εγχώριου κεφαλαίου».

Δηλώνεται ότι η ΛΑΕ «δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα αυτού του καθεστώτος, ούτε θεωρεί τετελεσμένα όσα έχουν συντελεστεί σε βάρος της χώρας και του λαού στην εποχή των μνημονίων».

Σύμφωνα με την πολιτική απόφαση, η οποία επιβεβαίωσε και ενέκρινε το πρόγραμμα της ΛΑΕ: «Θεμελιώδη άμεσα και αλληλένδετα συστατικά του» είναι η έξοδος από την ευρωζώνη σε σύγκρουση με τον ευρωενωσιακό νεοφιλελευθερισμό, η ρήξη με τις ευρωσυνθήκες, η διακοπή της αποπληρωμής του χρέους και η διαγραφή του, η ευρεία σεισάχθεια στα ιδιωτικά χρέη, ειδικά για τους κοινωνικά πιο αδύνατους, η εθνικοποίηση και κοινωνικοποίηση των τραπεζών και η δημόσια ιδιοκτησία και ανασυγκρότηση των δημόσιων, στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων.

Επισημαίνεται ότι αυτά «δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς να γίνουν υπόθεση των αγώνων της μεγαλύτερης δυνατής κοινωνικής πλειοψηφίας και ότι για την ταξική ανασυγκρότηση στο εργατικού  κινήματος η ΛΑ.Ε θα στηρίξει τις αυτόνομες συνδικαλιστικές παρατάξεις και σχήματα με σαφή ταξικό, αντιμνημονιακό και αντικυβερνητικό προσανατολισμό.

Επίσης η ΛΑΕ δηλώνει ότι είναι ανοιχτή σε κάθε αριστερή οργάνωση και σε κάθε πολίτη για την προώθηση της ανατροπής που επιδιώκει, με προμετωπίδα την απαλλαγή από τα μνημόνια, την έξοδο από την ευρωζώνη, τη ρήξη με το ευρωσύστημα και τη διαγραφή του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει τη συνεργασία, με όλες, τις δυνάμεις της Αριστεράς και μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα οργανώσει το διάλογο και την δράση σε δύο επίπεδα: Μέσα από ανοιχτές εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια, ώστε να συμπεριληφθούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην παραγωγή και τη διανόηση. Μέσα από την κοινή δράση στα πεδία κοινωνικού αγώνα εναντία στις ιδιωτικοποιήσεις.

Τέλος σημειώνεται ότι πέραν των παραπάνω θα υπάρξει έντονος αγώνας άμεσα για: την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας και την απόκρουση των πλειστηριασμών, την υπεράσπιση των συντάξεων, της κοινωνικής ασφάλισης και της δημόσιας δωρεάν υγείας, Παιδείας κ.λ.π.

Πηγή: news.in.gr

Best of internet