Ο Τραμπ ποντάρει στην ευρωπαϊκή κρίση και στην... Ελλάδα

Gazzetta team
Ο Τραμπ ποντάρει στην ευρωπαϊκή κρίση και στην... Ελλάδα
Ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις στην Ευρώπη και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, όπου ο Τράμπ ετοιμάζεται να ρίξει στην προεκλογική μάχη την... κρίση στην Ελλάδα...

Ένα 24ωρο μετά το «όχι» της πλειοψηφίας των Βρετανών στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ αναζητούν πολιτικές ισορροπίες της επόμενης μέρας για να διασφαλίσουν τον συνδετικό κρίκο τους με την Ευρώπη- ρόλο που επιτελούσε μέχρι πρότινος η Βρετανία- αλλά και τρόπους για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο απομονωτισμού και διάσπασης του Ηνωμένου Βασιλείου με φόντο την ικανοποίηση της Ρωσίας που βλέπει με θετικό μάτι την ορατή απειλή πολυκερματισμού της Ευρώπης.

Στις δημόσιες παρεμβάσεις του ο Μπάρακ Ομπάμα υπογραμμίζει τον ρόλο της Βρετανίας ως μέλος του ΝΑΤΟ, όμως το ερώτημα για τους Αμερικανούς είναι το ποια θα είναι η μεταγενέστερη κατάσταση που θα τους επιτρέψει να έχουν τον δικό τους δορυφόρο μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια σε αντικατάσταση του μέχρι πρότινος βρετανικού. Αυτό είναι ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο, σε μία συγκυρία κατά την οποία η απόσταση μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας στην αντίληψη διαχείρισης κρίσιμων θεμάτων στην Ευρώπη, με κυρίαρχο εκείνο της οικονομικής κρίσης, μεγαλώνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μπάρακ Ομπάμα μιλώντας χθες στο τηλέφωνο με την Άγκελα Μέρκελ αυτό που έθεσε μεταξύ άλλων είναι η ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών που θα κρατήσουν την Ευρώπη σε συνοχή και δε θα οδηγήσουν σε νέες αποσχιστικές τάσεις στο εσωτερικό της. Ωστόσο η αβεβαιότητα δεν αγγίζει μόνο το μέλλον της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ. Εν όψει των κρίσιμων αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου, η χώρα βρίσκεται στον αστερισμό τoυ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος βγήκε ενδυναμωμένος πολιτικά στο εσωτερικό της Αμερικής από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Το «όχι» των Βρετανών έδωσε πολιτικούς πόντους στον Τραμπ, για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του περί του κλεισίματος των συνόρων και της ανάγκης των ανθρώπων "να πάρουν πίσω στα χέρια τους τις χώρες τους" ("people to take their countries back to their hands") όπως κατ᾽επανάληψη έχει δηλώσει.
Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό εμπλέκεται και η Ελλάδα. Πληροφορίες λένε ότι το επιτελείο του Τραμπ επεξεργάζεται προεκλογική καμπάνια που θα επικαλείται το οικονομικό χάος στην Ελλάδα για να στείλει το μήνυμα στους Αμερικανούς ψηφοφόρους του ότι οι ΗΠΑ μπορεί να καταλήξουν σε μία παρόμοια κατάσταση αν συνεχίσουν -όπως λέει- να μην κάνουν τίποτα βλέποντας άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως της Κίνας και της Ινδίας να παίρνουν κεφάλι...

Πηγή: thetoc.gr