+slo-gun

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μεγαλόπολη μετά τις καταιγίδες (pics & vids)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μεγαλόπολη μετά τις καταιγίδες (pics & vids)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μεγαλόπολη μετά τις καταιγίδες (pics & vids)

Πάνω από 200 κλήσεις στην Πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων στη Μεγαλόπολη και 75 στην Τρίπολη - Βρέχει ασταμάτητα στην Κεφαλονιά όπου δύο πτήσεις δεν προσγειώθηκαν - Κλειστή η εθνική οδός Τρίπολης-Σπάρτης λόγω κατολίσθησης  

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται ο δήμος Μεγαλόπολης, λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει  την δυτική Ελλάδα και η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται στο φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης».

Λόγω των ισχυρών καταιγίδων η Πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 200 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στη Μεγαλόπολη και 75 στην Τρίπολη, καθώς πολλά υπόγεια σε σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, όπως επίσης πολλά χωράφια και σχεδόν όλοι οι δρόμοι της πόλης!

Μάλιστα, πυροσβέστες απεγκλώβισαν 12 άτομα, κυρίως ηλικιωμένους που εγκλωβίστηκαν σε ισόγεια σπίτια στην πόλη και στο χωριό Περιβόλια, ενώ στη Μεγαλόπολη συγκροτήθηκαν 22 συνεργεία με 45 πυροσβέστες, στην Τρίπολη οκτώ συνεργεία με 16 πυροσβέστες, ενώ από Αθήνα στέλνονται άλλες 23 αντλίες.

Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι μεγάλες, τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες, αφού στην περιοχή σημειώθηκε πλημμύρα και το νερό έφθασε σε επτά ώρες τα 191 χιλιοστά.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και κατόπιν συνεννόησης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Βαγγέλη Γιαννακούρα και του δημάρχου Μεγαλόπολης, Διονύση Παπαδόπουλου, κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης του δήμου Μεγαλόπολης. Μάλιστα, υπήρξε συνεννόηση του περιφερειάρχη με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τη Δευτέρα θα κινηθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες.

Εν τω μεταξύ, στην Τρίπολη αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση, αλλά πλημμύρισαν ισόγεια και υπόγεια σπιτιών, κυρίως στην περιοχή πλησίον του σταθμού ΟΣΕ, ενώ η κατολίσθηση στην Μανθυρέα έχει διακόψει την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Τρίπολης-Σπάρτης και υπάρχει μεγάλη ουρά αυτοκινήτων στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Στο σημείο σπεύδει μηχάνημα της αντιπεριφέρειας Αρκαδίας, για να αποκαταστήσει τη ζημιά.

Επιπλέον, πρόβλημα υπάρχει και στο δρόμο Τρίπολης-Άστρους, στη γέφυρα της Μαγούλας, όπου τα νερά του Γαρεάτη ποταμού έχουν περάσει πάνω από τη γέφυρα. Ωστόσο, ο αυτοκινητόδρομος μετά την σήραγγα Ραψομμάτη καθαρίστηκε το βράδυ του Σαββάτου και πλέον η κυκλοφορία από και προς την Καλαμάτα αποκαθίσταται σταδιακά.

Αλλά και στην Καλαμάτα η σφοδρή κακοκαιρία με τις έντονες καταιγίδες συνεχίζεται έντονα μέχρι και αυτή την ώρα και έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους δρόμους, ενώ νωρίτερα σημειώθηκαν και διακοπές ρεύματος.

Την ίδια ώρα, στην Κεφαλονιά βρέχει ασταμάτητα τις τελευταίες ώρες, ενώ ο Μετεωρολογικός Σταθμός Φαρακλάτων είχε καταγράψει μέχρι και τις 16.30 56 χιλιοστά βροχής που αντιστοιχούν σε 56 τόνους νερού ανά στρέμμα!

Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα inkefalonia.gr, δύο πτήσεις από τη Σουηδία δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στο νησί λόγω της κακοκαιρίας και οδηγήθηκαν στην Πρέβεζα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κακοκαιρία οφείλεται στο φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης».

Το φαινόμενο αυτό δημιουργήθηκε πάνω από την Ιταλία και προκάλεσε ισχυρές καταιγίδες στη γειτονική χώρα και τώρα κινείται ανατολικά, χτυπώντας αυτή την ώρα τη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου.

Οι βροχές είναι έντονες σε Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο, ενώ ισχυρές καταιγίδες και άνεμοι πλήττουν τους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας.

Το άστατο σκηνικό του καιρού, φαίνεται πως θα διατηρηθεί και τη Κυριακή, όπου σταδιακά και από τις βραδινές ώρες η κακοκαιρία θα περιοριστεί στα νησιά του βορείου Αιγαίου και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Εγκλωβισμένοι οδηγοί στην εθνική Τρίπολης-Καλαμάτας

Εν τω μεταξύ, ακινητοποιημένα έμειναν για αρκετές ώρες τα αυτοκίνητα στη Σήραγγα Ραψομάτη εξαιτίας της σφοδρής χαλαζόπτωσης. 

Στην εθνική οδό Τρίπολης-Καλαμάτας το χαλάζι εγκλώβισε τουλάχιστον 60 αυτοκίνητα μέσα στο τούνελ με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός καθώς οι οδηγοί λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων δεν μπορούσαν να κινηθούν με τα οχήματά τους. 

Στο σημείο έφτασε όχημα της Αστυνομίας προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία καθώς το δεξιό ρεύμα του δρόμου παρέμεινε κλειστό για αρκετή ώρα. Περίπου στις 19:30 η Πυροσβεστική ενημέρωνε τους οδηγούς που είχαν εγκλωβιστεί να γυρίσουν πίσω και παραλλήλως εξέτρεπε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων από την παλαιά εθνική οδό.

Πηγή: protothema.gr

 

Βροχόπτωση στην Μεγαλόπολη - Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Καλαμάτα Ιούνιος κακοκαιρία

Κλειστή η εθνική οδός στο Ραψωμμάτη από πέτρες και χώματα

Best of internet