Ανησυχία στο Λευκό Οίκο! Ενισχύεται ο Τραμπ μετά το Brexit

Gazzetta team
Ανησυχία στο Λευκό Οίκο! Ενισχύεται ο Τραμπ μετά το Brexit
Bαριά σκιά στο Λευκό Οίκο από το Brexit και διπλός φόβος: για τις επιπτώσεις στην οικονομία και την «επέλαση» του Τράμπ.

H απόφαση του «Όχι» στο βρετανικό δημοψήφισμα έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμαλίγο πριν την λήξη της θητείας του, καθώς είχε υποστηρίξει προσωπικά την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρώπη με ταξίδι του στο Ηνωμένο Βασίλειο για να στηρίξει πολιτικά τον υπό παραίτηση σήμερα Βρετανό Πρωθυπουργό Κάμερον.

Με το βλέμμα στραμμένο στις επικείμενες κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Αμερική, οι εξελίξεις έχουν βρει το στρατόπεδο των Δημοκρατικών μουδιασμένο, καθώς οι ίδιοι οι Δημοκρατικοί αλλά και αναλυτές στις ΗΠΑ ομολογούν -αν όχι πάντα δημόσια, σίγουρα όμως δε ιδιωτικές συζητήσεις - ότι ο Ντόναλντ Τραμπ που είχε από την πρώτη στιγμή υποστηρίξει και αγκαλιάσει πολιτικά το «Οχι»των Βρετανών βρίσκεται πλέον ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του χρίσματος και πιθανότατα της Αμερικανικής Προεδρίας.

Οι πολιτικές θέσεις του Τραμπ στην Αμερική προσιδιάζουν με εκείνες των Ευρωσκεπτικιστών στην Ευρώπη που ζητούν κλείσιμο των συνόρων, ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών μελών, χρησιμοποιώντας και οι δύο πλευρές τα ίδια φόβητρα για να προσελκύσουν ψηφοφόρους στην Αμερική και την Ευρώπη: Τρομοκρατία, μεταναστευτική κρίση, οικονομική αβεβαιότητας.

οι κλειστές συσκέψεις στο Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ είναι συνεχείς με επίκεντρο την θωράκιση των ΗΠΑ απέναντι στις προβλέψεις για πιθανό οικονομικό τσουνάμι

Από σήμερα νωρίς το πρωί, οι κλειστές συσκέψεις στο Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ είναι συνεχείς με επίκεντρο την θωράκιση των ΗΠΑ απέναντι στις προβλέψεις για πιθανό οικονομικό τσουνάμι που θα επηρεάσει την αμερικανική οικονομία.

Οι ΗΠΑ όμως προβληματίζονται έντονα όχι μόνο για το τι θα σημάνει η εξέλιξη αυτή για την οικονομία τους, αλλά και για το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης.

Οι εκτιμήσεις λένε ότι ίσως δούμε τον Λευκό Οίκο και Αμερικανούς αξιωματούχος το επόμενο διάστημα να καλούν εμμέσως την Ευρώπη σε αλλαγή πορείας για να μην τεθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα υπό νέες διαιρετικές πιέσεις.

Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει την Γερμανία στην πολιτική της για την διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά έχουν πάρει σαφείς αποστάσεις από το μοντέλο οικονομικής διαχείρισης που έχει επιβάλλει στην Ευρώπη δίνοντας έμφαση περισσότερο στην δημοσιονομική πειθαρχία και όχι τόσο στην ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας ενισχύοντας την οικονομική αβεβαιότητας για τους λαούς της.

Έχει την πολιτική δυναμική αλλά και τον χρόνο που χρειάζεται ώστε ο Μπάρακ Ομπάμα και οι ΗΠΑ να πιέσουν την Ευρώπη για αλλαγή πορείας πριν ακολουθήσουν κι άλλες κατακλυσμιαίες αλλαγές στο άμεσο μέλλον;

Είναι ένα ερώτημα στο οποίο δεν έχουν απάντηση ούτε οι πολιτικοί αναλυτές εδώ στις ΗΠΑ ούτε πιθανότατα και η ίδια η Αμερικανική κυβέρνηση που βαίνει προς την λήξη της θητείας της.

Πηγή: thetoc.gr