Κανένα σύμμαχο δεν βρήκε ο Τσίπρας για τον εκλογικό νόμο

Gazzetta team
Κανένα σύμμαχο δεν βρήκε ο Τσίπρας για τον εκλογικό νόμο
Δύο καθαρές αρνήσεις από Μητσοτάκη και Γεννηματά- Επιμένει στις θέσεις του το «Ποτάμι» - Λεβέντης: Ζήτησε κατάργηση του μπόνους και μείωση βουλευτών στους διακόσιους

Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από την αλλαγή του εκλογικού νόμου μετά και την ολοκλήρωση των επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ούτε σήμερα, κατά τις δύο συναντήσεις που είχε με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, άνοιξε τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά την συνάντηση, ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι θέλει να συμβιβάσει τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να πετύχει την αυξημένη πλειοψηφία των 200 εδρών, ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε τις πάγιες θέσεις που έχει καταθέσει:

-Διατήρηση του 3% για την είσοδο στην Βουλή

-Κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών

-Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και αντικατάσταση με μία έδρα για κάθε 2% πάνω από το 20%

-Να δωθεί ψήφος και στους ομογενείς

Ωστόσο εκτίμησε ότι δύσκολα θα βρεθεί η πλειοψηφία των 200 εδρών. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε θετικός με την πρόταση του κ. Θεοδωράκη, αλλά πρόβαλε ότι στην περίπτωση πρότασης για κλιμακωτό μπόνους στο πρώτο κόμμα θα αντιδράσει το κόμμα του που ζητά απλή αναλογική. Επιπλέον φάνηκε θετικός ακόμη και στο να δεχθεί το γερμανικό σύστημα με τις μονοεδρικές υπό την προυπόθεση όμως να πεισθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εάν εκτιμήσει όμως ότι δεν μπορεί να συμβιβάσει τις απόψεις των κομμάτων τότε είναι ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση για απλή αναλογική με πλαφόν εισόδου στην Βουλή το 3%. Μπορεί να μην περάσει, αλλά θα προβάλει ότι παραμένει στις αριστερές του θέσεις. Άλλωστε ακόμη και το ΚΚΕ δεν θα το ψηφίσει εφόσον δεν καταργηθεί το πλαφόν του 3% για την είσοδο στην Βουλή.

Αντίθετα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο Βασίλης Λέβεντης εκτίμησε ότι είναι πιθανό η κυβέρνηση να βρει τις 200 ψήφους στην Βουλή. Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι “πρέπει να καταργηθεί εντελώς το μπόνους των 50 εδρών, οι περιφέρειες δεν πρέπει να σπάσουν, τον παρακάλεσα να μην επιμείνει στο σπάσιμο των περιφερειών. Το 3% να μείνει για να μην μπει μουσουλμανικό κόμμα στην Βουλή και αποκτήσει δυνατότητα παρέμβασης η Άγκυρα. Επίσης να δωθεί δυνατότητα επιστολικής ψήφου στους ομογενείς”. Ζήτησε ακόμη την κατάργηση των βουλευτών Επικρατείας και μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200. Πάντως ο κ. Λεβέντης φάνηκε να είναι κοντά στον πρωθυπουργό και θετικός στην ψήφιση της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας έχει εισπράξει ήδη δύο καθαρές αρνήσεις από τη ΝΔ και το ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων δείχνουν να το σκέπτονται ενώ κλειστά κρατά τα χαρτιά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά η οποία έχει δηλώσει ότι θα τοποθετηθεί όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια μία ολοκληρωμένη πρόταση. Η κα Γεννηματά πάντως έχει και εσωτερικές φωνές στο κόμμα της όπως του Βαγγέλη Βενιζέλου και του Ανδρέα Λοβέρδου που ζητούν να μην ψηφίσει τίποτε μαζί με την κυβέρνηση.

Πηγή: protothema.gr