+slo-gun

Στην αντεπίθεση η ΕΕ: Να τελειώνουμε με τους Βρετανούς

Στην αντεπίθεση η ΕΕ: Να τελειώνουμε με τους Βρετανούς

Στην αντεπίθεση η ΕΕ: Να τελειώνουμε με τους Βρετανούς

Γιούνκερ: Το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται πλέον τρίτη χώρα - Κοινή δήλωση των 27 προς βρετανική κυβέρνηση: Εφαρμόστε την εντολή του λαού όσο το δυνατόν συντομότερα.

Στην αντεπίθεση περνάει η Ευρώπη μετά το βρετανικό «όχι» καθώς καλεί τη Βρετανία να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες για την αποχώρησή της από την ΕΕ: «Αναμένουμε από τη βρετανική κυβέρνηση να εφαρμόσει τη λαϊκή εντολή όσο το δυνατόν συντομότερα, όσο επώδυνη και αν είναι η διαδικασία». Και όλα αυτά ενώ ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για βιασύνη και ότι η απόφαση για Βrexit δεν σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι λιγότερο ευρωπαϊκό, επικροτώντας την απόφαση Κάμερον να μην ενεργοποιηθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ. 

Ο Oλάντ στη δήλωσή του ζήτησε επίσης από τη Βρετανία να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό την διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε.

Στο ίδιο κλίμα και ο Βέλγος πρωθυπουργός: «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία θα χρειαστεί τώρα να κινήσει το συντομότερο δυνατό τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών προκειμένου να περιορίσει όσο γίνεται το κλίμα αβεβαιότητας. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν δύο χρόνια όπου θα πρέπει να καθοριστούν οι προϋποθέσεις μιας νέας συνεργασίας με την Μ. Bρετανία. Θα είμαι πολύ προσεκτικός σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των βελγικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων. Δεν χρειάζεται να είμαστε εκδικητικοί, αλλά η επιλογή τους θα έχει συνέπειες».

«Σε μια ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία, οι Βρετανοί εξέφρασαν την επιθυμία τους να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λυπούμαστε για την απόφαση αυτή, αλλά τη σεβόμαστε».

Με αυτά τα λόγια καταλήγει η λακωνική κοινή δήλωση των τεσσάρων Προέδρων της Ε.Ε. μετά το σοκ του βρετανικού δημοψηφίσματος. Ο Ντόναλντ Τουσκ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μάρκ Ρούτε, κάτοχος της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συναντήθηκαν μετά από πρόσκληση του τελευταίου και εξέδωσαν την πρώτη κοινή ανακοίνωση. Σύμφωνα με αυτήν, «πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, αλλά είμαστε ενωμένοι στην απάντησή μας. Θα σταθούμε ισχυροί ώστε να διατηρήσουμε τις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε., την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών της. Η Ένωση των 27 κράτων- μελών θα συνεχιστεί». 

Οι τέσσερις Πρόεδροι αναφέρονται επίσης στη ταχεία εφαρμογή των διαδικασιών αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., όπως αναφέρονται στο άρθρο 50 της Συνθήκης «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις τάχιστα με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της αποχώρησης του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή του. Σύμφωνα με τις Συνθήκες που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επικυρώσει, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.».

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «τρίτη χώρα»

Τρίτη χώρα θεωρεί πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έπειτα από τα αποτελέσματα τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Με την ολοκλήρωση της συνάντησης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Ντόναλντ Τουσκ, τον Μάρτιν Σουλτς και τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο Γιούνκερ διάβασε το κοινό ανακοινωθέν στην ενημέρωση Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτηρίζοντας την Μέγαλη Βρετανία ως τρίτη χώρα.

«Σε μια ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία, οι Βρετανοί πολίτες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λυπούμαστε για την απόφαση αυτή αλλά την σεβόμαστε», είπε ο Πρόεδρος Γιούνκερ.

Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός δήλωσε στην συνέχεια πως η κατάσταση αυτή είναι «πρωτόγνωρη» αλλά η ΕΕ θα «παραμείνει δυνατή και προσηλωμένη στις αξίες προώθησης της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της». Στο κοινό ανακοινωθέν που διάβασε ο Πρόεδρος Γιούνκερ αναφέρεται επίσης πως η Ένωση των 27 (πλέον) θα συνεχίσει και πως μαζί θα συνεχίσουν να λύνουν τα προβλήματα τους και να δημιουργούν ανάπτυξη.

Η συμφωνία με το πακέτο παραχωρήσεων που επιτευχθεί στις Συνόδους στις 18 και 19 Φεβρουαρίου δεν υφίσταται πιά όπως είπε ο Πρόεδρος Γιούνκερ και αναμένεται τώρα να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50 της συνθήκης της ΕΕ έτσι ώστε να φύγει η Μεγάλη Βρετανία.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις σε γρήγορο ρυθμό σχετικά με τους όρους της απόσυρσης της ΜΒ από την ΕΕ, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, η ΜΒ παραμένει πλήρες μέλος της ΕΕ με όλα τα πλεονεκτήματα και τις υποχρεώσεις της» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Γιούνκερ.

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με την κινητοποίηση του «Γαλλο-Γερμανικού άξονα» ο Πρόεδρος Γιούνκερ απάντησε πως αναμένει να ληφθεί δράση γρήγορα και να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους καθώς η κατάσταση αυτή της αβεβαιότητας «δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Πηγή: protothema.gr

Best of internet