Bαθιά διαιρεμένοι oι Βρετανοί

Gazzetta team
Bαθιά διαιρεμένοι oι Βρετανοί
Η ώρα της κρίσης για τη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρώπη πλησιάζει. Με ένα ιστορικό δημοψήφισμα, οι Βρετανοί, βαθιά διαιρεμένοι, αποφασίζουν την παραμονή ή έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το Brexit μπορεί να κέρδισε τη μάχη, το Βremain όμως φαίνεται πως κερδίζει τον πόλεμο», αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα οι υποστηρικτές της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Την ώρα που τα βλέμματα της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής κοινότητας είναι στραμμένα στη Βρετανία, μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos MORI, που δόθηκε στη δημοσιότητα στη διάρκεια της ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα, αλλά πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, έδειξε ότι 52% των βρετανών ψηφοφόρων θα επιλέξουν να παραμείνουν στην ΕΕ, ενώ 48% θα ψηφίσουν σήμερα υπέρ της αποχώρησης.

AdTech Ad

Η δημοσίευση της δημοσκόπησης αυτής που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδαςEvening Standard, ενίσχυσε την άνοδο της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, ένδειξη πως οι αγορές προβλέπουν νίκη των υποστηρικτών της παραμονής στην ΕΕ. Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.592 προσώπων την Τρίτη και την Τετάρτη, μέχρι τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης.

Υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει πως θα ταχθεί το 55% των Βρετανών, έναντι του 45% που θα πει ναι στο Brexit, και μια online δημοσκόπηση της εταιρείαςPopulus, που δημοσιοποιήθηκε μέσω του Twitter. Η Populus ανακοίνωσε πως η δημοσκόπηση σε δείγμα 4.700 προσώπων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη και μέχρι τα μεσάνυκτα της Τετάρτης.

Επίσης το διαδικτυακό γραφείο στοιχημάτων Betfair ανακοίνωσε πως οι πιθανότητες να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ αυξήθηκαν τη μέρα της διεξαγωγής του δημοψήφισματος στο 86%.

Οι κάλπες κλείνουν στις 22:00 ώρα Λονδίνου (μεσάνυχτα ώρα Αθήνας). Η ροή των αποτελεσμάτων αναμένεται να ξεκινήσει μερικές ώρες μετά τα μεσάνυχτα προς Πέμπτη, αλλά ο κύριος όγκος τους αναμένεται τα ξημερώματα -και ακόμη και τότε, δεδομένου του ότι η μάχη προβλέπεται να δοθεί στο νήμα, είναι άγνωστο πότε το πρωί της Παρασκευής θα έχει σχηματιστεί μία πρώτη σαφής εικόνα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν «μάχη σώμα με σώμα» για τα δύο στρατόπεδα με το αποτέλεσμα να εξαρτάται από τους νέους της Βρετανίας, οι οποίοι εμφανίζονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ σε μεγαλύτερο βαθμό από τους μεγαλύτερους σε ηλικία αλλά περισσότερο απρόθυμοι να πάνε να ψηφίσουν. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η συμμετοχή στο δημοψήφισμα των Βορειο-Ιρλανδών και των Σκοτσέζων, οι οποίοι τάσσονται σε μεγαλύτερο βαθμό υπερ του Bremain από τους Άγγλους.

Στο δημοψήφισμα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν όλοι οι Βρετανοί πολίτες που έχουν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς και Ιρλανδοί, Μαλτέζοι, Κύπριοι και κάτοικοι χωρών μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (π.χ. του Γιβραλτάρ). Δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν επίσης οι Βρετανοί που διαμένουν στο εξωτερικό για λιγότερο από 15 χρόνια.

Οι επενδυτές και οι «στοιχηματζίδες»

Νίκη του Bremain βλέπουν όμως και οι επενδυτές.

Η επενδυτική τράπεζα JP Morgan σε ανάλυσή της, που βασίζεται σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, εκτίμησε πως το στρατόπεδο της παραμονής διατηρεί ισχνό προβάδισμα.

«Στη βάση των ανά χείρας δεδομένων το Bremain έχει προβάδισμα 2 εκατοστιαίων μονάδων, με το 9% των ψηφοφόρων αναποφάσιστο», επισημαίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.

Η εκτίμηση της τράπεζας για την τάση που διαμορφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πως στην πραγματικότητα η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ έχει ακόμη πιο μικρό προβάδισμα, το οποίο «αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 0,6%».

Πηγή: insider.gr