«Λόγω της λιτότητας είναι στο προσκήνιο η ακροδεξιά» είπε ο Τσίπρας στο συμβούλιο της Ευρώπης

Gazzetta team
«Λόγω της λιτότητας είναι στο προσκήνιο η ακροδεξιά» είπε ο Τσίπρας στο συμβούλιο της Ευρώπης
Πλήθος αναφορών στο επικείμενο καυτό θέμα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, τα εργασιακά είχε η ομιλία Τσίπρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πλήθος αναφορών στο επικείμενο καυτό θέμα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, τα εργασιακά είχε η ομιλία Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως χρειάζεται σήμερα θεσμική αναδιοργάνωση της ήδη ελαστικής αγοράς εργασίας αλλά όχι και η πλήρης ισοπέδωσή της

«Οι πολιτικές απορρύθμισης μέσω των μνημονίων ωθούν τα κράτη μέλη ακόμα και σε παραβίαση των κοινωνικών υποχρεώσεών τους», ανέφερε και προειδοποίησε πως «η δημοκρατία κινδυνεύει όταν δεν είναι εγγυημένα τα κοινωνικά δικαιώματα.

Σ' αυτό το πλαίσιο ζήτησε ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης να μετατραπεί από κείμενο συστάσεων σε κείμενο δράσεων καθώς «η δημοκρατία κινδυνεύει όταν δεν είναι εγγυημένα τα κοινωνικά δικαιώματα».

Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε για ακόμη μία φορά κατά της λιτότητας, λέγοντας ότι η υπερχρέωση της Ελλάδας και άλλων κρατών με υψηλά χρέη έγινε ακόμη μεγαλύτερη στη διάρκεια της κρίσης λόγω των υφεσιακών πολιτικών.

«Η αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης της κρίσης με επίκεντρο τη γενικευμένη λιτότητα έχει πλέον αποδειχθεί», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η κρίση δεν είναι πίσω μας, είναι εδώ και συνεχίζεται».

Αποτέλεσμα της αποτυχίας του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ήταν για τον κ. Τσίπρα η διάχυση στον ευρωπαικό νότο του ευρωσκεπτικισμού και στον βορρά η ενίσχυση της τάσης φυγής.

«Μετέφερε την ακροδεξιά στο πολιτικό προσκήνιο. Σε ορισμένες χώρες συνιστά ορατή απειλή για τη διεκδίκηση της εξουσίας» σημείωσε.

Πηγή: thetoc.gr