+slo-gun

To Βrexit είναι μεταδοτικό; Οι ζημιές σε κάθε χώρα της ΕΕ

To Βrexit είναι μεταδοτικό; Οι ζημιές σε κάθε χώρα της ΕΕ

Σε ανάλυσή του το Politico παρουσιάζει αναλυτικά τις σημαντικές επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου Brexit στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

To Βrexit είναι μεταδοτικό; Οι ζημιές σε κάθε χώρα της ΕΕ

Στο αποτέλεσμα του αυριανού δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων, σχετικά με το αν θα παραμείνει η χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης.

Σε ανάλυσή του το Politico παρουσιάζει αναλυτικά τις σημαντικές επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου Brexit στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., oι οποίες μπορεί να ξεκινούν από μια αναταραχή στις αγορές και να φθάνουν  έως και την συνοχή της ίδιας της ΕΕ.

Πολιτικοί και διπλωμάτες από άκρη σε άκρη της Ευρώπης υποστηρίζουν ότι εξετάζουν κάθε πιθανό σενάριο, από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού  στις χώρες τους, τις εμπορικές ζημιές και πλήθος άλλων συνεπειών που θα έχει η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να τις υπολογίσει με ακρίβεια.

Ελλάδα: Οικονομικές συνέπειες

Η συζήτηση για το Brexit είχε ένα έμμεσο όφελος για την καταχρεωμένη Ελλάδα, η οποία πήρε μια ταχεία πρώτη έγκριση της επόμενης δόσης από τους διεθνείς πιστωτές της. Ωστόσο μετά από ένα Brexit, οι διπλωμάτες προειδοποιούν ότι τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης μπορεί να μην είναι πρόθυμα να δείξουν μεγάλη ευελιξία για τα θέματα του ελληνικού χρέους.

Ιρλανδία: Οικονομικές συνέπειες

Η Ιρλανδία έχει εμπορικές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία ύψους 1,2 δις την εβδομάδα, οι οποίες στηρίζουν 40.000 θέσεις εργασίας, επομένως η επαναφορά των συνόρων θα είχε σίγουρα άμεσο και μεγάλο αντίκτυπο. Από την άλλη πλευρά, ένα Brexit μπορεί να δώσει νέα δυναμική στο Δουβλίνο καθώς πολλές επιχειρήσεις μπορούν να μετεγκατασταθούν εκεί από τη Βρετανία, για να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της ελεύθερης αγοράς της ΕΕ.

Γαλλία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού

Η Γαλλία με το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν που είναι ένα από τα ισχυρότερα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της ΕΕ, σίγουρα θα επηρεαστεί πολιτικά από ένα Brexit. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Γάλλοι έχουν χειρότερη άποψη για την ΕΕ ακόμη και από τους Βρετανούς. Αν συμβεί το Brexit σίγουρα θα πρέπει να δράσουν γρήγορα για να μην ανέβει περαιτέρω ο ευρωσκεπτικισμός. Αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία θα πιέσει για ένα γρήγορο διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ. Πέραν αυτού θα πρέπει να λυθούν μια σειρά άλλων προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από τη στιγμή που 160.000 Γάλλοι ζουν στη Βρετανία και 400.000 Βρετανοί στη Γαλλία.

Βέλγιο: Οικονομικές συνέπειες

Από τις πιο ευάλωτες χώρες στο Βrexit καθώς πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Βρετανίας.

Λουξεμβούργο: Ηθικό πλήγμα

Αν και ένα Brexit μπορεί να είναι καλό για τις επιχειρήσεις του Λουξεμβούργου (είναι πιθανό βρετανικές επιχειρήσεις να μετακινηθούν στο Μεγάλο Δουκάτο), το ηθικό πλήγμα για την ιδρύτρια χώρα της ΕΕ θα είναι μεγάλο.

Ολλανδία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού

Ενα Brexit θα ωθήσει σε άνοδο το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα. Το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερίας που έχει 18% στις δημοσκοπήσεις θα αποκτήσει έτσι την ώθηση που χρειάζεται για να επιβάλλει ένα δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στην ΕΕ.

Γερμανία: Ηθικό πλήγμα

Ενα Brexit θα φέρει στη Γερμανία ένα ισχυρό πλήγμα στο ηθικό και ίσως στην πίστη στο ευρωπαϊκό όνειρο. Ωστόσο, διπλωμάτες τονίζουν ότι από εκεί και πέρα η Γερμανία θα επιδιώξει να διατηρήσει τους οικονομικούς δεσμούς της με τη Μεγάλη Βρετανία. Και αν και ένα Brexit δεν αναμένεται να μην φέρει άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στη Γερμανία, μπορεί όμως να ενισχύσει την ήδη ισχυρή φωνή του Βερολίνου στο ευρωπαϊκό τραπέζι.

Τσεχία: Οικονομικές συνέπειες

Και εκεί ο ευρωσκεπτικισμός σαρώνει και υπάρχει πίεση για τη διεξαγωγή αντίστοιχου δημοψηφίσματος. Η Πράγα φαίνεται διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για ένα πιο βελούδινο διαζύγιο ΕΕ-Βρετανίας.

Πολωνία: Οι πολίτες της που ζουν στη Βρετανία

Ενα Βrexit θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομική ζωή της Πολωνίας και αυτό γιατί ένα εκατ. Πολωνοί ζουν στη Βρετανία. Μετά από ένα Brexit υπάρχει ο φόβος ότι όλοι αυτοί θα χρειαστεί να επιστρέψουν και να αναζητήσουν δουλειά στη χώρα τους. Και για αυτό το λόγο ήδη σιγοψιθυρίζουν ότι αν η Βρετανία φύγει θα πιέσουν για μια ειδική εμπορική σχέση με το ΗΒ με αντάλλαγμα τα εργασιακά δικαιώματα των Πολωνών στη Βρετανία.

Ουγγαρία: Απώλεια ενός συμμάχου

Ενα Brexit είναι πιθανό να αποθρασύνει τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν ο οποίος έχει επικρίνει πολλές φορές την ΕΕ ειδικά για τη στάση του στο προσφυγικό. Μια αποχώρηση της Βρετανίας μπορεί να αποτελέσει για την Ουγγαρία την ευκαιρία για προωθήσει ένα δικό του δημοψήφισμα για να μην δεχτεί πρόσφυγες. Ωστόσο, ένα Brexit θα είναι σημαντικό πλήγμα για τον Ορμπάν ο οποίος πολλές φορές έχει βρει στον Κάμερον ένα στήριγμα για να πιέσει κατά διαφόρων πολιτικών. Για αυτό άλλωστε έχει στείλει το μήνυμά του κατά του Brexit, ενώ ο ΥΠΕΞ του έχει προειδοποιήσει για πολιτικές και οικονομικές συνέπειες στη χώρα του.

Αυστρία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού

Το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας έφθασε πολύ κοντά στο να κερδίσει την Προεδρία της χώρας. Αυτό και μόνο αποτελεί ένα ισχυρό σημάδι ότι η χώρα μετά από ένα Brexit θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για την άνοδο των λαϊκιστικών αντιευρωπαικών πολιτικών. Ηδη ο αρχηγός του εν λόγω κόμματος έχει θέσει το αίτημά του για διεξαγωγή αντίστοιχου δημοψηφίσματος για έξοδο από την ΕΕ στην Αυστρία.

Λιθουανία: Οι πολίτες της που ζουν στη Βρετανία

200.000 Λιθουανοί ζουν στο ΗΒ. Και όπως είναι φυσικό μετά από ένα Βrexit κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με αυτούς. 

Ρουμανία: Οι πολίτες της που ζουν στη Βρετανία

Το Βουκουρέστι, σε ένα Βrexit, θα πιέσει να δοθεί στους Ρουμάνους εργαζομένους στο ΗΒ το δικαίωμα της παραμονής.

Σλοβακία: Οι πολίτες της που ζουν στη Βρετανία

Σε περίπτωση Brexit, υπάρχει ανησυχία για τους 90.000 Σλοβάκους που ζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία.

Φινλανδία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού 

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η δεξιά πτέρυγα θα.... αποθρασυνθεί μετά από ένα Brexit. Aυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση του κυβερνώντος συνασπισμού η οποία περιλαμβάνει μέλη τόσο υπέρ όσο και κατά της ΕΕ.

Σουηδία: Απώλεια ενός συμμάχου

Το ΗΒ είναι ο νούμερο ένας σύμμαχος της Σουηδίας στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ. Οι δυο χώρες μοιράζονται τις ίδιες θέσεις για το εξωτερικό εμπόριο και τις επενδύσεις, ενώ έχουν σημαντικές εμπορικές συναλλαγές. Οι ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας ζητούν διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη μετανάστευση.

Δανία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με την άνοδο του δικού της ευρωσκεπτικιστικού κινήματος. Το Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα πιέζει και αυτό για δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ και ένα Brexit θα μπορούσε να δυναμώσει τη φωνή τους.

Ιταλία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού

Αν και ένα Βrexit δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες στην Ιταλία, θα μπορούσε να εγείρει μια συζήτηση για το ευρώ, το οποίο δεν είναι και τόσο δημοφιλές μετά την οικονομική κρίση. Στέλεχος του ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας τονίζει ότι ένα Brexit θα μπορούσε να ωθήσει τα λαϊκιστικά κόμματο όπως αυτό του Μπέπε Γκρίλο να ζητήσει και εκείνος δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ.

Μάλτα: Οικονομικές συνέπειες

Η πρώην βρετανική αποικία ανησυχεί ότι ένα Brexit θα έχει ισχυρές συνέπειες στην τουρισμό του. Επίσης έχει σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς με τη Βρετανία και έτσι είναι λογικό να φοβάται για τις οικονομικές συνέπειες μιας αποχώρησης.

Ισπανία: Πολιτική αναταραχή

Υπάρχει ο φόβος ότι ένα Brexit θα μπορούσε να ωθήσει την περιφέρεια της Καταλονίας στην απόσχιση. Το Γιβραλτάρ, βρετανική κτίση, συνορεύει με την Ισπανία και ένα Brexit θα επενάφερε τους ελέγχους στα σύνορα με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για χιλιάδες Ισπανούς που πηγαινοέρχονται καθημερινά στο Γιβραλτάρ για να εργαστούν.

Πηγή: thetoc.gr

Best of internet