«Νύχτα Γάμου»: Ο «Κωνσταντινουπολίτης» Βουτσάς και ο άγνωστος γάμος Γεωργίτση-Αρβανίτη

Σινέ Νοσταλγία Σινέ Νοσταλγία
«Νύχτα Γάμου»: Ο «Κωνσταντινουπολίτης» Βουτσάς και ο άγνωστος γάμος Γεωργίτση-Αρβανίτη
Το Σινέ «Νοσταλγία» ήρθε στο Gazzetta Plus με σκοπό να σας ξεναγεί κάθε εβδομάδα στις πιο αγαπημένες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου! To ταξίδι στις πιο αγαπημένες ελληνικές ταινίες, που έχουν «ντύσει» όλες μας τις αναμνήσεις συνεχίζεται..

ME THN EΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΗΣ Bergmann Kord

«Νύχτα Γάμου»: Ο «Κωνσταντινουπολίτης» Βουτσάς και ο άγνωστος γάμος Γεωργίτση-Αρβανίτη

«Άκου μαμά... Ήρθε εδώ η Λέλα και την έδιωξα... Ναι! Της είπα όσα με είπες, αλλά με είπε χαλβά και πολύ στενοχωρήθηκα... Μαμά, άκου, να με κάνεις κιοφτέδες, πολλούς κιοφτέδες... και κομματάκι χαλβά...».

Σας θυμίζει κάτι ο παραπάνω τηλεφωνικός διάλογος; Όσοι έχουν δει την ελληνική ταινία «Νύχτα Γάμου», παραγωγής 1967, σίγουρα θα χαμογέλασαν, φέρνοντας στο μυαλό τους την εικόνα του Κώστα Βουτσά - ο οποίος υποδύεται έναν Κωνσταντινουπολίτη εργοστασιάρχη πλαστικών – να συνομιλεί στο τηλέφωνο με την μαμά του – στην ταινία την υποδύεται η Μαίρη Μεταξά – και να της λέει με τον δικό του, μοναδικό τρόπο τα παράπονα που είχε από την φιλενάδα του την Λέλα. Στη «Νύχτα Γάμου» ο Βουτσάς υποδύεται για πρώτη φορά, έναν νέο τύπο ρόλου, αυτόν του αγαθού Κωνσταντινουπολίτη, ο οποίος όπως αποδεικνύεται του ταιριάζει και έτσι θα τον επαναλάβει και σε άλλες ταινίες. Στην ίδια ταινία, για πρώτη φορά η Μαίρη Μεταξά υποδύεται την μητέρα του Βουτσά, εξίσου με μεγάλη επιτυχία. Κι αυτός είναι ο λόγος που η σχέση μάνας-γιου των δυο τους, θα αποτυπωθεί και σε άλλες ταινίες που ακολούθησαν, με εξίσου μεγάλη επιτυχία.

Η καθιέρωση της Μπέτυ Αρβανίτη

Η ταινία «Νύχτα Γάμου» γυρίστηκε από την Φίνος Φίλμ και σε αυτή πρωταγωνιστούσαν ακόμα η Μάρθα Καραγιάννη, η Μπέτη Αρβανίτη και ο Φαίδων Γεωργίτσης. Αποτελεί ελεύθερη κινηματογραφική διασκευή μιας θεατρικής κωμωδίας του Ζώρζ Φεϊντό. Μέσα από αυτή, η Μπέτυ Αρβανίτη κάνει μια δυναμική εμφάνιση και καταφέρνει να πλασαριστεί δίπλα στις μεγάλες σταρ της εποχής, επίτευγμα διόλου ευκαταφρόνητο εάν σκεφτεί κανείς ότι οι σταρ αυτές ήταν η Βουγιουκλάκη, η Καρέζη, η Λάσκαρη, η Καραγιάννη. Στην ταινία η Αρβανίτη υποδύεται την σύζυγο του Γεωργίτση, ενώ την περίοδο εκείνη ήταν πράγματι νιόπαντρη μαζί του, αφού είχαν παντρευτεί την 1η Ιανουαρίου του 1967. Η «Νύχτα Γάμου» έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 11 Δεκεμβρίου του 1967 και έκοψε 525.647 εισιτήρια. Βρέθηκε έτσι στην 3η θέση από πλευράς εισπράξεων ανάμεσα στις 99 ταινίες της σεζόν 1967-1968. Μάλιστα, η μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η «Νύχτα Γάμου», οδήγησε τον Γιάννη Δαλιανίδη, ο οποίος ήταν ο σκηνοθέτης της, να την ανεβάσει αργότερα και στο θέατρο.

Η υπόθεση

Όσον αφορά στην υπόθεση, η Finos Film μας ενημερώνει: «Δύο ζευγάρια, η Πέπη με τον Ιάκωβο, και η Τζένη με τον Θάνο, καταφτάνουν σε ένα ξενοδοχείο στο Καβούρι για να περάσουν την πρώτη νύχτα του γάμου τους. Όμως στο παρελθόν, η Πέπη είχε δεσμό με το Θάνο και όταν αντιλαμβάνεται η Τζένη ποια είναι η Πέπη, από μια φωτογραφία που είχε δει, αρχίζουν τα μπερδέματα για τα δύο ζευγάρια». Το σενάριο ήταν των Βασίλη Σπυρόπουλου και Πάνου Παπαδούκα. Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν ακόμα οι Μαίρη Λαλοπούλου, Γιάννης Βογιατζής, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Μαίρη Χαλκιά, Χρήστος Ζορμπάς, Νίκη Κρεούζη, Γαλήνη Κάσσου, Ράνια Μαμάη, Έλλη Λοϊζου. Η μουσική ήταν των Γεράσιμου Λαβράνου και Κώστα Σεϊτανίδη, ενώ οι χορογραφίες του Γιάννυ Φλερύ.

Οι ατάκες που αγαπήσαμε

Ο Ιάκωβος και η Πέπη μιλούν για πρώτη φορά μαζί, στην παραλία, προσπαθώντας να γνωριστούν:
Ιάκωβος: Ο δικός σου ο πατέρας έχει πίεση γεια;
Πέπη: Όχι!
Ιάκωβος: Άντε, με το καλό να του έρθει!

Η Πέπη τσακώνεται με τον Ιάκωβο για την προηγούμενη σχέση της:
Πέπη: Καλέ, ένα αθώο φλερτάκι ήτανε...
Ιάκωβος: Δύο χρόνια φλερτάκι;
Πέπη: Τα φλερτ που κρατάνε ένα 24ωρο να φοβάσαι!
Ιάκωβος: Μωρέ και τα δύο χρόνια έχουν πολλά 24άωρα μέσα!!

Ο Θάνος προσπαθεί να κοιμηθεί, έχοντας δίπλα του τον Τζακ που τον έδιωξε η γυναίκα του, αλλά ο τελευταίος έχει όρεξη για κουβέντα:
Τζακ: Θάνο, δηλαδή αν το καλοσκεφθείς, η ιστορία αυτή είναι έξω φρενών. Για πες μου εσύ πώς το βλέπεις, πώς το βλέπεις;
Θάνος: Έλα μωρέ Τζακ, κοιμήσου σε παρακαλώ.
Τζακ: Συγγνώμη! (πέφτει στο κρεβάτι αλλά αφήνει το φως του πορτατίφ ανοικτό...)
Θάνος: Σβύσε το φως!

Μετά από λίγο πάλι:
Τζακ: Θάνο...
Θάνος: Τι είναι πάλι;
Τζακ: Δεν με λες, εσύ που την ξέρεις καλύτερα απο εμένα, έτσι ήταν πάντα;
Θάνος: Ποια;
Τζακ: Η Πέπη...
Θάνος: Έλα μωρέ Τζακ εκεί πέρα. Σβύσε το φως να κοιμηθούμε, τα λέμε το πρωί...
Τζακ: Συγγνώμη... (πάλι ξεχνάει το φως ανοικτό...)
Θάνος: Σβύσε το φως!

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, το ίδιο βιολί:
Τζακ: Θάνοοο..
Θάνος: Τι είναι μωρέ;
Τζακ: Μα να μου φερθεί εμένα έτσι βρε Θάνο; Που ξέρεις τι θυσίες έχω κάνει εγώ γι’ αυτήν; Να με πετάξει έξω σαν το σκυλί; Έτσι μου ‘ρχεται να πάω έξω από την πόρτα της και να γαυγίσω!
Θάνος: Ρε Τζακ άσε την κρεββατομουρμούρα σε παρακαλώ να κοιμηθούμε...!
Τζακ: Συγγνώμη!............ Σβύνω το φως!
Θάνος: Αμάν!
Τζακ: Εμ δεν με το πες γεια....!

Περιμένουμε σχόλια, απόψεις και παρατηρήσεις στο mail μας.

Σινέ Νοσταλγία
Σινέ Νοσταλγία