Παρότι έχει γίνει, η Γερουσία απέρριψε περιορισμούς στην οπλοκατοχή

Gazzetta team
Παρότι έχει γίνει, η Γερουσία απέρριψε περιορισμούς στην οπλοκατοχή
Αντιμέτωπος με προβλήματα εσωτερικής οργάνωσης ο Τραμπ.

Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε χθες τέσσερα σχέδια νόμου που περιόριζαν τις πωλήσεις όπλων, μετά την αιματηρή επίθεση σε νυχτερινό κλαμπ στο Ορλάντο, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πολιτικό πλήγμα για τους Δημοκρατικούς Γερουσιαστές που υποστήριξαν την αλλαγή της νομοθεσίας, καθώς δε μπόρεσαν να περάσουν ούτε κάποιους περιορισμούς στο Κογκρέσο, παρά το γεγονός των αιματηρών επιθέσεων τόσο στο Σαν Μπερναντίνο, όσο και στο Ορλάντο.

Ωστόσο, μία ομάδα γερουσιαστών ελπίζει ότι θα μπορέσει να πετύχει έναν συμβιβασμό αργότερα την εβδομάδα αυτή, προκειμένου να κρατήσουν όσους βρίσκονται σε λίστες υπόπτων για σχέσεις με την τρομοκρατία, μακριά από την αγορά όπλων, παρά τις αντιδράσεις Ρεπουμπλικάνων, αλλά και Δημοκρατικών Γερουσιαστών.

Η επίθεση στο Ορλάντο, άσκησε τις πολιτικές πιέσεις στους γερουσιαστές για την αλλαγή της νομοθεσίας, οι οποίοι έσπευσαν να τη φέρουν προς συζήτηση στη Γερουσία. Από την άλλη μεριά, τα προτεινόμενα μέτρα ελέγχου της αγοράς όπλων συνάντησαν την αντίσταση των υπέρμαχων του δικαιώματος της οπλοκατοχής, αλλά και της ισχυρής πολιτικής επιρροής που ασκεί στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής (NRA).

Οι Ρεπουμπλικάνοι και η NRA

«Τι θα πάω να πω στην κοινότητα του Ορλάντο; Με λύπη μου αυτό που θα τους πω είναι ότι η NRA νίκησε πάλι», δήλωσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Μπιλ Νέλσον από τη Φλόριντα, μετά τις ψηφοφορίες.

Από την πλευρά του, ο Κρις Κοξ διευθυντής του Ινστιτούτου Νομικών Ενεργειών της NRA επιτέθηκε κατά των τροποποιήσεων της νομοθεσίας που πρότειναν οι Δημοκρατικοί, αλλά ευχαρίστησε του Ρεπουμπλικανούς, που τις απέρριψαν. «Σήμερα οι Αμερικανοί έγιναν μάρτυρες μιας ενοχλητικής κατάστασης στις ΗΠΑ», τόνισε.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Ρεπουμπλικανός Μιτς Μακόνελ από το Κεντάκι δήλωσε ότι τα μέτρα των Δημοκρατικών ήταν μη αποτελεσματικά, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές «παραθέτουν πραγματικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους Αμερικανούς να είναι ασφαλείς από την απειλή της τρομοκρατίας».

Καθώς τα δύο πολιτικά κόμματα δε μετακινήθηκαν βήμα από τις πολιτικές τους θέσεις, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης περισσότερων περιορισμών σε μία χώρα, με περισσότερα από 310 εκατ. όπλα, περίπου ένα όπλα για καθένα πολίτη.

Οπλοκατοχή: Κυρίαρχο προεκλογικό ζήτημα

Το ζήτημα της οπλακατοχής κυριαρχεί στην προεκλογική ατζέντα των θεμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον υποστηρίζει την επιβολή νέων περιορισμών στην οπλοκατοχή. Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλτ Τραμπ, εξέφρασε τη θέληση να μιλήσει με την NRA για το ζήτημα αυτό.

Μετά τις ψηφοφορίες που έγιναν στη Γερουσία, η Κλίντον έκανε μια ανακοίνωση μιας λέξης: «Αρκετά». Ακολουθούσαν τα ονόματα και οι ηλικίες των θυμάτων της επίθεσης στο Ορλάντο.

Οι προσπάθειες των Δημοκρατικών να περάσουν νέα νομοθεσία για την οπλοκατοχή απέτυχαν μετά τις αιματηρές επιθέσεις σε δημοτικό σχολείο στο Newtown του Κονέτικατ το 2012, αλλά και σε συνεδριακό κέντρο στο Σαν Μπερναντίνο (Καλιφόρνια) το 2015. Ωστόσο, η πολιτική αντίσταση μερικών γερουσιαστών στην υιοθέτηση περιορισμών στην οπλοκατοχή, φαίνεται να εξασθενεί, καθώς διασυδέεται με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, που καλύπτει όλο και μεγαλύτερο μέρος των συνομιλιών.

Ο Ομάρ Ματίν που έκανε την επίθεση στο Ορλάντο είχε διακηρύξει την πίστη του στο Ισλαμικό Κράτος, δολοφονώντας 49 ανθρώπους στο νυχτερινό κλαμπ.

«Η χώρα μας δέχεται επίθεση..., δεν είναι ένα αεροπλάνο η μια συσκευή με εκρηκτικά. Είναι ένα επιθετικό όπλο», δήλωσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής του Κονέτικατ Κρις Μέρφι. Ο ίδιος είχε ουσιαστικό ρόλο στην 15ωρη συζήτηση που έγινε στη Γερουσία στην προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να δοθεί η απαραίτητη πολιτική προσοχή στην ανάγκης αναθεώρησης του καθεστώτος οπλοκατοχής.

Η πρόταση της Σούζαν Κόλινς

Ο Μέρφι μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία, αγκάλιασε την Έρικα Σμεγκιέλσκι, την κόρη του Ντάουν Χότσπρανγκ, διευθυντή του σχολείου στο Newtownο οποίος σκοτώθηκε στην επίθεση. «Μου είπε, ότι το θετικό είναι ότι είμαστε νέοι και θα επιμείνουμε γι' αυτό αρκετό καιρό», δήλωσε η 30χρονη Σμεγκιέλσκι.

Η δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos) που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι ποσοστό 71% των Αμερικανών υποστηρίζουν την εφαρμογή, έστω και μικρών περιορισμών στην αγορά όπλων. Το ποσοστό αυτό, ήταν στο 60% το 2013, αλλά και στα τέλη του 2014.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Γερουσίας, άφησαν να εννοηθεί ότι μπορούν να διεξαχθούν κι άλλες ψηφοφορίας αργότερα μέσα στην εβδομάδα, χωρίς ωστόσο, να διευκρινίσουν τις προτάσεις, οι οποίες θα τεθούν σε ψηφοφορία. Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές ελπίζουν την κατάθεση μιας πρότασης από τη Γερουσιαστή Σούζαν Κόλινς, που είναι Ρεπουμπλικανή κι εκλέγεται στο Μέιν.

Το σχέδιο πρότασης που αναμένεται ότι θα καταθέσει η Κόλινς θα περιλαμβάνει την επιβολή περιορισμών στην αγορά όπλων για όσους έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα απαγόρευσης πτήσης, αλλά κι αυτών που συμμετέχουν στη λίστα ειδικών ελέγχων στα αεροδρόμια.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι οι ύποπτοι για τρομοκρατία δε θα συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο της Κόλινς, ενώ παραμένει ανοιχτό το θέμα σεβασμού των συνταγματικών δικαιωμάτων, όσων επιθυμούν να αγοράσουν όπλο.

Ακόμη και στην περίπτωση που η Γερουσία ψηφίσει τους περιορισμούς στην οπλοκατοχή, η πρόταση θα πρέπει να περάσει από την πιο συντηρητική Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου κι εκεί την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Βουλής των Αντιπροσώπων άφησαν να εννοηθεί ότι προτάσεις περιορισμού της οπλοκατοχής, θα συζητηθούν αυτή την εβδομάδα, στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα.

Χθες οι δύο προτάσεις που κατέθεσαν Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές και άλλες δύο που κατέθεσαν Δημοκρατικοί Γερουσιαστές, δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν τις 60 ψήφους που απαιτούνται για να περάσουν από την 100μελή Γερουσία των ΗΠΑ.

Οι υποστηρικτές της επιβολής περιορισμών στην κατοχή των όπλων, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τη στάση της Γερουσίας και υποσχέθηκαν ότι θα εκδικηθούν τους γερουσιαστές που ψήφισαν κατά των μέτρων, στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

«Ντροπή στον κάθε γερουσιαστή που ψήφισε κατά των σωτήριων για την ανθρώπινη ζωή τροποποιήσεων και προστάτευσε τα δικαιώματα των τρομοκρατών κι άλλων επικίνδυνων ανθρώπων που αγοράζουν όπλα», δήλωσε ο Νταν Γκρος, πρόεδρος πρωτοβουλίας για τον περιορισμό της οπλοκατοχής. (Brady Campaign). «H καμπάνια μας θ' αποκαλύψει τους πολιτικούς που απέτυχαν ν' αφοπλίσουν το μίσος στις ΗΠΑ», τόνισε ο ίδιος.

Στόχος ο Τραμπ

Στο μεταξύ, ενώπιον δικαστή στη Νεβάδα, παρουσιάστηκε ο 20χρονος Βρετανός Μάικλ Στίβεν Σάντφορντ, ο οποίος προσπάθησε να αρπάξει το όπλο αστυνομικού, στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, στο Λας Βέγκας.

Ο Σάντφορντ φαίνεται να σχεδίαζε να πυροβολήσει τον Τραμπ εδώ κι ένα χρόνο, ενώ αποφάσισε να υλοποιήσει το σχέδιο του, τώρα, καθώς αισθάνθηκε πιο ικανός για να το κάνει.

Ο Σάντφορντ θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την 5η Ιουλίου που θα διεξαχθεί η δίκη του.

Οικονομικό πλεονέκτημα για τη Χίλαρι Κλίντον

Η προεκλογική καμπάνια του Τραμπ είχε έσοδα 3,1 εκατ. δολαρίων υπερδιπλασιάζοντας τις δωρεές στην προεκλογική του εκστρατεία σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες κι ενώ προετοιμάζεται για ν' αντιμετωπίσει τη Χίλαρι Κλίντον στον κεντρικό προεκλογικό αγώνα για την 8η Νοεμβρίου.

Από την άλλη μεριά, με δεδομένο ότι τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα, η προεκλογική εκστρατεία του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχο για τον Ιούνιο άρχισε με ρευστό μόλις 1,29 εκατ. δολαρίων, έναντι της οικονομικής ρευστότητας των 42 εκατ. δολαρίων που έχει η Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία των δύο υποψηφίων τα οποία δημοσιοποιήθηκαν αργά χθες το βράδυ. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η καμπάνια της Κλίντον συγκέντρωσε 26 εκατ. δολάρια το Μάιο.

Τα οικονομικά αυτά στοιχεία υπογραμμίζουν το μεγάλο οικονομικό πλεονέκτημα χρηματοδότησης της προεκλογικής της εκστρατείας που διαθέτει η Χίλαρι Κλίντον, το οποίο της επιτρέπει να προσλάβει πολλούς ανθρώπους, αλλά και να ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια για τηλεοπτική διαφήμιση και διαδικτυακή παρουσία, στις πολιτείες που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα της 8ης Νοεμβρίου.

Ωστόσο, ο Τραμπ που έχει χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας κι έκανε την πρώτη προσπάθεια συγκέντρωσης χορηγιών για τις γενικές εκλογές στις 26 Μαίου, υποστηρίζει ότι θα στηριχτεί στην προεκλογική εκστρατεία χαμηλού οικονομικού κόστους που διεξάγει από την αρχή.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ τονίζουν ότι η εισροή ρευστού για τις γενικές εκλογές, έχει μόλις αρχίσει, ενώ μέχρι τώρα, το κόστος για τους προσωπικούς τραπεζικούς του λογαριασμούς έχει φτάσει στα 46 εκατ. δολάρια.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έχει να επιλύσει πολλά προβλήματα ακόμη, μέχρι να δει τους πλούσιους χορηγούς του κόμματος να του δίνουν τις τραπεζικές επιταγές που ο ίδιος, επιθυμεί. Στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και δωρητές του Τραμπ εκφράζουν την ανησυχία τους για τη λειτουργία της προεκλογικής του εκστρατείας, που έχει στιγματιστεί από τα εσωτερικά οργανωτικά προβλήματα, τις διαμάχες μεταξύ των 30 περίπου πληρωμένων στελεχών, αλλά και τον ελλειπή μηχανισμό χρηματοδότησης από τη συλλογή χορηγιών. Στο πλαίσιο ανάληψης νέων πρωτοβουλιών διάσωσης της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ απέλυσε χθες τον διευθυντή της προεκλογικής του εκστρατείας, Κόρεϊ Λεβαντόφκσι, στον οποίο είχε αναθέσει την παρακολούθηση της συγκέντρωσης χρημάτων

Προγραμματισμός;

Το ζήτημα της οπλοκατοχής αποκτά κομβικό χαρακτήρα στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, ενώ οι δεσμοί της NRA με τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τονίζουν περισσότερο το συστημικό χαρακτήρα του κόμματος, που στάθηκε απέναντι στην προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ. Από την άλλη μεριά, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά, τη «στοχοποίησή του» από τον 20χρονο Βρετανό Μάικλ Στίβεν Σάντφορντ, ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε τη δολοφονία του. Η υπόθεση αυτή, μπορεί να του εξασφαλίσει δωρεάν προβολή στα αμερικανικά ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, εξέλιξη που έχει απόλυτη ανάγκη ο ίδιος, εξαιτίας του χαμηλού επίπεδου οικονομικής ρευστότητας της καμπάνιας του, σε σύγκριση με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της Χίλαρι Κλίντον.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος θα πρέπει επίσης να είναι προσεχτικός στην προσέγγισή του με την NRA, με δεδομένους τους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ της ένωσης αυτής και του πυρήνα της λήψης αποφάσεων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς μπορεί να προκληθεί ένας νέος πόλος αστάθειας μεταξύ του ίδιου και τον κύκλων που δε βλέπουν με καλό μάτι την προεδρική υποψηφιότητά του.

Στην πορεία του προεκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ γίνεται ξεκάθαρο ότι η Κλίντον είχε καλύτερο προγραμματισμό, κυρίως στον οικονομικό τομέα, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση της οικονομικής ρευστότητας που έχει σήμερα και είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνέχιση της προεκλογικής εκστρατείας της, με δυναμικά χαρακτηριστικά και πολιτική στόχευση.

Πηγή: newsbeast.gr