Καμμένος - Τσίπρας συμφώνησαν σε όλα για τον εκλογικό νόμο

Gazzetta team
Καμμένος - Τσίπρας συμφώνησαν σε όλα για τον εκλογικό νόμο
Με την συνάντηση που έχει με τον κυβερνητικό εταίρο του, Πάνο Καμμένο, άρχισαν τα ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με αντικείμενο την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Με την συνάντηση που είχε με τον εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό, Πάνο Καμμένο, άρχισαν τα ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με αντικείμενο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ τάχθηκε υπέρ ενός αναλογικότερου εκλογικού νόμου -αφήνοντας να εννοηθεί ότι προτιμά την ύπαρξη μπόνους, έστω και μικρότερου, υπέρ του πρώτου κόμματος- αλλά με τη διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή «για ευνόητους λόγους».

Ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι υπάρχουν περιθώρια σύγκλησης και με τα άλλα κόμματα, μόπως για παράδειγμα στην καθιέρωση της ψήφου από τα 17 ή την ψήφο των ομογενών.

Αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, τάχθηκε υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

«Επιχείρηση: αλλαγή ατζέντας» από το Μέγαρο Μαξίμου

Η έναρξη του κύκλου συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει προφανή στόχευση: να δείξει ότι ο πρωθυπουργός ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων, αλλά ταυτόχρονα να "αλλάξει την ατζέντα". Δηλαδή τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία αρχίζει να βιώνει την σκληρότητα των μέτρων που περιλαμβάνονται στο τρίτο Μνημόνιο που υπεγράφη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και έρχονται στο προσκήνιο και οι σκληρές αλλαγές στα εργασιακά από τον προσεχή Σεπτέμβριο, το Μέγαρο Μαξίμου ξεκινά έναν διάλογο για θεσμικές αλλαγές τόσο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος όσο και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς με αμφίβολα -ωστόσο- πολιτικά αποτελέσματα καθώς το κλίμα μεταξύ του κυβερνητικού συνασπισμού και των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι τεταμένο.

Τα ραντεβού του πρωθυπουργού με τους άλλους αρχηγούς:

Με τον ΓΓ του ΚΚΕ, κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, την Πέμπτη 23/6 στις 12 το μεσημέρι.
Με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά, την Πέμπτη 23/6 στις 4.00μμ
Με τον Πρόεδρο της ΝΔ, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πέμπτη 23/6 στις 6.00μμ
Με τον επικεφαλής του "Ποταμιού" κ. Σταύρο Θεοδωράκη, την Παρασκευή 24/6 στις 10πμ
Με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη, την Παρασκευή 24/6 στις 12 το μεσημέρι.

Η άλυτη εξίσωση του εκλογικού νόμου

Στο θέμα του εκλογικού νόμου η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύστημα απλής αναλογικής, όπως διαμορφώθηκε από την τελευταία Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, κινείται σε δύο κατευθύνσεις: προς τον κομματικό μηχανισμό που πιέζει για την καθιέρωση της απλής αναλογικής καθώς κυβερνητικά στελέχη όπως ο Ν. Βούτσης, ο Κ. Πουλάκης και ο Π. Σκουρλέτης έχουν τοποθετηθεί δημόσια για την κατάργηση του μπόνους.

Ο Πρωθυπουργός ξεκινά από μία βάση συμφωνίας με το κόμμα που κάνει λόγο για σύστημα απλής αναλογικής προσπαθώντας να εξευμενίσει το κομματικό κοινό που εκτιμά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις με την ψήφιση του 3ου Μνημονίου και πιέζει για να μην υποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από βασικές θέσεις και αρχές της Αριστεράς που αφορούν το πεδίο των θεσμικών αλλαγών.

Επί της ουσίας όμως το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την θέση του κόμματος για απλή αναλογική χωρίς μπόνους για το πρώτο κόμμα, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο για έναν συμβιβασμό με τα άλλα κόμματα που θα περιλαμβάνει ένα μικρότερο μπόνους για τον νικητή των εκλογών με στόχο να πετύχει την θετική ψήφο 200 βουλευτών.

Η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης ακολουθώντας την τακτική της …δημιουργικής ασάφειας προωθεί σύστημα απλής αναλογικής λόγω ιδεολογικών καταβολών αλλά επί της ουσίας προσβλέπει να ανακόψει την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία δημιουργώντας αναχώματα σε έναν ενδεχόμενο σχηματισμό κυβέρνησης είτε με αυτοδυναμία είτε με συνεργασία με άλλες δυνάμεις.

Η κυβερνητική πρόταση απευθύνεται και προς τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα σε μία προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να δείξει ότι επιθυμεί την συναίνεση κυρίως με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ανήκουν στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Λίγες μέρες όμως πριν συναντηθεί με τον Κ. Μητσοτάκη ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης και ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά τονίζει ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό παρά το γεγονός ότι θα προσέλθει ο Κ. Μητσοτάκης στην συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρόεδρος του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης ξέκοψε κάθε πιθανότητα να υπερψηφίσει την πρόταση για εκλογικό νόμο της κυβέρνησης με την συνέντευξή του στο TheTOC.gr και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά όπως και ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος τάσσονται υπέρ ενός αναλογικότερου συστήματος αλλά περιμένουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να τοποθετηθούν.

Μόνο ο Βασίλης Λεβέντης δείχνει ότι βρίσκεται κοντά στην κυβερνητική πρόταση αλλά δεν συμφωνεί με το σπάσιμο των περιφερειών.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι μαγικός αριθμός των 200 είναι δύσκολο να επιτευχθεί με αποτέλεσμα το Μαξίμου να προσδοκά κυρίως πολιτικά οφέλη από την συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.

Οι 153 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού αναζητούν 47 συμμάχους στην βουλή για να περάσουν τις αλλαγές που θα ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές.

Στην απίθανη περίπτωση που ακόμα και όλα τα κόμματα της Κεντροαριστεράς κατέληγαν σε κοινή πρόταση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι εφικτό το αποτέλεσμα των 200 βουλευτών αφού η ΔΗΣΥ (16), το Ποτάμι(10) και η Ένωση Κεντρώων (9) μαζί έχουν 35 βουλευτές. Μόνο με την βοήθεια της Χρυσής Αυγής θα μπορούσε – σε αυτήν την περίπτωση – θα μπορούσαν να ξεπεράσουν όλοι μαζί τους 200 αν και το συγκεκριμένο σενάριο, ανήκει στην σφαίρα της ….πολιτικής φαντασίας.

Σχέδιο «Δούρειος Ιππος» για τη ΝΔ

Αλλά και το πεδίο της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι θολό όσον αφορά τα ουσιαστικά πολιτικά αποτελέσματα που προσδοκά η κυβέρνηση. Αγκάθι αποτελούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις οποίες συζητείται έντονα στον ΣΥΡΙΖΑ να τεθούν ως ένα από τα ερωτήματα ενός πιθανού δημοψηφίσματος. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βάλει φωτιές στην ΝΔ και να εκφραστούν δημόσια οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι Καραμανλικοί υποστηρίζουν την εκλογή της ψήφισης του ΠτΔ από τον λαό προσβλέποντας στην επιστροφή του Κ. Καραμανλή στην πολιτική και το Μ. Μαξίμου κλείνει για μία ακόμη φορά το μάτι στην καραμανλική ΝΔ. Ακόμα και σε αυτό το πεδίο ΔΗΣΥ και Ποτάμι έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ διατηρώντας κοινό τόπο μόνο στην πρόθεση να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και να υπάρξουν θητείες για βουλευτές και υπουργούς.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση θα πάρει φωτιά όταν θα οριστικοποιηθεί η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα όπου σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.gr είναι πιθανό να αποφασιστεί η διεξαγωγή του με 5 θεσμικά ερωτήματα για τα τέλη του έτους, ή στις αρχές του 2017.

Πηγή: thetoc.gr