Tα δύο 24ωρα που κρίνουν το μέλλον της Βρετανίας

Gazzetta team
Tα δύο 24ωρα που κρίνουν το μέλλον της Βρετανίας
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και τα γραφεία στοιχημάτων δύο 24ωρα πριν από την κάλπη της αγωνίας στη Βρετανία που θα κρίνει το μέλλον της χώρας αλλά και της ΕΕ.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και τα γραφεία στοιχημάτων δύο 24ωρα πριν από την κάλπη της αγωνίας στη Βρετανία που θα κρίνει το μέλλον της χώρας αλλά και της ΕΕ. Η δραματική προειδοποίηση του Σόρος.

Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες δείχνουν ότι η υποστήριξη για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακτήσει κάποιο έδαφος μετά από τη δολοφονία της Τζο Κοξ η οποία είχε ταχθεί υπέρ της ΕΕ, αλλά μια τρίτη δημοσκόπηση έδειξε ότι οι υποστηρικτές του αποκαλούμενου "Brexit" προηγούνται με απόσταση αναπνοής. Μεθαύριο Πέμπτη οι Βρετανοί αποφασίζουν για το αν θα αφήσουν την ένωση στην οποία προσχώρησαν το 1973, μια απόφαση που θα έχει μακροπρόθεσμες οικονομικές και πολιτικές συνέπειες για τη Βρετανία και όλη την Ευρώπη. Νωρίτερα χθες, ενώ κέρδιζε έδαφος η εκτίμηση ότι η Βρετανία θα μείνει στην ΕΕ, η αγγλική στερλίνα σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερίσια άνοδο των τελευταίων επτά χρόνων.

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ότι μια έξοδος από την Ε.Ε θα τους κάνει πιθανότατα φτωχότερους λέει στο ΤΟC ο καθηγητής του LSE Thomas Sampson.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ORB στην εφημερίδα Daily Telegraph, υπέρ της παραμονής τάσσεται το 53% των Βρετανών, 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ το 46% να τάσσεται κατά, μια πτώση 3 μονάδων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του οργανισμού κοινωνικής έρευνας NatCen ο οποίος χαίρει γενικής εκτίμησης, η υποστήριξη για την παραμονή βρίσκεται στο 53% ενώ για την αποχώρηση στο 47%. Αντίθετα, όμως, μια σφυγμομέτρηση που έγινε στο διαδίκτυο από την εταιρεία YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Times έδειξε ότι προηγούνται όσοι θέλουν το Brexit με ποσοστό 44%, μια άνοδος μιας μονάδας, ενώ αυτοί υπέρ της παραμονής βρίσκονται στο 42%, μια πτώση δύο ποσοστιαίων μονάδων. Η σφυγμομέτρηση αυτή έγινε το Σαββατοκύριακο μετά τη δολοφονία της Κοξ. Πριν από τον θάνατό της, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η κοινή γνώμη έτεινε προς την αποχώρηση από την ΕΕ με μεγαλύτερα ποσοστά.

Bets: Ανεβαίνει συνεχώς το Bremain

Οι πιθανότητες να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν στο 78% τη Δευτέρα, από 60 - 67% που ήταν την Παρασκευή, σύμφωνα με το διαδικτυακό γραφείο στοιχημάτων Betfair. Αξίζει αν σημειωθεί ότι το ίδιο ποσοστό ήταν στο 74,6% νωρίς το πρωί της Δευτέρας και στην συνέχεια κατεγράφη η νέα άνοδος κατά 3,4 μονάδες.

Το γραφείο William Hill ανακοίνωσε πως προσφέρει πιθανότητες 1/5 για το Remain, πράγμα που σημαίνει πως δίνει 83% πιθανότητες στο να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ.

Ο Γκρέιαμ Σαρπ, εκπρόσωπος του William Hill δήλωσε ότι «δεν είναι ασυνήθιστο στη διάρκεια της εκστρατείας να βλέπουμε ξαφνικές εναλλαγές προς τη μία ή την άλλη πλευρά, και παρόλο που οι περισσότεροι βάζουν σήμερα τα χρήματά τους στο Remain, πήραμε ένα στοίχημα 5.000 λιρών για το Leave».

Η προειδοποίηση του Σόρος

Στο μεταξύ, ο Τζορτζ Σόρος, ο δισεκατομμυριούχος ο οποίος στοιχημάτισε έναντι της στερλίνας το 1992, είπε ότι η ψήφος για έξοδο θα δρομολογούσε μια μεγαλύτερη υποτίμηση στο νόμισμα της Βρετανίας και θα προκαλούσε τρικυμία μεγαλύτερη από την πτώση της "Μαύρης Τετάρτης", όταν ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αποσύρει το νόμισμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισµό Συναλλαγµατικών Ισοτιµιών (ERM).

Χρηματιστήριο: Βελτιώνεται το κλίμα

Τα δικά της στοιχήματα βάζουν οι χρηματοοικονομικές αγορές, οι οποίες με όλο και περισσότερη σιγουριά αντιδρούν θετικά, βλέποντας ότι η τάση αυξάνεται υπέρ της παραμονής στην Ενωση.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου από την αρχή της συνεδρίασης κατέγραφε άνοδο πάνω από 3%, καθώς οι επενδυτές φαίνονται πιο αισιόδοξοι ότι το Brexit μπορεί να αποφευχθεί. Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε τελικά στο +3,04% στις 6.204 μονάδες.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη κατά 3,43% ενισχύθηκε ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.340,76 μονάδες και κατά 3,43% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.962,02 μονάδες.

Ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε κέρδη 3,41% στις 8.647,10 μονάδες και ο FTSE MIB του Μιλάνου κατέγραψε άνοδο 2,54% στις 17.353,45 μονάδες.

Επίσης η ισοτιμία της στερλίνας αυξήθηκε, καθώς η χρηματοοικονομικές αγορές έβαλαν στην άκρη, τουλάχιστον προσωρινά, τις ανησυχίες τους.
Σε πολιτικό πεδίο, με αφορμή τη δολοφονία της πολιτικού Τζο Κοξ, το στρατόπεδο του Bremain κέρδισε σήμερα έναν υποστηρικτή από το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα του οποίου τα στελέχη εμφανίζονται διχασμένα στο δημοψήφισμα. Η πρώην υπουργός και συμπρόεδρος του Κόμματος Σαγίντα Βάρσι κατηγόρησε την εκστρατεία υπέρ του Brexit ότι διαδίδει ψέματα, μίσος και ξενοφοβία, ανακοινώνοντας ότι αλλάζει στρατόπεδο και τάσσεται πλέον υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ένωση.

Η Βάρσι, που διετέλεσε υπουργός στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον μέχρι το 2014, κατηγόρησε την εκστρατεία "Vote Leave" υπέρ της αποχώρησης ότι υπαινίσσεται λανθασμένα πως αν η χώρα παραμείνει στην ΕΕ στο εγγύς μέλλον θα κατακλυστεί από Τούρκους και Σύρους πρόσφυγες. "Είμαστε έτοιμοι να λέμε ψέματα, να διαδίδουμε το μίσος και την ξενοφοβία απλώς και μόνο για να κερδίσουμε μια εκστρατεία; Για μένα αυτό ξεπερνάει τα όρια" είπε στην εφημερίδα The Times.

"Δεν θέλω το στρατόπεδο του Leave να κυβερνά αυτή τη χώρα και δεν θέλω τα μηνύματα που προέρχονται από αυτό να συνιστούν το θεμέλιο του είδους της Βρετανίας στην οποία θέλω να ζήσω και να μεγαλώσω τα παιδιά μου", συνέχισε.

Οι εκπρόσωποι της επίσημης εκστρατείας Vote Leave αντιμετώπισαν μάλλον απαξιωτικά την αλλαγή του στρατοπέδου της Βάρσι, σημειώνοντας ότι δεν θυμούνται η πολιτικός να είχε ενταχθεί ποτέ σ' αυτήν. Η ίδια η Βάρσι είπε ότι δεν έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκστρατεία, όμως ανέκαθεν τασσόταν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.

Το βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών της εξόδου είναι ότι η Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να ελέγξει τα επίπεδα της μετανάστευσης όσο παραμένει εντός της ΕΕ ενώ η εκστρατεία υπέρ της παραμονής επισημαίνει τους οικονομικούς κινδύνους που κρύβει για τη χώρα ένα ενδεχόμενο Brexit.
Τουσκ: Κίνδυνοι για ολόκληρη τη ΔύσηΟ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε τη Δευτέρα έκκληση στους βρετανούς ψηφοφόρους, καλώντας τους να επιλέξουν στο δημοψήφισμα της Πέμπτης να παραμείνουν στην ΕΕ, λέγοντας πως το Brexit θα εξασθενούσε όχι απλώς την Ευρώπη, αλλά τον δυτικό κόσμο.

"Θα ήθελα να απευθυνθώ στους βρετανους πολίτες εκ μέρους, είμαι βέβαιος γι' αυτό, σχεδόν όλων των Ευρωπαίων και των ευρωπαίων ηγετών: Μείνετε μαζί μας", δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στην Πορτογαλία ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας.

"Χωρίς εσάς, θα καταστεί ασθενέστερη όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά ολόκληρη η δυτική κοινότητα. Μαζί θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις ολοένα και πιο δύσκολες προκλήσεις του μέλλοντος"."Με κανέναν τρόπο δεν υποβαθμίζουμε τα οικονομικά κόστη που θα συνοδεύσουν το Brexit", δήλωσε. "Δεν έχω ωστόσο αμφιβολία ότι είμαστε ήδη προετοιμασμένοι για την ημέρα μετά το δημοψήφισμα".

"Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, πρέπει να εξετάσουμε επισταμένα το μέλλον της Ένωσης", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. "Θα ήμασταν ανόητοι αν αγνοούσαμε ένα τέτοιο προειδοποιητικό σήμα όπως το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν κι άλλα σήματα δυσαρέσκειας από την Ένωση που έρχονται απ' όλη την Ευρώπη, όχι μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο".


Δεκα νομπελίστες προειδοποιούν για το Brexit

Σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσουν τους Βρετανούς ψηφοφόρους, 10 νομπελίστες της Οικονομίας, έγραψαν στην εφημερίδα The Guardian για να προειδοποιήσουν για τις επιπτώσεις μιας αποχώρησης της Βρετανίας.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Σίτι του Λονδίνου ετοιμάζεται για μια εβδομάδα αστάθειας στις συναλλαγές. Οι χρηματιστές ετοιμάζονται να περάσουν τις πρώτες ώρες της Παρασκευής εκτελώντας παραγγελίες των επενδυτών, καθώς τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φθάνουν περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (τοπική ώρα). Μερικές πηγές στο Σίτι προειδοποιούν πως οι χρηματιστηριακές συναλλαγές μπορεί να σημειώσουν κάθετη πτώση ή να ανοίξουν πολύ χαμηλότερα, σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit.

Άλλοι ωστόσο πιστεύουν πως το αποτέλεσμα μπορεί να επιδράσει κατευναστικά, έπειτα από μια περίοδο αβεβαιότητας. Ο Τζάσπερ Λόλερ, αναλυτής αγοράς στον ιστότοπο CMC Markets λέει πως "η γνώση των αποτελεσμάτων θα ηρεμήσει τα νεύρα".


Χριστόφορος Πισσαρίδης: Αλυσιδωτές οι αντιδράσεις

Ένας από τους νομπελίστες που υπογράφουν την επιστολή, ο καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, με έδρα το London School of Economics, είπε στην Guardian πως η αβεβαιότητα προκαλεί μείωση των επενδύσεων και πλήττει τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Προειδοποίησε επίσης πως η ψηφοφορία, που διεξάγεται στην αρχή του βρετανικού καλοκαιριού, θα προκαλέσει υποτίμηση της στερλίνας που θα καταστήσει ακριβότερες τις διακοπές. Η ισοτιμία της στερλίνας ενδέχεται να σημειώσει πτώση από το σημερινό επίπεδο του 1,42 δολαρίου, στο 1,20 δολάριο, και να εξισωθεί με το ευρώ, από το 1,27 ευρώ που είναι τώρα.


Πηγή: thetoc.gr