«Μίλησε» το κινητό του Αιγύπτιου που πυροβολήθηκε στα Εξάρχεια

Gazzetta team
«Μίλησε» το κινητό του Αιγύπτιου που πυροβολήθηκε στα Εξάρχεια
Πολλά SMS στην ελληνική γλώσσα, βρήκαν οι αστυνομικοί στα δύο κινητά τηλέφωνα, που είχε στην κατοχή του ο 36χρονος Αιγύπτιος που δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια.

«Βάλε τα λεφτά για να μην έχουμε πρόβλημα με την αστυνομία», «Αυτά που κάνεις με τα μαχαίρια κόψτα θα σου κάνουν μήνυση», «Πρόσεξε μην κάνεις μ……. με τα μαχαίρια», «Ήδη ένας πήγε σε αστυνομικό τμήμα και έδωσε 100 ευρώ, γιατί το αδίκημα είναι κατ’ έγκληση, και θα κάνει μήνυση», «Είναι έξω από το σπίτι η αστυνομία».

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα μηνύματα SMS, στην ελληνική γλώσσα, τα οποία είχε δεχθεί σε ένα από τα δύο κινητά τηλέφωνα, που είχε στην κατοχή του ο 36χρονος Αιγύπτιος, θύμα της εκτέλεσης που εξελίχθηκε το πρωί της 7ης Ιουνίου στα Εξάρχεια. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν να εντοπίσουν τον αποστολέα αυτών των μηνυμάτων και φυσικά να δώσουν ερμηνεία στο περιεχόμενο.

Αυτά τα μηνύματα και δεκάδες άλλα εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς, που επιχειρούσαν να διαπιστώσουν τις τελευταίες κλήσεις για να δουν αν είχε δεχθεί κάποιο τηλεφώνημα-«παγίδα», το οποίο τον είχε κάνει να βγει στιγμιαία και με πρόχειρα ρούχα στον δρόμο.

Αυτά τα δεδομένα υπήρχαν στο κινητό του μάρκας Nokia, ενώ το δεύτερο μάρκας iPhone δεν μπόρεσαν να το ανοίξουν οι αστυνομικοί και το έστειλαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου μαζί με τρία ακόμη κινητά τηλέφωνα, που εντοπίστηκαν στο σπίτι του στην οδό Ερεσού, να γίνει προσπάθεια ανάσυρσης των δεδομένων επικοινωνίας του κατόχου.

Οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση έχουν συλλέξει δύο μαρτυρίες, οι οποίες αναφέρουν ότι εκτός από τους δράστες της εκτέλεσης υπήρχαν στον τόπο της δολοφονίας και «επιτηρητές»… ασφαλείας. Ένας αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει ότι είδε τον δολοφόνο να πυροβολεί αρχικά πάνω από την μοτοσυκλέτα, ενώ ένας δεύτερος ότι βλέπει το ίδιο άτομα να πυροβολεί το θύμα από κοντινή απόσταση.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δίνουν 60% να πρόκειται για «μαφία» ναρκωτικών των Εξαρχείων και 40% τρομοκρατία και «εκδικητές της πλατείας», πίσω από την εκτέλεση του 36χρονου Αιγύπτιου, εκτός αν υπήρξε «συναπόφαση απόσυρσής» του.

Η «επιθυμία» του δράστη να εξοντώσει το θύμα του αναδείχθηκε από την βαλλιστική εξέταση, όπου διαπιστώνεται ότι ο δράστης χρησιμοποίησε δεύτερο όπλο όταν το πρώτο έπαθε εμπλοκή, και από την νεκροτομή της ιατροδικαστού κας Χριστίνας Τσάκωνα.

Διαπίστωσε τρία διαμπερή τραύματα στην κροταφική χώρα και στους δύο βραχίονες των χεριών, τα οποία ενδεχομένως να προήλθαν από μία σφαίρα στην προσπάθεια του θύματος να καλυφθεί από τα πυρά του δράστη. Η κα. Τσάκωνα εντόπισε και τέσσερα τυφλά τραύματα. Το ένα στην άνω βρεγματική χώρα (0,38 ΜΜSpecial), δεξιά οσφυϊκή λεκάνη (6,35 ΜΜ), αριστερό γλουτό (0,38 ΜΜ Special), αριστερό πλάγιο θωρακικό τοίχωμα (6,35 ΜΜ).

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αξιολογώντας τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης του «άθικτου» φυσιγγίου, του κάλυκα και των βολίδων στο κορμί του θύματος, κάνουν λόγο για εκτέλεση με δύο όπλα και χαριστική βολή από τον δράστη.

Η σφαίρα αλλά και ο κάλυκας που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος προέρχονται από πιστόλι των 6,35 ΜΜ. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι με το πιστόλι των 6,35ΜΜ ο δράστης πυροβόλησε μία φορά το θύμα αρχικά στην λεκάνη, το όπλο υπέστη εμπλοκή, όπλισε ξανά με την σφαίρα να πέφτει κάτω, πυροβόλησε με το ίδιο όπλο μία ακόμη φορά στο στήθος, το οποίο υπέστη ξανά εμπλοκή.

Αμέσως έβγαλε δεύτερο όπλο, περίστροφο των 0,38 ΜΜ Special και πυροβόλησε εναντίον του 36χρονου, τουλάχιστον 4 φορές ακόμη. Μία από τις βολές, μοιάζει να έχει χαρακτήρα «χαριστικής» βολής καθώς δόθηκε από μικρή απόσταση στο κεφάλι του θύματος προκαλώντας τυφλό τραύμα.

Ειδικοί στα όπλα, κάνουν λόγο για οπλισμό των «παππούδων», που συνήθιζαν να έχουν τέτοια όπλα, εξαιρετικά παλιού τύπου διαμετρήματα, που δύσκολα χρησιμοποιούν μέλη αλβανικής ή ρωσικής μαφίας. Όπως και να έχει ο εκτελεστής φαίνεται να ήταν αποφασισμένος να σκοτώσει, είχε δεύτερο όπλο, και δεν δίστασε να το χρησιμοποιήσει όταν το πρώτο έπαθε εμπλοκή.

Οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο ο 36χρονος να δέχθηκε τηλεφώνημα-«παγίδα» από κάποιον ο οποίος τον προσέλκυσε προκειμένου να βγει από το σπίτι του στην οδό Ερεσού. Το θύμα φορούσε πρόχειρα ρούχα, πήρε μόνο τα δύο κινητά και τα κλειδιά του, δείγμα ότι πήγαινε κάπου κοντά.

Την ίδια ώρα οι αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση διαπιστώνουν ότι το θύμα δεν είχε συλληφθεί ποτέ για εμπόριο ναρκωτικών, παρά μόνο το 2014, όταν προσπάθησε να δώσει μικροποσότητα ναρκωτικών σε φίλο του που ήταν στο κρατητήριο του Τμήματος Ασφαλείας Ρέντη, ενώ δεν φαίνεται να προκύπτει ούτε πληροφοριακά πως ασχολείται με διακίνηση ναρκωτικών. Η εκδοχή ξεκαθαρίσματος λογαριασμών από διακινητές ναρκωτικών της μαφίας των Εξαρχείων αποτελεί ένα ενδεχόμενο που ερευνάται, ωστόσο τα νέα στοιχεία φαίνεται πως το αποδυναμώνουν σε έναν βαθμό.

Οι αστυνομικοί διαπιστώνουν πληροφοριακά πως ο «Χαμπίμπι», όπως φαίνεται να ήταν το ψευδώνυμό του, είναι το θύμα, που είχε διαφορές με κάποιους Αλβανούς. Το 2013 είχε συλληφθεί όταν σε έλεγχο στην περιοχή των Πετραλώνων είχε στην κατοχή του έναν σουγιά. Το 2014 συνελήφθη όταν προσπάθησε να περάσει ναρκωτικά στο κρατητήριο του Τμήματος Ασφαλείας στου Ρέντη, όπου κρατούνταν ένας στενός του φίλος.

Το 2015 σε έλεγχο στο Τμήμα Ασφάλειας Δραπετσώνας, συνελήφθη γιατί εκκρεμούσε σε βάρους του καταδικαστική απόφαση 19 μηνών για επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Σε αυτές τις συλλήψεις και προσαγωγές είχε δώσει ως τρία επώνυμα Alesh ή Ahmed ή Mohamed και ονόματα Mohammed ή Mohamed ή Ahmed.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν η εκτέλεση να προήλθε από κυκλώματα ναρκωτικών, αλλά ενδεχομένως «εξυπηρετούσε» και άλλους… χώρους.

Εξετάζοντας κείμενο μέλους του Ρουβίκωνα και κατάληψης κτιρίου της πλατείας, στο οποίο προέβαινε σε καταγγελίες για τις επιθέσεις ενός ναρκέμπορου με το προσωνύμιο «Χαμπίμπι», οι αστυνομικοί αναμένεται να τον καλέσουν να δώσει κατάθεση σχετικά με το πρόσωπο της καταγγελίας του.

Οι αστυνομικοί ερεύνησαν το σπίτι του θύματος στην οδό Ερεσού στα Εξάρχεια και βρήκαν ένα πιστόλι Ζοράκι (μετασκευασμένο αεροβόλο όπλο σε χρηστικό), ένα όπλο-ρέπλικα, μία χατζάρα, τρία κινητά τηλέφωνα, σημειώσεις στα αραβικά, κάρτες sim, δύο αιγυπτιακά διαβατήρια με το όνομα και τη φωτογραφία του και ένα ελληνικό διαβατήριο με στοιχεία άλλου ατόμου.

Την ώρα της εκτέλεσής του είχε πάνω του ακόμα δύο κινητά τηλέφωνα (ένα I-phone και ένα Nokia), τα οποία όπως και τα υπόλοιπα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. για να βρεθούν τυχόν αξιοποιήσιμες επικοινωνίες του.

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι το διαμέρισμα στην οδό Ερεσού το θύμα το είχε νοικιάσει πριν από περίπου 4 μήνες, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με μαρτυρίες που έχουν συλλέξει, είχε οικονομικά προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως σχετίζονται με «απόσυρση» του από κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, τα αρχηγικά μέλη του οποίου ήταν δυσαρεστημένα με την «συμπεριφορά και απόδοσή» του.

Αναμένονται τα αποτελέσματα της εξερεύνησης κλιμακίων των εγκληματολογικών εργαστηρίων στο διαμέρισμα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευρήματα παρουσίας και άλλων ατόμων σε αυτό.

Πηγή: thetoc.gr