FAZ: Ο... Pasok-Killer Τσίπρας και ο Ιγκλέσιας που θέλει να του μοιάσει

Gazzetta team
FAZ: Ο... Pasok-Killer Τσίπρας και ο Ιγκλέσιας που θέλει να του μοιάσει
Τα πάνω κάτω στην Ισπανία ενόψει εκλογών: οι αριστεροί Podemos («Μπορούμε») δηλώνουν σύγχρονοι σοσιαλδημοκράτες και απειλούν την κυριαρχία των σοσιαλιστών (PSOE) στον χώρο της Αριστεράς.

Αυτό τουλάχιστον εκτιμά, με εμφανή ανησυχία, η συντηρητική Frankfrter Allgemeine Zeitung σε εκτενή ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: "Με τη γνωστή έλλειψη συστολής που τον διακρίνει, ο υποψήφιος των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας έχει ήδη αυτοανακηρυχθεί Líder (ηγέτης) της νέας σοσιαλδημοκρατίας. Και δεν είναι απίθανο να του βγει όντως το προσπέρασμα από αριστερά".

Σε αυτήν την περίπτωση, ο Ιγκλέσιας με τους αριστερούς Podemos ("Μπορούμε") θα κέρδιζε τη δεύτερη θέση στις εκλογές μετά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ξεπερνώντας ωστόσο το παλαιότερο πολιτικό κόμμα της Ισπανίας, τους Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεζ. Και μετά; "Εάν ο τελών χρέη πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι δεν καταφέρει και πάλι να σχηματίσει πλειοψηφία στη Βουλή- γιατί δεν θα θέλει ή δεν θα μπορεί να τον στηρίξει το αστικό-φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos και επίσης γιατί δεν θα θέλουν να επιδείξουν ανοχή στους δεξιούς οι σοσιαλιστές- τότε πράγματι ο επόμενος πρωθυπουργός θα μπορούσε να λέγεται Πάμπλο Ιγκλέσιας" γράφει η Frankfurter Allgemeine. Σε αυτήν την περίπτωση προφανώς θα αναλάμβανε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο σοσιαλιστής Σάντσεζ.

Αυτό θα ήταν ένα αντίστροφο "πορτογαλικό σενάριο" σημειώνει η γερμανική εφημερίδα: "Στη γειτονική χώρα κυβερνά εδώ και μισό χρόνο μία σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, η οποία στηρίζεται από δύο πράσινα-κομμουνιστικά-μαϊοιστικά κόμματα. Αντιθέτως στην Ισπανία οι Podemos θα κυριαρχούσαν. Οι εταίροι στη βόρεια Ευρώπη- περιλαμβανομένων των Γερμανών- αισθάνονται ανατριχίλα μπροστά σε αυτό το ιβηρικό πανόραμα με τις απροσδιόριστες συνέπειες για την οικονομική σταθερότητα, το κρατικό χρέος και το έλλειμμα του προϋπολογισμού, καθώς και το ευρώ και τη συνοχή της ευρωζώνης" υποστηρίζει η Frankfurter Allgemeine.

Ο πρωθυπουργός Ιγκλέσιας και ο... «δολοφόνος του ΠΑΣΟΚ»

Η γερμανική εφημερίδα προχωρεί και σε μία σύγκριση με την Ελλάδα: Αν οι Podemos έκαναν κυβέρνηση με τους σοσιαλιστές, ο νέος πρωθυπουργός Ιγκλέσιας "θα μπορούσε να κάνει και στην Ισπανία αυτό που έχει ήδη κάνει στην Ελλάδα ο πολιτικός φίλος του και δολοφόνος του ΠΑΣΟΚ (Pasok-Killer) Αλέξης Τσίπρας" σημειώνει η Frankfurter Allgemeine, εννοώντας προφανώς ότι ο Αλέξης Τσίπρας κυριαρχεί πλέον στον χώρο της κεντροαριστεράς. Γιατί όμως να συναινέσει σε μία κυβέρνηση συνασπισμού ο σοσιαλιστής Σάντσεζ ως "δεύτερος";

Η ανάλυση της γερμανικής εφημερίδας δίνει την εξής απάντηση: "Θα κυνηγούσε οποιοδήποτε κορυφαίο πόστο και γι αυτό είναι πιθανό να δεχόταν ακόμη και δεύτερο ρόλο πίσω από τον πολύ πιο ευφυή και πολύ πιο αδίστακτο Ιγκλέσιας, προκειμένου να απομακρύνει από την εξουσία το απαίσιο- καθότι διεφθαρμένο κατά τη γνώμη του- Λαϊκό Κόμμα".

Το προεκλογικό πρόγραμμα των Podemos, γράφει η γερμανική εφημερίδα, προβλέπει ανάκληση των μεταρρυθμίσεων και των περικοπών της κυβέρνησης Ραχόι, υψηλότερο κρατικό προϋπολογισμό και νέα χρέη. "Όποιος ρωτάει με σκεπτικισμό τί θα έλεγαν οι Βρυξέλλες για όλα αυτά, παίρνει μία απάντηση με αυτοπεποίθηση: οι ευρωκράτες θα τα δεχτούν και θα δώσουν μεγαλύτερο τράτο στην Ισπανία, γιατί όπως και να το κάνουμε είναι too big to fail- σε αντίθεση με την πολύ μικρότερη Ελλάδα ή και την Πορτογαλία".

Πηγή: iefimerida.gr