«Θα τα πούμε στη Δικαιοσύνη», λέει τώρα ο Πολάκης (vid)

Gazzetta team
«Θα τα πούμε στη Δικαιοσύνη», λέει τώρα ο Πολάκης (vid)
Οργή δικαστικών και εισαγγελική παρέμβαση, μετά τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ότι «μεγάλη μερίδα των δικαστών είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρόντος ή του παρελθόντος». Τώρα λέει ότι οι δηλώσεις του «ερμηνεύονται υπό το πρίσμα της ολομέτωπης επίθεσης ΜΜΕ και αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση».

Επιμένει στην κριτική του για τους δικαστικούς λειτουργούς ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος επανέρχεται στο θέμα των παραδικαστικών κυκλωμάτων με ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής και αφού είχε προηγηθεί η οργισμένη αντίδραση των δικαστών και η παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Πολάκης αναφέρει αρχικά: «Τιμώ κάθε δικαστικό και οποιονδήποτε άλλο δημόσιο λειτουργό, ο οποίος με έντιμο τρόπο, σε δύσκολες συνθήκες, κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του».

Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι οι δηλώσεις του «ερμηνεύονται υπό το πρίσμα της ολομέτωπης επίθεσης ΜΜΕ και αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση» και διευκρινίζει ότι αυτές «αναφέρονταν σε καταστάσεις που ανακαλύπτω καθημερινά, στο χώρο της Υγείας, και οι οποίες, παρά το ότι είχαν γίνει καταγγελίες, ή δεν ερευνήθηκαν ή καθυστερούν για χρόνια ή χάθηκαν στο δρόμο».

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δήλωσε:

«Τιμώ κάθε δικαστικό και οποιονδήποτε άλλο δημόσιο λειτουργό, ο οποίος με έντιμο τρόπο, σε δύσκολες συνθήκες, κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του.

Τούτη η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η δικαιοσύνη έχει αναπνεύσει και δρομολογεί τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών σε υποθέσεις, οι οποίες διαρκώς έρχονται στη δημοσιότητα.

Οι δηλώσεις μου αναφέρονταν σε καταστάσεις που ανακαλύπτω καθημερινά, στο χώρο της Υγείας και οι οποίες παρά το ότι είχαν γίνει καταγγελίες ή δεν ερευνήθηκαν ή καθυστερούν για χρόνια ή χάθηκαν στο δρόμο.

Άλλωστε υπάρχουν δημοσιευμένα αποτελέσματα ερευνών και πορίσματα για τη λειτουργία παραδικαστικών κυκλωμάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Επίσης είναι γνωστό ότι, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, έχουμε αποστείλει ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στους εισαγγελείς διαφθοράς, αρκετά πορίσματα ερευνών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), προς περαιτέρω διερεύνηση και απόδοση ευθυνών.

Δηλώνω ότι είμαι στη διάθεση της δικαιοσύνης για ότι χρειαστεί».

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έκανε λόγο για θεσμική εκτροπή του κ. Πολάκη και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως εγγυητή του πολιτεύματος να παρέμβει.

Ειδικότερα, η ΕΔΕ υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι ο κ. Πολάκης, «χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα», μίλησε για την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος, κάτι το οποίο «δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή».

Οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, σημειώνει η ΕΔΕ, «που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις».

Κατόπιν αυτών, η ΕΔΕ ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, «ο οποίος, ως εγγυητής του Πολιτεύματος, θα πρέπει να λάβει θέση», ενώ ο κ. Πολάκης «οφείλει ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους».

Και καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΕ: «Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη το δικαστικό σώμα που στέκεται πάντα φρουρός της διασφάλισης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των πολιτών».

Με ανακοίνωσή της, παράλληλα, η Ευτέρπη Κουτζαμάνη παρήγγειλε έρευνα με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, για να διαπιστωθεί αν έχουν βάση οι καταγγελίες που έγιναν από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Η έρευνα ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Δασούλα, προκειμένου να διακριβώσει τη βασιμότητα των καταγγελιών.

Παράλληλα, η κυρία Κουτζαμάνη παρήγγειλε στον κ. Δασούλα να διενεργήσει οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη κρίνει ο ίδιος αναγκαία.

Πηγή: protothema.gr