Άρειος Πάγος: Κατεπείγουσα έρευνα για τις δηλώσεις Πολάκη

Gazzetta team
Άρειος Πάγος: Κατεπείγουσα έρευνα για τις δηλώσεις Πολάκη
Η έρευνα ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Δασούλα προκειμένου να διακριβώσει τη βασιμότητα των καταγγελλομένων.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις δηλώσεις Πολάκη περί «εξαρτημένων» δικαστών - μελών σε παραδικαστικά κυκλώματα, διέταξε το μεσημέρι της Παρασκευής η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η έρευνα ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Δασούλα προκειμένου να διακριβώσει τη βασιμότητα των καταγγελλομένων.

Η εισαγγελική παραγγελία

«Προς
Τον κ. Δημήτριο Δασούλα
Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Σας διαβιβάζουμε φύλλα ηλεκτρονικού τύπου, στα οποία περιέχονται δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με τις οποίες «…….Υπάρχει μεγάλο θέμα με τη Δικαιοσύνη. Το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα, καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων, ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών – για να το πω κομψά - έχει δεσμεύσεις ή - για να το πω λιγότερο κομψά - είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος» και παρακαλούμε να ενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προς διακρίβωση της βασιμότητας των καταγγελλομένων. Επίσης να ενεργήσετε οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη ήθελε κριθεί αναγκαία.

H Eισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ευτέρπη Κουτζαμάνη».

Τι είπε ο Πολάκης

Σε εκδήλωση στο Περιστέρι αργά το βράδυ της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης τόνισε ότι "το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων".

Όπως είπε, «ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών -και πρέπει να μπει νέο αίμα σε αυτό το σώμα- για να το πω κομψά, έχει δεσμεύσεις ή για να το πω λιγότερο κομψά είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος».

Σημείωσε ακόμη πως η υπόθεση Μαυρίκου δεν φαίνεται να ήταν «και τόσο ατύχημα». Αναφερόμενος στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ ο αναπληρωτής Υπουργός τόνισε πως «το χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες για να λαδώνουν δημοσιογράφους και σάιτ με ελάχιστη επισκεψιμότητα προκειμένου να εξασφαλίζουν την εύνοιά τους».

Σκληρή απάντηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) ζητεί την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές «απαράδεκτες», όπως της χαρακτηρίζει, δηλώσεις που αποδίδονται στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη περί παραδικαστικών κυκλωμάτων, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, η ΕΔΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο κ. Πολάκης, «χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα» αναφέρθηκε στην ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος, κάτι το οποίο «δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή».

Οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, σημειώνει η ΕΔΕ, «που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις».

Έτσι, η ΕΔΕ ζητεί την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, «ο οποίος ως εγγυητής του Πολιτεύματος θα πρέπει να λάβει θέση», ενώ ο κ. Πολάκης «οφείλει ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους».

Τέλος, αναφέρει η ΕΔΕ: «Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη το δικαστικό σώμα που στέκεται πάντα φρουρός της διασφάλισης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των πολιτών».

Άδεισμα από Παρασκευόπουλο

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης κι εγώ προσωπικά εμπιστευόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη και το επίπεδο απονομής της και τους δικαστικούς λειτουργούς - τη συντριπτική τους πλειονότητα», υπογράμμισε το πρωί της Παρασκευής στη Βουλής ο Ν. Παρασκευόπουλος, «αδειάζοντας» τον Παύλο Πολάκη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όσα είπε ο κ. Πολάκης δεν συνδέονται με συγκεκριμένα πρόσωπα. Μου θυμίζει το δάσκαλό μου στη Νομική που έλεγε ότι η περιύβριση έχει σημασία όταν αντανακλά σε συγκεκριμένα πρόσωπα άρα να αποτελεί δυσφήμιση ή περιύβριση αλλιώς αποτελεί μία δήλωση δίχως νόημα ή είναι μία θεσμική κριτική».

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή επερώτησης βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τα τεκταινόμενα στον χώρο της Δικαιοσύνης, ο πρώτος επερωτών Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και έκανε λόγο για «μείζον πολιτικό θέμα το οποίο δημιουργείται όταν ένα μέλος της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι οι δικαστές δημιουργούν παρακυκλώματα και πρέπει να αντικατασταθούν. Τι θα κάνει ο κ. Πολάκης, τι θα ζητήσετε εσείς» είπε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης.

ΝΔ: Η δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ

«Υπουργός υβρίζει όλους τους δικαστές. Δεν παραιτείται, ούτε τον παραιτούν. Η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος

ΠΑΣΟΚ: Άλλη μια ωμή απόπειρα εκφοβισμού των δικαστών

«Το νέο παραλήρημα του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Πολάκη, αυτή τη φορά εναντίον των δικαστικών λειτουργών, επιτείνει το κλίμα αμφισβήτησης των δημοκρατικών θεσμών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:

«Ο χρόνος που ο κ. Πολάκης επέλεξε για να επιτεθεί στο δικαστικό σώμα, λίγες μόλις ώρες μετά την άρση της βουλευτικής του ασυλίας για παλαιότερες εκκρεμότητές του με τη Δικαιοσύνη, μόνο ως αθώα σύμπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί. Στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτε λιγότερο από άλλη μία προκλητική, ωμή απόπειρα εκφοβισμού των δικαστών με ισοπεδωτικές γενικεύσεις και σενάρια, χωρίς στοιχεία, για παραδικαστικό κύκλωμα.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξακολουθεί να παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι σκιών και απειλών στην καρδιά της δημοκρατίας μας. Με επιμελημένη "αφέλεια" και δήθεν δονκιχωτισμό, η Κυβέρνηση σκηνοθετεί μάχες με φανταστικούς εχθρούς προς δημιουργία εντυπώσεων, την ώρα που "κλείνει τα μάτια" στις πραγματικές εστίες διαφθοράς, όπου κι αν αυτές εντοπίζονται».

Ποτάμι: Δηλώσεις καφενειακού τύπου

«Ο κ. Πολάκης δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι είναι υπουργός. Με το γνωστό ύφος του ψευτόμαγκα συνεχίζει τις καφενειακού τύπου δηλώσεις. Επειδή οι καταγγελίες είναι πολύ βαριές, τον καλούμε να μιλήσει συγκεκριμένα και με στοιχεία», αναφέρει από την πλευρά του το Ποτάμι.

«Απ΄ όσα είπε ο υπουργός προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα για την κυβέρνηση: τι κάνει αν σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας, αυτόν της δικαιοσύνης, επικρατεί η ανομία; Πώς την ανέχεται; Τι έχει κάνει εδώ και ενάμιση χρόνο για την αντιμετώπιση του παραδικαστικού κυκλώματος που καταγγέλλουν οι υπουργοί της; Εκτός κι αν όλα αυτά είναι από τις γνωστές κουβέντες του αέρα, που είναι το αγαπημένο σπορ των υπουργών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», σημειώνει το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη.

Πηγή: thetoc.gr