Αλέξης Τσίπρας: Στρατηγικός στόχος η ανάκτηση της εργασίας μέχρι το 2021

Gazzetta team
Αλέξης Τσίπρας: Στρατηγικός στόχος η ανάκτηση της εργασίας μέχρι το 2021
«Η Ελλάδα το 2021 θα πρέπει να είναι μία κανονική χώρα με ανεργία όχι πολύ υψηλότερη από ό,τι στην Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός στην σκιά του βράχου της Ακρόπολης

Σε μία εκδήλωση στην σκιά του βράχου της Ακρόπολης με προφανή τον συμβολισμό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςπαρουσίασε το σχέδιό του για τη δίκαιη ανάπτυξη, σε μία προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας.

Η παραγωγή πλούτου και η δίκαιη διανομή του μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση της ανεργίας είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε την Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής, «όπως την οραματιζόμαστε να γιορτάζει το 2021 τα 200 χρόνια από την απελευθέρωσή της», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η πενταετία είναι χρόνος αρκετός για να σχεδιάσουμε αλλαγές και τομές, αλλά λίγος αν αφήσουμε τα πράγματα να περάσουν δίχως όραμα».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Πώς θα θέλαμε να είναι η Ελλάδα το 2021; Η ανάκτηση της κυριαρχίας και η έξοδος από την επιτροπεία είναι βασικοί στόχοι. Αυτά όμως δεν αρκούν αν δεν συνδυαστούν με τον μέγιστο εθνικό στόχο της ανάκτησης της εργασίας. Η Ελλάδα το 2021 θα πρέπει να είναι μία κανονική χώρα με ανεργία όχι πολύ υψηλότερη από ό,τι στην Ευρώπη. Στο επίκεντρο της στρατηγικής μας μπαίνει η δίκαιη ανάπτυξη που είναι ένα όραμα που δεν έχει σχέση με αυτό που εννοούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το δικό μας αναπτυξιακό όραμα δεν μπορεί να έχει σχέση με την νεοφιλελεύθερη δυστοπία. Για μας η ανάπτυξη σημαίνει την κινητοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας με στόχο μία επιχειρηματικότητα που θα δημιουργήσει βιώσιμες και αξιοπρεπώς αμοιβόμενες θέσεις εργασίας.

Το μέλλον του δημόσιου τομέα δεν είναι η περιθωριοποίησή του αλλά η αποκατάσταση του επιτελικού ρόλου του στην οικονομία. Αντιλαμβανόμαστε το κοινωνικό κράτος ως μοχλό της ανάπτυξης και όχι ως βαρίδι. Δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει βιώσιμη και δημοκρατική ανάπτυξη, που δεν εξαντλεί τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους, και ενσωματώνει το σύνολο της κοινωνίας στην οικονομική ζωή του τόπου».

Εκτεταμένη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο ΕΣΠΑ λέγοντας ότι «Συνδέουμε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ με τις προτεραιότητες του αναπτυξιακού νόμου. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ενεργοποιούνται οι προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ, ύψους 9 δις ευρώ» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι έχουμε πετύχει υπερδιπλάσια ποσοστά απορρόφησης πόρων. Μέχρι το τέλος του 2016 η απορρόφηση θα αγγίξει τα 3 δις ευρώ. «Είμαστε για πρώτη φορά πρώτοι στην απορροφητικότητα. Μέχρι το τέλος του έτους αθροιστικά υπάρχουν διαθέσιμα 6,75 δισ. ευρώ για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι παράλληλα επιδιώκουμε την αξιοποίηση των κονδυλίων του πακέτου Γιούνκερ.







Έχει σημασία να διαλύσουμε κάποιους μύθους για τη δημόσια περιουσία είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι το νέο Ταμείο αποσκοπεί στην επωφελή για το δημόσιο συμφέρον αξιοποίηση μακριά από τις λογικές ξεπουλήματος. Θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

-ο πρώτος πυλώνας αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου που παραχωρείται το πλειοψηφικό πακέτο

-ο δεύτερος αφορά την πώληση μειοψηφικών μεριδίων για συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών

-ο τρίτος αφορά την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων μέσω συμβάσεων παραχώρησης όπως τουριστικά ακίνητα και μαρίνες.

Χρειάζεται όμως είπε ο πρωθυπουργός ένα λειτουργικό και φιλικό στην επιχειρηματικότητα κράτος, γι αυτό δημιουργούμε ένα σύγχρονο και σαφές θεσμικό πλαίσιο, ένα νέο σύστημα αδειοδότησης επιχειρήσεων και διαδικασίες ταχείας απονομής της δικαιοσύνης.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην επανεκκίνηση των μεγάλων έργων λέγοντας ότι υπάρχει επιτάχυνση σε όλα τα κατασκευαστικά μέτωπα των αυτοκινητόδρομων. Επίσης είπε ότι τέσσερα χρόνια μετά την παύση των εργασιών στο μετρό Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση πέτυχε την επανεκκίνηση του έργου. Εντός του έτους θα δημοπρατηθεί το τμήμα της γραμμής τέσσερα του μετρό της Αθήνας, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Επίσης προχωρά ο σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ που θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018. Σημαντικό έργο, είπε, είναι η επέκταση του τραμ στο Κερατσίνι και τον Πειραιά.

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Προσπάθησα να περιγράψω όχι μόνο το όραμα αλλά και το σχέδιο για να επαναφέρουμε την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η ανάπτυξη δεν θα έλθει από μόνη της και αν δεν σχεδιαστεί σωστά δεν θα πιάσει τόπο όπως δεν έπιασε παλαιότερα τα χρόνια των ολυμπιακών αγώνων. Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης εμπεριέχει την σταδιακή ένταξη του παραγωγικού δυναμικού που σήμερα βρίσκεται στην γκρίζα ζώνη της ανεργίας. Όλα τα δρομολογημένα έργα ύψους 5 δις ευρώ στις κατασκευές και στην ενέργεια εξασφαλισμένης χρηματοδότησης μέχρι το 2021 θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία. Σε αυτά προστίθενται τα 6,75 δις από το τρέχον ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του έτους σε μικρομεσαίες καινοτομικές επιχειρήσεις. Ο αναπτυξιακός νόμος που προβλέπει επενδύσεις 13 δις ευρώ μέχρι το 2021».

Κλείνοντας είπε: «Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους ανθρώπους και τους φορείς της παραγωγής καταθέτοντας ένα νέο στρατηγικό στόχο, το στόχο μίας χώρας που μέχρι το 2021 θα έχει ανακτήσει την εργασία, που θα παράγει και θα μοιράζει νέο πλούτο. Η Ελλάδα του 2021 να είναι συνώνυμο της δημιουργίας και της αλληλεγγύης».








Πηγή protothema.gr