Για «Δίκαιη Ανάπτυξη» μίλησε ο Τσίπρας

Gazzetta team
Για «Δίκαιη Ανάπτυξη» μίλησε ο Τσίπρας
Το νέο κυβερνητικό σχεδιασμό με στόχο την ανάπτυξη παρουσιάζει με φόντο την Ακρόπολη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας να αλλάξει ατζέντα!

Με φόντο την Ακρόπολη παρουσιάζει το νέο κυβερνητικό αφήγημα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεδιπλώνοντας βήμα - βήμα τον κυβερνητικό σχεδιασμό του για την αλλαγή της ατζέντας στη χώρα.
Το βήμα του ομιλητή έχει στηθεί ώστε να έχει φόντο τον Παρθενώνα ενώ η επιγραφή ήταν “Ελλάδα 2021”. Πριν από τον πρωθυπουργό σύντομο χαιρετισμό απηύθηναν η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και οι συναρμόδιοι υπουργοί, Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης και Χρήστος Σπίρτζης.
Στην εκδήλωση παραβρίσκεται το υπουργικό συμβούλιο, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αντιρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, κυβερνητικοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του στο Μουσείο της Ακρόπολης
με αναφορά στη δολοφονία της βουλευτίνας των βρεττανών εργατικών Τζο Κοξ, θέλοντας όπως είπε να αποτίσει φόρο τιμής ενώ ευχήθηκε να είναι το τελευταίο θύμα. «Κοινός εχθρός είναι ο εθνικισμός τα μίση, το μίσος απέναντι στην διαφορετική άποψη και όσοι θέλουν να διασπάσουν την ενότητα των λαών», είπε.
«Η παραγωγή πλούτου και η δίκαιη διανομή του μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκδήλωση "Ελλάδα 2021:Παραγωγική Ανασυγκρότηση - Δίκαιη Ανάπτυξη".

Ο σχεδιασμός
Πριν ο πρωθυπουργός ανέβει στο βήμα του ομιλητή, με φόντο τον Παρθενώνα, προβλήθηκαν μία σειρά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ανά την χώρα. Στα σχεδιαζόμενα έργα άλλωστε, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα κατά την ομιλία του ο κ.Τσίπρας.

«Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε την Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής, όπως την οραματιζόμαστε να γιορτάζει το 2021 τα 200 χρόνια από την απελευθέρωσή της», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «πέντε χρόνια είναι χρόνος αρκετός για να σχεδιάσουμε αλλαγές και τομές, αλλά λίγος αν αφήσουμε τα πράγματα να περάσουν δίχως όραμα».
Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Πως θα θέλαμε να είναι η Ελλάδα το 2021; Η ανάκτηση της κυριαρχίας και η έξοδος από την επιτροπεία είναι βασικοί στόχοι. Αυτά όμως δεν αρκούν αν δεν συνδυαστούν με τον μέγιστο εθνικό στόχο της ανάκτησης της εργασίας. Η Ελλάδα το 2021 θα πρέπει να είναι μία κανονική χώρα με ανεργία όχι πολύ υψηλότερο από ότι στην Ευρώπη. Στο επίκεντρο της στρατηγικής μας μπαίνει η δίκαιη ανάπτυξη που είναι ένα όραμα που δεν έχει σχέση με αυτό που εννοούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το δικό μας αναπτυξιακό όραμα δεν μπορεί να έχει σχέση με την νεοφιλελεύθερη δυστοπία. Για μας η ανάπτυξη σημαίνει την κινητοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας με στόχο μία επιχειρηματικότητα που θα δημιουργήσει βιώσιμες και αξιοπρεπώς αμοιβόμενες θέσεις εργασίας».


Το σχέδιο για «δίκαιη ανάπτυξη»
Το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε έναν τόπο με ισχυρό συμβολισμό, για να παρουσιάσει το σχέδιό του για τη «δίκαιη ανάπτυξη», την αλλαγή σελίδας στη χώρα, προσπαθώντας να αποτραβήξει τα βλέμματα από τα μέτρα που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και να δώσει ένα κλίμα αισιοδοξίας ότι τα «καλύτερα έρχονται».

H δίκαιη ανάπτυξη, λοιπόν, του Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών του θα βασίζεται στην παραγωγική ανασυγκρότηση, το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων και τα χρηματοδοτικά εργαλεία (πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ, πρόγραμμα δημοσίων). Φυσικά, όλα αυτά τα είχε εφαρμόσει και η προηγούμενη κυβέρνηση, επιτυγχάνοντας να βρεθεί η χώρα ένα κλικ πριν την ανάπτυξη, ωστόσο ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η δική του κυβέρνηση θα το κάνει...αλλιώς και καλύτερα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η ανάπτυξη είναι ένα όραμα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νοηματοδότησαν ως ανάπτυξη, οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Αυτές τις μέρες κλείνει ένας κύκλος για τη χώρα. Καταλήξαμε σε συμφωνία με τους εταίρους και τη θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού στις εκλογές του Σεπτεμβρίου», δήλωσε από το Μουσείο Ακρόπολης ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Εξήγησε ότι αυτό σημαίνει εκ νέου ένταξη της οικονομίας μας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, δημιουργία οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση, επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Τσίπρας, ακόμα και αν τον Οκτώβριο ξεκινά μια πολύ δύσκολη αξιολόγηση, διαβεβαίωσε τους πολίτες με όλους τους τρόπους ότι «στο επίκεντρο πλέον μπαίνει η Ανάπτυξη». «Όλες οι κυβερνητικές προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται σε ένα στρατηγικό στόχο: Στην προώθηση της Δίκαιης Ανάπτυξης».

Τι είναι Δίκαιη Ανάπτυξη για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός είναι ένα όραμα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νοηματοδότησαν ως ανάπτυξη, οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει εκ νέου ένταξη της οικονομίας μας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, δημιουργία οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση, επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας».

Επιπλέον, δήλωσε ότι «εστιάζουμε σε πόρους και δυνατότητες ανεκμετάλλευτες, στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, τα υψηλά ποσοστά νέων με πτυχία τριτοβάθμιας παιδείας, τη γη και το φυσικό περιβάλλον, τη γεωγραφική θέση της χώρας» και πρόσθεσε ότι «σχεδιάζουμε κράτος με επιτελικό ρόλο στην οικονομία, που παρέχει υπηρεσίες υψηλής στάθμης, αντιγραφειοκρατικό για τους παραγωγικούς φορείς. Ικανό να σχεδιάσει και μα κατευθύνει πόρους σε δημιουργικές κατευθύνσεις».

Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εμπεριέχει τη σταδιακή ένταξη στην παραγωγή όλου εκείνου του δυναμικού που βρίσκεται στη γκρίζα ζώνη της ανεργίας. Κανείς δεν μπορεί να επαίρεται, όπως τόνισε, για τη μεγέθυνση της οικονομίας αν η ανεργία παραμένει στα επίπεδα που την έφεραν οι καταστροφικές πολιτικές τις περασμένης περιόδου.

Έκανε λόγο για δρομολογημένα έργα στις υποδομές και την ενέργεια ύψους 5 δισεκατομμυρίων μέσα την επόμενη πενταετία. Φυσικά ο κατάλογος θα μεγαλώσει λόγω του υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος προς τη χώρα μας. Επίσης, τόνισε ότι 6,75 δισεκατομμύρια θα πέσουν στην οικονομία μέχρι το τέλος του 2016 από το τρέχον ΕΣΠΑ. « Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 13 δισ. μέχρι το 2021», συμπλήρωσε.

«Η αναπτυξιακή μας στρατηγική έχει μια συγκεκριμένη κατάληξη. Να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας. Και οι στόχοι μας σε αυτό τον τομέα, έχουν χαρακτήρα βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.


«Το δικό μας όραμα: Δίκαιη Ανάπτυξη, δηλαδή Βιώσιμη και Δημοκρατική»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το όραμα της κυβέρνησης είναι η Δίκαιη Ανάπτυξη, δηλαδή Βιώσιμη και Δημοκρατική. Ο κ. Τσίπρας εξήγησε:
«-Βιώσιμη: δεν εξαντλεί τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους αλλά μεριμνά για την διατήρηση και αναπαραγωγή τους.

-Δημοκρατική: μοίρασμα των ωφελειών, εμβάθυνση δημοκρατικών θεσμών, ενσωμάτωση της κοινωνίας στην πολιτική ζωή».

«Η αναπτυξιακή μας πρόταση δίνει φωνή και υπόσταση στο μεταρρυθμιστικό πρόταγμα για βαθιές αλλαγές που ζητά η κοινωνία μας, δεκαετίες τώρα. Οι μεταρρυθμίσεις πετυχαίνουν όταν τις πιστέψει και τις αγκαλιάσει η κοινωνία κι όχι όταν επιβάλλονται με τη μορφή εξωτερικών καταναγκασμών”, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε “η μόνη ασφαλής οδός για την απαλλαγή από την επιτροπεία και την εξάρτηση, η ανάπτυξη και ο προοδευτικός μετασχηματισμός της κοινωνίας».

Αντιμετώπιση της ανεργίας

Ο πυρήνας γύρω από τον οποίο ξεδιπλώνεται ο αναπτυξιακός μας σχεδιασμός, όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας, είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας που μειώνεται σταδιακά, με επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που εξασφαλίζουν νέες, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. «Μόνο έτσι θα σταματήσουμε τη μετανάστευση των πλέον δημιουργικών δυνάμεων της χώρας και θα πείσουμε όσους βρίσκονται έξω, να γυρίσουν και να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της», συμπλήρωσε.

Το αφήγημα της «καμμένης Γης»

Η επανεπένδυση στην ελληνική οικονομία είναι εγχείρημα σύνθετο και πολυδιάστατο, δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η ζημιά που έχει γίνει είναι τρομακτική. Από το 2007 έχουν χαθεί τα 2/3 των συνολικών επενδύσεων. Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 67% το διάστημα 2009-2014». Υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να αντιστραφεί αυτή η πραγματικότητα. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, καταφέρνουμε να αυξήσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ.

Δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη των Ελλήνων επενδυτών είναι το ισχυρότερο και το απαραίτητο σήμα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Έκανε αναφορά στην επικείμενη επαναφορά του waiver, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εξασφαλίζουν περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Για τον νέο αναπτυξιακό νόμο

Ο νέος αναπτυξιακός χαρακτηρίστηκε «νόμος-τομή» από τον πρωθυπουργό και συμπλήρωσε ότι ήταν «προϊόν πολύμηνης εντατικής διαβούλευσης με παραγωγικούς φορείς, αντανακλά όλη τη φιλοσοφία του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι:

-Επιδιώκει τη δημιουργία καινοτόμων, εξωστρεφών, δυναμικών επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας.

-Στοχεύει στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επανεκβιομηχάνιση και στους διεθνώς εμπορεύσιμους τομείς.

-Στηρίζει περιοχές με μειωμένη αναπτυξιακή δυναμική.


ΕΣΠΑ

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνδέει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ με τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού νόμου: αγροδιατροφή, υγεία και φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενέργεια, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, υλικά και κατασκευές, πολιτισμό και τουρισμό.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ενεργοποιούνται οι προσκλήσεις από το νέο ΕΣΠΑ ύψους 9 δισ.: το μισό νέο ΕΣΠΑ της επόμενης επταετίας θα έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ενθαρρύνεται η δημιουργία συνεργατικών σχημάτων.

Μέχρι το τέλος του 2016, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το κλείσιμο του προηγούμενου ΕΣΠΑ 07-13, τα ΕΣΠΑ 14-20, τα αγροτικά προγράμματα και τους πόρους του Αναπτυξιακού, υπάρχουν διαθέσιμα 6,75 δις €.

Και πέρα από αυτά, το πακέτο Junker (πρόγραμμα EFSI). Ήδη έχουν εγκριθεί για ένταξη 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,6 δις.€.

Μύθοι και αλήθειες για το Ταμείο Αξιοποίησης

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως μύθους τις κριτικές με την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας. «Η δημιουργία του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, δίνει τη δυνατότητα της ορθολογικής και επωφελούς για το Δημόσιο συμφέρον, εκμετάλλευσης της κρατικής περιουσίας και τονώνει την επενδυτική δραστηριότητα», δήλωσε.

Η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των επιμέρους συνιστωσών του νέου ταμείου συνίσταται σε τρεις πυλώνες:

-Πρώτον, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων παραχωρείται το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, σε τίμημα επωφελές για το ελληνικό δημόσιο, με όρους που διασφαλίζουν τόσο την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων όσο και τη δημιουργία καινούριων θέσεων εργασίας.

-Δεύτερον, πώληση μειοψηφικών μετοχικών μεριδίων με σκοπό τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών με στόχο μεταφορά τεχνογνωσίας και εισροή ρευστότητας.

-Τρίτον, αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως τα τουριστικά ακίνητα και οι μαρίνες μέσω συμβάσεων παραχώρησης για υλοποίηση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τουρισμό και ελληνική οικονομία.


«Αποτελεσματικό και φιλικό προς τις επενδύσεις κράτος με αντιμετώπιση γραφειοκρατίας, σαφές θεσμικό πλαίσιο, καταγραφή διαδικασιών και προβλημάτων, σε συνεργασία με ΟΟΣΑκαι Παγκόσμια Τράπεζα», δήλωσε παράλληλα ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης επιχειρήσεων, αρχικά στους τομείς μεταποίησης, τροφίμων και ποτών, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τουρισμού.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο One-stop business centres για επενδυτές και επιχειρηματίες.
Μίλησε για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης με στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου.

Σχετικά με την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής ανέφερε ότι «παραλάβαμε 5 συμβάσεις παραχώρησης οδικών αξόνων, οι οποίες είχαν υπογραφεί το 2007 και προβλεπόταν να ολοκληρωθούν το 2012». Επίσης, δήλωσε ότι 8 χρόνια μετά την έναρξη των έργων, είχε υλοποιηθεί μόλις το 40% των εργασιών. «Ενεργοποιήσαμε τη διυπουργική επιτροπή μεγάλων έργων και ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις με τους Παραχωρησιούχους/κατασκευαστές, οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνίες έγκαιρης παράδοσης και λειτουργικής ολοκλήρωσης των έργων», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

Υποστήριξε ότι ήδη υπάρχει επιτάχυνση του ρυθμού εκτέλεσης των εργασιών σε όλα τα κατασκευαστικά μέτωπα των αυτοκινητοδρόμων. Οι 5 οδικοί άξονες (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, Μαλιακός-Κλειδί, Ολυμπία Οδός, Ιονία Όδος, Ε65) θα ολοκληρωθούν εντός του έτους και ως το α’ εξάμηνο του 2017.

«Ανάλογη περίπτωση το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Τέσσερα χρόνια μετά, η κυβέρνηση μας τον Δεκέμβριο του 2015, έπειτα από διαπραγματεύσεις με την ανάδοχο κοινοπραξία, συμφώνησε στην επανεκκίνηση των εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «επανεκκινούνται οι εργασίες σε 4 σταθμούς, και δημιουργούνται 1500 θέσεις εργασίας άμεσα εντός του καλοκαιριού. Και πλέον, μπαίνει ο τελικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου που περιλαμβάνει τη λειτουργία της βασικής γραμμής και την επέκταση μέχρι την Καλαμαριά, εντός το 2020».

Σχεδιασμός για νέα έργα

Από το Μουσείο της Ακρόπολης ο κ. Τσίπρας παρουσίασε και το σχεδιασμό για τα νέα έργα, τα οποία έχουν ως εξης:

-Η Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας, ένα έργο πνοής. Δημοπρατείται εντός του 2016 το πρώτο τμήμα (Άλσος Βεΐκου –Γουδί) της Γραμμής 4, για 14 σταθμούς, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,5 δισ. €. Το τμήμα αυτό θα εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 200.000 επιβάτες και μάλιστα σε ορισμένες από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, ενώ παράλληλα θα μειωθούν η κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων και οι εκπομπές αερίων ρύπων.

-Το Αεροδρόμιο στο Καστέλι: Στα τέλη Ιουλίου υποβάλλονται οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης στο Καστέλι, με Σύμβαση Παραχώρησης. Στρατηγικής σημασίας αναπτυξιακό έργο υποδομής, που θα αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε πολλούς κλάδους της οικονομίας του νησιού, πέραν του τουριστικού. Το εκτιμώμενο ύψος του έργου είναι κοντά στα 850 εκατομμύρια και αναμένεται εντός πενταετίας να έχει ολοκληρωθεί.

-Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης: Προχωράμε με τη Στρατηγική Μελέτη του ΒΟΑΚ από πόρους του ΕΣΠΑ που σκοπό έχει να διατυπώσει σε χρηματοδοτικό και τεχνικό επίπεδο ένα σχέδιο για ένα ολοκληρωμένο βιώσιμο έργο που θα ενώνει τα Χανιά με το Λασίθι με έναν σύγχρονο ασφαλή αυτοκινητόδρομο. Το σχέδιο αυτό θα εντάσσει το έργο στο πακέτο Γιούνκερ προκειμένου να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για την ολοκλήρωση του. Το ύψος αυτού του ζωτικού έργου υποδομής ανέρχεται στο 1,6 δις και με βάση τον υπάρχον σχεδιασμό, θα ξεκινήσει το 2018 για να παραδοθεί στους πολίτες της Κρήτης το 2023.

-Ο Σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018, μετά από 20 και πλέον χρόνια, ο σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ, γραμμή υψηλής ταχύτητας, πλήρως ηλεκτροκινούμενη, από Πάτρα έως Ευζώνους, με πλήρως διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Με την ολοκλήρωση του έργου, το ταξίδι Πάτρα-Αθήνα θα διαρκεί 2 ώρες, ενώ το ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα διαρκεί 3 ώρες και 15 λεπτά, από 6 ώρες σήμερα. Τα οφέλη, τόσο για το επιβατικό κοινό όσο και για τις εμπορευματικές μεταφορές είναι αυτονόητα.

-Η Επέκταση του ΤΡΑΜ προς το Κερατσίνι. Πρόκειται για την διαδρομή Λιμάνι Πειραιά - Λιμάνι Κερατσινίου, μήκους 3,8 χλμ. με 6 νέες στάσεις. Ένα σημαντικό έργο ύψους 180 εκατομμυρίων που θα ξεκινήσει στα τέλη του 2018 και θα έχει ολοκληρωθεί σε μια τετραετία. Σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης και αξιοποίησης της λεγόμενης «περιοχής Λιπασμάτων», που με απόφαση της Κυβέρνησης πέρασε από τον ΟΛΠ στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, θα μετατρέψουν αυτή την μέχρι τώρα υποβαθμισμένη και εγκαταλελειμμένη περιοχή σε δημόσιο πόλο υπερτοπικής εμβέλειας για την αναβάθμιση του δυτικού Πειραιά, με χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, πράσινου και αναψυχής.

-Το τμήμα «Λαμία-Ξυνιάδα» του οδικού άξονα Κεντρικής Ελλάδας Ε65. Ξεκινά μέσα στο 2016 η κατασκευή του νότιου τμήματος του Ε65, προϋπολογισμού 310 εκ €., με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Με την ολοκλήρωση του τμήματος αυτού το 2020, ο Ε65 θα συνδέεται με τον ΠΑΘΕ, εντασσόμενος έτσι λειτουργικά στο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της χώρας.

-Ο Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος. Μέχρι σήμερα έχουν δημοπρατηθεί δύο υποτμήματα του έργου, ενώ μέχρι το τέλος του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί η σειρά των δημοπρατήσεων και θα έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι. Το έργο ύψους 475 εκατομμυρίων θα ολοκληρωθεί στο σύνολό του το 2021, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ενέργεια

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει τον κλάδο της Ενέργειας, στον οποίο έχει επενδύσει αρκετά η κυβέρνηση. Όπως τόνισε ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες κατασκευής του ελληνικού τμήματος του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ, που διατρέχει όλη την Β. Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός είναι 2 δις €, η δε απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας. «Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εμπλοκή ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ οι πυκνές διακλαδικές αλληλεξαρτήσεις του έργου, θα ωφελήσουν πληθώρα τεχνικών επαγγελμάτων & θα ενισχύσουν την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο».

Επίσης, όπως τόνισε θα προχωρήσει η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ύψους 32 εκατ.€, προς τις τοπικές κοινωνίες. Εξασφαλίσεις για τη μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος υπό τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις.

Ο σχεδιαζόμενος αγωγός Φυσικού Αερίου IGB «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

Οι αγωγοί TAP και IGB, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και με το έργο της αναβάθμισης του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα.

Νέες θέσεις εργασίας

«Βλέπουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, στο πρώτο πεντάμηνο του 2016. «Είχαμε λίγο περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Αριθμός που συνιστά την υψηλότερη επίδοση από το μακρινό 2001». Ταυτόχρονα, όπως είπε, «σχεδιάζουμε τα νέα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης που θα τρέξουν άμεσα και παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομίας. Εντός του 2016 έχουν σχεδιαστεί και είναι προς υλοποίηση προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης για 164.847 ανέργους».

«Έχουμε όμως και μακροπρόθεσμη στόχευση. Και αυτή συνδέεται άρρηκτα με το συνολικότερο όραμα μας για την Ελλάδα του 2021. Και δεσμευόμαστε να εργαστούμε σκληρά με όλες μας τις δυνάμεις έτσι ώστε εκείνη τη χρονιά, η Ελλάδα να έχει καταφέρει να μειώσει την ανεργία στο μισό του σημερινού της ύψους», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Είναι ένας στόχος φιλόδοξος, αλλά πέρα για πέρα ρεαλιστικός και αναγκαίος, κυρίως για τους νέους και τις νέες αυτής της χώρας που αξίζουν ένα μέλλον δημιουργικό και ελπιδοφόρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε «να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση. Να ενώσουμε δυνάμεις για να ζήσουμε σε μια χώρα της δημιουργίας και της δικαιοσύνης. Της ανάπτυξης και της αναδιανομής. Μόνο έτσι μπορούμε να πορευτούμε με σταθερό βηματισμό προς το μέλλον».

«Η Ελλάδα του σήμερα γίνεται συνώνυμο της προσπάθειας για ανάκαμψη και ανασύνταξη. Η Ελλάδα του 2021 θα είναι συνώνυμο δημιουργίας, αλληλεγγύης και ευημερίας», επεσήμανε στο τέλος της ομιλίας του.

Πηγή: protothema.gr